Muffinki czekoladowe
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

Muffinki czekoladowe - wskazówki
Ten przepis na muffinki czekoladowe jest bardzo prosty do przygotowania.
Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, mogą być z lodówki. Jeśli chcecie, można wyjąć wcześniej z lodówki jajka i maślankę.
Czekolada – Najlepiej wymieszać czekoladę gorzką i mleczną. Można jednak użyć tyko gorzkiej lub tylko mlecznej jeżeli macie ochotę.
Cukier brązowy – Ma głębszy smak, ale można użyć cukru białego.
Przepis na 12 większych lub ok. 20 małych muffinek. W zależności od foremki.
Sama użyłam większych i wyższych papilotek (takich jak na zdjęciu). One mogą nie mieścić się do standardowej formy na muffinki, dlatego używam jednorazowych foremek aluminiowych. Do nich trzeba włożyć papilotkę i można wykorzystać je kilkukrotnie.

Muffinki czekoladowe - przechowywanie
Muffinki przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni, ale najlepsze są w dniu pieczenia.

Smacznego!

MUFFINKI CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 290 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego
- 40 g kakao
- 2 jajka
- 280 ml maślanki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
- Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
- Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
- Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
- 100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
- Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
- Piec 20-25 miut małe muffinki, a większe ok. 40 minut, do suchego patyczka.