Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki potrójnie czekoladowe

  • 28 lipca 2021
mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
Total
999
Shares
9
0
990

Mini serniczki potrójnie czekoladowe

Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne. Na herbatnikowym spodzie z dodatkiem kakao jest delikatna i bardzo czekoladowa masa serowa. Na niej duża łyżka czekoladowego sosu i krem czekoladowy. To czekoladowy odlot, naprawdę! Dla dekoracji i przełamania smaku, na samym czubku każdego serniczka pięknie prezentuje się soczysta czereśnia. Słodka i czerwona, idealna. Polecam mini serniczki, są fantastyczne.
mini serniczki potrójnie czekoladowe

Mini serniczki potrójnie czekoladowe - wskazówki

Składniki.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej, polewy i kremu czekoladowego)

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Krem czekoladowy.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka z rozpuszczoną czekoladą – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Pieczenie serniczków.

Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Przepis na 12 mini serniczków.

mini serniczki potrójnie czekoladowe

Mini serniczki potrójnie czekoladowe - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe

Smacznego!

mini serniczki potrójnie czekoladowe

MINI SERNICZKI POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne.
Przepis na 12 mini serniczków.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 80 g herbatników
  • 5 g kakao (1 łyżeczka)
  • 20 g masła

Składniki na masę sernikową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady
  • 10 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzone)

Dodatkowo

  • 12 czereśni

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Przygotować spody serniczków.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Przygotować masę serową.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesiane kakao i ponownie zmiksować.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (najlepiej schłodzić je przez noc, ok. 12 godzin)

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu i dekorowanie serniczków

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) położyć czereśnię.

Zobacz także:

mini serniczki czekoladowe z oreo

Mini serniczki czekoladowe z Oreo

Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z Oreo to mój hit. Można jeść je bez końca, a zdrowy rozsądek gdzieś się przy nich chowa. Na spodzie jest ciasteczko Oreo, a na nim pyszna masa serowa z czekoladą. Ale to nie koniec. Na wierzchu jest też łyżka polewy z czekolady rozpuszczonej w śmietance i krem z mascarpone. Całość wieńczy połówka ciasteczka. Pycha!

sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!

mini serniczki z truskawką w czekoladzie

Mini serniczki z truskawką w czekoladzie

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
999
Shares
Udostępnij 9
Przypnij 990
Tweet 0
Podobne składniki
  • czereśnie
  • herbatniki
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
brownie kakaowe
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie kakaowe

  • 25 lipca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

  • 5 sierpnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności