Muffinki czekoladowe

przez Joanna | Chocololo
muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania.  Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe - wskazówki

Ten przepis na muffinki czekoladowe jest bardzo prosty do przygotowania.

Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, mogą być z lodówki. Jeśli chcecie, można wyjąć wcześniej z lodówki jajka i maślankę.

Czekolada – Najlepiej wymieszać czekoladę gorzką i mleczną.  Można jednak użyć tyko gorzkiej lub tylko mlecznej jeżeli macie ochotę.

Cukier brązowy – Ma głębszy smak, ale można użyć cukru białego.

Przepis na 12 większych lub ok. 20 małych muffinek. W zależności od foremki.

Sama użyłam większych i wyższych papilotek (takich jak na zdjęciu). One mogą nie mieścić się do standardowej formy na muffinki, dlatego używam jednorazowych foremek aluminiowych. Do nich trzeba włożyć papilotkę i można wykorzystać je kilkukrotnie.

muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe - przechowywanie

Muffinki  przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni, ale najlepsze są w dniu pieczenia.

muffinki czekoladowe

Smacznego!

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Proste do przygotowania.  
Przepis na 12 dużych muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
  • Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
  • Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
  • 100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
  • Piec 20-25 miut małe muffinki, a większe ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, muffinki, muffinki z czekoladą

Zobacz także:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo