Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

  • 18 maja 2021
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Total
84
Shares
0
0
84

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Niezwykłe nadziewane babeczki z truskawkami i kremem prezentują się pięknie i smakują wybornie. Babeczki są delikatne i wilgotne, z dodatkiem jogurtu i budyniu śmietankowego. Nadziane są domowej roboty dżemem z truskawek. Na wierzchu każdej babeczki jest krem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone oraz duża, soczysta truskawka. Warto poświęcić chwilę i przygotować babeczki, tym bardziej, że nadziewanie ich to świetna zabawa. I jaka pyszna!
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - wskazówki

Jogurt – Naturalny, gęsty jogurt. powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin. Warto przygotować śmietankę z czekoladą wcześniej, np. wieczorem, a rano przygotować babeczki.

Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.

Dżem (nadzienie) – Warto przygotować domowy dżem (jak w przepisie; zrobiłam taki dżem-mus, zbendowany  i gęsty), ale jak nie macie takiej możliwości można użyć gotowego dżemu. Może być też z innych owoców, np. wiśniowy czy malinowy, z kawałkami owoców lub przetarty.

Truskawki – Można użyć świeżych lub mrożonych. W obu przypadkach, po przygotowaniu powinna wyjść niepełna szklanka dżemu.

Nadziewanie babeczek – Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu. Najlepiej zrobić to przy pomocy większej tylki (drugim końcem, szerszym). W środek babeczki wbić tylkę, pokręcić ją i delikatnie usunąć. W środku pozostanie część ciasta i wierzchu babeczki. Pozostawić te części. Przy pomocy łyżeczki można wydrążyć jeszcze trochę miejsca na truskawki.

Można też wyciąć nożykiem kółko o średnicy ok. 1,5-2 cm i wydrążyć je delikatnie łyżeczką.

Na zdjęciu niżej widać proces nadziewania babeczki.

Ogólnie w babeczce powinno być miejsce na ok. 1,5-2 łyżeczki truskawkowego dżemu.

Przepis na 12 babeczek.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewanie babeczek krok po kroku.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - przechowywanie

Nadziane babeczki z kremem na wierzchu przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachami. Spożyć do 2 dni.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Smacznego!

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

NADZIEWANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Niezwykłe nadziewane truskawkowym dżemem babeczki z kremem. Prezentują się pięknie i smakują wybornie.
Przepis na 12 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego (60 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 30 ml oleju
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na nadzienie truskawkowe

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 100 g macarpone (dobrze schłodzone)

Na wierzch

  • 12 truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić.
  • Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
  • Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu.
  • Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na małych obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia. Przed nadziewaniem muszą być całkowicie wystudzone.

Przygotowanie nadzienia

  • Truskawki umyć, osuszyć. Pokroić je na kawałki i podgrzać na patelni lub w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Truskawki puszczą sok i zaczną się gotować. Mieszać je od czasu do czasu i gotować aby zmiękły, a woda się nieco zredukowała (zajmie o kilka minut).
  • Zblendować truskawki na gładki mus i jeszcze chwilę podgrzewać aż będą gęstsze. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do musu energicznie mieszając.
  • Mus przełożyć do miseczki i odłożyć do ostudzenia.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem truskawkowym i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut).

Przygotowanie babeczek

  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką, ozdobić nadziane babeczki.
  • Na wierzch każdej babeczki położyć truskawkę.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

mini serniczki z truskawką w czekoladzie 3

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do ciężkiego, twardszego brownie.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
84
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 84
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • budyń
  • jogurt
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • truskawki
Poprzedni artykuł
tarta bounty bez pieczenia
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta Bounty (bez pieczenia)

  • 14 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z kokosem i truskawkami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Brownie z kokosem i truskawkami

  • 21 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności