Trufle Bounty
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli Bounty potrzeba zaledwie czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek. Jeżeli nie zjecie wszystkich to z powodzeniem można je zamrozić w pojemniku i następnym razem wyciągnąć godzinę przed podaniem. Zdarza się to jednak rzadko bo znikają w zawrotnym tempie.
Trufle Bounty - wskazówki
To prosty przepis, ale zawsze mogą pojawić się pytania. Dlatego kilka wskazówek zawsze się przyda.
Wiórki kokosowe – Zwykłe wiórki kokosowe. W zależności od producenta wiórki mogą być bardziej lub mniej wilgotne. Jeśli zdarzy się, że trafiliście na suche i ciężko jest uformować kuleczki, trzeba dodać odrobinę więcej mleka skondensowanego.
Mleko skondensowane – Słodkie, gęste mleko w puszce.
Olej kokosowy – Używałam oleju kokosowego bio, który jest nierafinowany. Taki olej ma kokosowy aromat i dodaje odrobinę więcej kokosowego smaku truflom. Nie polecam zastępowania oleju, ale jeśli zajdzie taka konieczność najlepsze będzie roztopione masło.
Formowanie kuleczek.
Masa kokosowa powinna być lepka i wilgotna. Do odmierzania porcji użyłam niewielkiej gałkownicy o pojemności 20 ml. Nakładałam prawie całą na dłoń i formowałam kuleczki. Ważne, aby nałożoną porcję masy chwilkę pougniatać w dłoni, jakbyście chcieli ją odcisnąć, a po tym formować kulki.
Przed formowaniem kokosowych kulek, można schłodzić masę w lodówce przez 10 minut.
Kuleczki schładzamy i oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Więcej o kąpieli wodnej przepytacie w artykule Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Przepis na ok. 18 trufli.
Trufle Bounty - przechowywanie
Przechowujemy trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć je z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.
Smacznego!
TRUFLE BOUNTY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 180 g wiórków kokosowych (2 szklanki)
- 180 g mleka skondensowanego (¾ szklanki)
- 40 g oleju kokosowego (4 łyżki płynnego oleju, 1½ łyżki w formie stałej)
- 75 g czekolady mlecznej
- 75 g czekolady gorzkiej
- trochę wiórków do posypania (ok. 1 łyżka)
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować tackę/talerz wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z masy kokosowej uformować kuleczki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Ułożyć je na przygotowanym papierze i schładzać w lodówce przez godzinę.
- Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane kuleczki zanurzać po kolei w czekoladzie. Można pomóc sobie widelczykiem lub patyczkiem do szaszłyków. Odkładać je z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
- Trufle posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.