Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto potrójnie czekoladowe

  • 26 kwietnia 2021
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe
Total
761
Shares
1
0
760

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.
ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Choć proces ten często przyspieszam tak:

Jajka – Włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut, w międzyczasie wodę można wymienić bo pewnie trochę ostygnie.

Jogurt – Naturalny jogurt. Odmierzyć ilość jogurtu potrzebną do przepisu i przelać do szklanki, a najlepiej do plastikowego kubeczka. Podobnie jak jajka włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Uważać, żeby do jogurtu nie dostała się woda. Wodę wymienić jakby ostygła, a jogurt zamieszać od czasu do czasu, żeby równomiernie się ocieplił.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80 %.

Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Czekoladę można też drobno posiekać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w blaszce zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, jednak jest to ciasto, które może poleżeć poza lodówką nieco dłużej (kilka godzin; poza upalnym latem). Warto też przed podaniem wyjąć je z lodówki, aby się lekko ociepliło. Spożyć do 3 dni.

ciasto potrójnie czekoladowe

Smacznego!

ciasto potrójnie czekoladowe

CIASTO POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekoladowych wypieków.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm (wymiary spodu 25×21)
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • ½ szklanki kawy (mocnej, świeżo parzonej, może być gorąca)
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (temp. pokojowa)
  • 180 g czekolady gorzkiej

Na wierzch

  • 30-40 g wiórków z gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić.
  • Do garnuszka wlać kawę, wsypać kakao i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać na małym ogniu, mieszając dość często, aż do rozpuszczenia masła. Jak powstanie jednolita masa odstawić ją do ostudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie jajka z jogurtem. Dodać łyżkę wystudzonej masy kakaowej i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo dodawać całą masę kakaową i mieszać.
  • Wlać płynne składniki do mieszanki mąki i dobrze wymieszać. Mieszać ok. 2 minuty, żeby cukier się rozpuścił.
  • Ciasto przelać do formy, piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i lekko przestudzić w formie. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić wierzchem do dołu (ciasto rośnie z górką, nie trzeba go odwracać, jednak jeśli chcecie aby było równiejsze i krem nie spływał można to zrobić). Ciasto ułożyć na większym talerzu, tacy lub po prostu w blaszce i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, zostawić do wystudzenia.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (końcówki do ubijania), powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Małym strumieniem i w kilku turach, miksować aż całość się połączy.
  • Krem rozsmarować równomiernie na cieście. Schodzić w lodówce przez 1 godzinę i posypać wiórkami czekolady. Pokroić ciasto na kawałki.

WSKAZÓWKI

Ciasto po odwróceniu wierzchem do dołu można na resztę studzenia lekko dociążyć. Położyć kawałek ręcznika papierowego i np. jakiś większy, ciężki album lub talerz.

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.

brownie z masłem orzechowym 2

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.

SŁONECZNIKOWIEC

Wyjątkowe i pyszne ciasto na każda okazję. Słonecznikowiec łączy w sobie wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną z mascarpone.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
761
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 760
Tweet 0
Podobne składniki
  • jogurt
  • kajmak
  • kakao
  • kawa
Poprzedni artykuł
Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

  • 22 kwietnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

  • 28 kwietnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności