Ciasto potrójnie czekoladowe

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Choć proces ten często przyspieszam tak:
Jajka – Włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut, w międzyczasie wodę można wymienić bo pewnie trochę ostygnie.
Jogurt – Naturalny jogurt. Odmierzyć ilość jogurtu potrzebną do przepisu i przelać do szklanki, a najlepiej do plastikowego kubeczka. Podobnie jak jajka włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Uważać, żeby do jogurtu nie dostała się woda. Wodę wymienić jakby ostygła, a jogurt zamieszać od czasu do czasu, żeby równomiernie się ocieplił.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80 %.
Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Czekoladę można też drobno posiekać.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)
Ciasto można przechowywać w blaszce zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, jednak jest to ciasto, które może poleżeć poza lodówką nieco dłużej (kilka godzin; poza upalnym latem). Warto też przed podaniem wyjąć je z lodówki, aby się lekko ociepliło. Spożyć do 3 dni.
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
Wyjątkowe i pyszne ciasto na każda okazję. Słonecznikowiec łączy w sobie wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną z mascarpone.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.