Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek. Jeżeli nie zjecie wszystkich to z powodzeniem można je zamrozić w pojemniku i następnym razem wyciągnąć godzinę przed podaniem. Zdarza się to jednak rzadko bo znikają w zawrotnym tempie.
Składniki:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– ¾ szklanki mleka skondensowanego
– 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 50 gram)
– 200 g czekolady ( 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
Przygotowanie:
Do miski wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i roztopiony olej kokosowy. Wszystko dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 15 min, aż masa się schłodzi i lekko stwardnieje.
Na małą blaszkę lub płaski talerz położyć papier do pieczenia, lub folię spożywczą.
Ze schłodzonej masy uformować kuleczki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Ułożyć je na przygotowanym papierze i schładzać w lodówce przez godzinę.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane kuleczki zanurzać po kolei w czekoladzie. Można pomóc sobie widelczykiem lub patyczkiem do szaszłyków. Odkładać je na wcześniej używaną blaszkę z papierem. Na tym etapie można trufle posypać wiórkami kokosowymi, ja użyłam posiekanych migdałów. Schładzać w lodówce do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!

