Muffinki z borówkami i białą czekoladą
Mięciutkie, puszyste, pachnące aromatyczną skórką cytrynową, upieczone z pyszną, słodką kruszoną. Takie są muffinki z borówkami i białą czekoladą. Na śniadanie, na drugie śniadanie lub na deser. Muffinki są proste do przygotowania i można jeść je ciepłe. Wiem, że podczas pieczenia będzie pięknie pachnieć w Waszym domu. Zapewniam, że jak zrobicie je raz, drugi będzie tylko kwestią czasu.
Muffinki z borówkami i białą czekoladą - wskazówki
Ciasto na muffinki.
Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jogurt – W temperaturze pokojowej. Do muffinek potrzebny jest gęsty jogurt naturalny. Jeśli chcecie go zamienić, najlepsza będzie kwaśna śmietana 18% w kubeczku.
Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej. Nie rezygnuj z tego dodatku. Muffinki z borówkami i białą czekoladą smakują wyjątkowo właśnie dzięki orzeźwiającej skórce.
Borówki – Warto dokładnie osuszyć borówki. Dopiero wtedy wymieszać je z łyżeczką mąki.
Przygotowanie kruszonki.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%. Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Przepis na 12-14 muffinek.
Muffinki z borówkami i białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2 dni.
Przyznam, że muffinki z borówkami najlepsze są w dniu pieczenia. Można jeść je jeszcze ciepłe, ale nie prosto z piekarnika. Muffinki są wtedy mięciutkie, a kruszonka chrupka i pyszna.
Smacznego!
MUFFINKI Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na muffinki
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 140 g cukru
- 140 g jogurtu naturalnego, gęstego (w temp. pokojowej)
- 100 g masła
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- skórka otarta z dużej cytryny
- 120 g borówek +łyżeczka mąki
Składniki na kruszonkę
- 30 g cukru pudru
- 30 g masła (zimnego)
- 60 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruszonki
- Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść całość ręcznie rozcierając składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
- Schować kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffinki. Powinna się schłodzić chociaż 20 minut.
Przygotowanie muffinek
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Borówki umyć, osuszyć i wymieszać w miseczce z łyżeczką mąki. Czekoladę pokroić na niewielkie kosteczki. Borówki i czekoladę odłożyć.
- W większej misce wymieszać ostudzone masło, jajka, cukier, skórkę z cytryny i jogurt. Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
- Do ciasta wmieszać delikatnie, szpatułką borówki i białą czekoladę. Ciasto nałożyć do papilotek na wysokość trochę wyższą niż ¾ papilotki.
- Posypać muffinki obficie schłodzoną kruszonką.
- Muffinki piec ok. 22-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.