Trufle Bounty

przez Joanna | Chocololo
trufle bounty

Trufle Bounty

Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli Bounty potrzeba zaledwie czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek. Jeżeli nie zjecie wszystkich to z powodzeniem można je zamrozić w pojemniku i następnym razem wyciągnąć godzinę przed podaniem. Zdarza się to jednak rzadko bo znikają w zawrotnym tempie.
trufle bounty

Trufle Bounty - wskazówki

To prosty przepis, ale zawsze mogą pojawić się pytania. Dlatego kilka wskazówek zawsze się przyda.

Wiórki kokosowe – Zwykłe wiórki kokosowe. W zależności od producenta wiórki mogą być bardziej lub mniej wilgotne. Jeśli zdarzy się, że trafiliście na suche i ciężko jest uformować kuleczki, trzeba dodać odrobinę więcej mleka skondensowanego.

Mleko skondensowane – Słodkie, gęste mleko w puszce.

Olej kokosowy – Używałam oleju kokosowego bio, który jest nierafinowany. Taki olej ma kokosowy aromat i dodaje odrobinę więcej kokosowego smaku truflom. Nie polecam zastępowania oleju, ale jeśli zajdzie taka konieczność najlepsze będzie roztopione masło.

Czekolada – Mleczna i gorzka o zawartości kakao 60-80%. Dałam pół na pół, ale można użyć samej gorzkiej. Z samą mleczną czekoladą trufle będą słodsze, ale jeśli macie ochotę to jak najbardziej można jej użyć.

Formowanie kuleczek.

Masa kokosowa powinna być lepka i wilgotna. Do odmierzania porcji użyłam niewielkiej gałkownicy  o pojemności 20 ml. Nakładałam prawie całą na dłoń i formowałam kuleczki. Ważne, aby nałożoną porcję masy chwilkę pougniatać w dłoni, jakbyście chcieli ją odcisnąć, a po tym formować kulki.

Przed formowaniem kokosowych kulek, można schłodzić masę w lodówce przez 10 minut.

Kuleczki schładzamy i oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Więcej o kąpieli wodnej przepytacie w artykule Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Przepis na ok. 18 trufli.

trufle bounty

Trufle Bounty - przechowywanie

Przechowujemy trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć je z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

trufle bounty

Smacznego!

trufle bounty

TRUFLE BOUNTY

Joanna | chocololo.pl
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne.
Przepis na ok. 18 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g wiórków kokosowych (2 szklanki)
  • 180 g mleka skondensowanego (¾ szklanki)
  • 40 g oleju kokosowego (4 łyżki płynnego oleju, 1½ łyżki w formie stałej)
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • trochę wiórków do posypania (ok. 1 łyżka)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę/talerz wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z masy kokosowej uformować kuleczki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Ułożyć je na przygotowanym papierze i schładzać w lodówce przez godzinę.
  • Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane kuleczki zanurzać po kolei w czekoladzie. Można pomóc sobie widelczykiem lub patyczkiem do szaszłyków. Odkładać je z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
  • Trufle posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, olej kokosowy, wiórki kokosowe

Zobacz także:

domowe batoniki Bounty
domowe batoniki Bounty
brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo