Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

przez Joanna | Chocololo
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Niezwykłe nadziewane babeczki z truskawkami i kremem prezentują się pięknie i smakują wybornie. Babeczki są delikatne i wilgotne, z dodatkiem jogurtu i budyniu śmietankowego. Nadziane są domowej roboty dżemem z truskawek. Na wierzchu każdej babeczki jest krem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone oraz duża, soczysta truskawka. Warto poświęcić chwilę i przygotować babeczki, tym bardziej, że nadziewanie ich to świetna zabawa. I jaka pyszna!
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - wskazówki

Jogurt – Naturalny, gęsty jogurt. powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin. Warto przygotować śmietankę z czekoladą wcześniej, np. wieczorem, a rano przygotować babeczki.

Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.

Dżem (nadzienie) – Warto przygotować domowy dżem (jak w przepisie; zrobiłam taki dżem-mus, zbendowany  i gęsty), ale jak nie macie takiej możliwości można użyć gotowego dżemu. Może być też z innych owoców, np. wiśniowy czy malinowy, z kawałkami owoców lub przetarty.

Truskawki – Można użyć świeżych lub mrożonych. W obu przypadkach, po przygotowaniu powinna wyjść niepełna szklanka dżemu.

Nadziewanie babeczek – Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu. Najlepiej zrobić to przy pomocy większej tylki (drugim końcem, szerszym). W środek babeczki wbić tylkę, pokręcić ją i delikatnie usunąć. W środku pozostanie część ciasta i wierzchu babeczki. Pozostawić te części. Przy pomocy łyżeczki można wydrążyć jeszcze trochę miejsca na truskawki.

Można też wyciąć nożykiem kółko o średnicy ok. 1,5-2 cm i wydrążyć je delikatnie łyżeczką.

Na zdjęciu niżej widać proces nadziewania babeczki.

Ogólnie w babeczce powinno być miejsce na ok. 1,5-2 łyżeczki truskawkowego dżemu.

Przepis na 12 babeczek.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewanie babeczek krok po kroku.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - przechowywanie

Nadziane babeczki z kremem na wierzchu przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachami. Spożyć do 2 dni.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Smacznego!

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

NADZIEWANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Niezwykłe nadziewane truskawkowym dżemem babeczki z kremem. Prezentują się pięknie i smakują wybornie.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego (60 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 30 ml oleju
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na nadzienie truskawkowe

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 100 g macarpone (dobrze schłodzone)

Na wierzch

  • 12 truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić.
  • Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
  • Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu.
  • Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na małych obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia. Przed nadziewaniem muszą być całkowicie wystudzone.

Przygotowanie nadzienia

  • Truskawki umyć, osuszyć. Pokroić je na kawałki i podgrzać na patelni lub w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Truskawki puszczą sok i zaczną się gotować. Mieszać je od czasu do czasu i gotować aby zmiękły, a woda się nieco zredukowała (zajmie o kilka minut).
  • Zblendować truskawki na gładki mus i jeszcze chwilę podgrzewać aż będą gęstsze. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do musu energicznie mieszając.
  • Mus przełożyć do miseczki i odłożyć do ostudzenia.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem truskawkowym i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut).

Przygotowanie babeczek

  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką, ozdobić nadziane babeczki.
  • Na wierzch każdej babeczki położyć truskawkę.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

mini serniczki z truskawką w czekoladzie

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do ciężkiego, twardszego brownie.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo