Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Mięciutkie, puszyste, pachnące aromatyczną skórką cytrynową, upieczone z pyszną, słodką kruszoną. Takie są muffinki z borówkami i białą czekoladą. Na śniadanie, na drugie śniadanie lub na deser. Muffinki są proste do przygotowania i można jeść je ciepłe. Wiem, że podczas pieczenia będzie pięknie pachnieć w Waszym domu. Zapewniam, że jak zrobicie je raz, drugi będzie tylko kwestią czasu.
muffinki z białą czekoladą i borówkami

Muffinki z borówkami i białą czekoladą - wskazówki

Pieczenia muffinek to bardzo przyjemne zajęcie, tym bardziej, że są one najczęściej proste do przygotowania. Muffinki z borówkami i białą czekoladą też takie są, jednak zawsze można mieć pewne wątpliwości dotyczące przygotowania i składników. Jeśli takie masz, poniżej znalazło się kilka wskazówek. Powinny być pomocne.

Ciasto na muffinki.

Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jogurt – W temperaturze pokojowej. Do muffinek potrzebny jest gęsty jogurt naturalny. Jeśli chcecie go zamienić, najlepsza będzie kwaśna śmietana 18% w kubeczku.

Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej. Nie rezygnuj z tego dodatku. Muffinki z borówkami i białą czekoladą smakują wyjątkowo właśnie dzięki orzeźwiającej skórce.

Borówki –  Warto dokładnie osuszyć borówki. Dopiero wtedy wymieszać je z łyżeczką mąki.

Przygotowane ciasto będzie gęste.

Przygotowanie kruszonki.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%. Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Kruszonka jest niezwykle prosta do przygotowania, wystarczy wszystkie składniki ręcznie rozetrzeć, aż połączą się i powstanie wilgotna kruszonka. Taką kruszonkę schładzamy w lodówce i posypujemy obficie muffinki.

Przepis na 12-14 muffinek.

muffinki z białą czekoladą i borówkami
muffinki z białą czekoladą i borówkami

Muffinki z borówkami i białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2 dni.

Przyznam, że muffinki z borówkami najlepsze są w dniu pieczenia. Można jeść je jeszcze ciepłe, ale nie prosto z piekarnika. Muffinki są wtedy mięciutkie, a kruszonka chrupka i pyszna.

muffinki z białą czekoladą i borówkami

Smacznego!

muffinki z białą czekoladą i borówkami

MUFFINKI Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie,puszyste, pachnące aromatyczną skórką cytrynową, upieczone z pyszną, słodką kruszoną.
Przepis na 12-14 muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 140 g cukru
  • 140 g jogurtu naturalnego, gęstego (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • 120 g borówek +łyżeczka mąki

Składniki na kruszonkę

  • 30 g cukru pudru
  • 30 g masła (zimnego)
  • 60 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść całość ręcznie rozcierając składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
  • Schować kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffinki. Powinna się schłodzić chociaż 20 minut.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Borówki umyć, osuszyć i wymieszać w miseczce z łyżeczką mąki. Czekoladę pokroić na niewielkie kosteczki. Borówki i czekoladę odłożyć.
  • W większej misce wymieszać ostudzone masło, jajka, cukier, skórkę z cytryny i jogurt. Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie, szpatułką borówki i białą czekoladę. Ciasto nałożyć do papilotek na wysokość trochę wyższą niż ¾ papilotki.
  • Posypać muffinki obficie schłodzoną kruszonką.
  • Muffinki piec ok. 22-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, borówki, cytryny, kruszonka, muffinki, muffinki z borówkami, muffinki z czekoladą

Zobacz także:

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki z czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo