Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Domowe ciasteczka jeżyki

  • 17 marca 2022
domowe ciasteczka jeżyki
domowe ciasteczka jeżyki
Total
1K
Shares
10
0
1K

Domowe ciasteczka jeżyki

Obficie polane czekoladą ciasteczka jeżyki w domowej wersji. Chyba nie muszę mówić, że domowa wersja tych ciasteczek jest dużo smaczniejsza. W tym przepisie jeżyki składają się z kruchego maślanego ciasteczka, krówkowej polewy, do której pięknie przykleja się mieszanka orzechów laskowych, rodzynek i ryżu ekspandowanego. Całe polane czekoladą. Ciasteczka są przepyszne, nie można się od nich oderwać.
domowe ciasteczka jeżyki

Domowe ciasteczka jeżyki - wskazówki

Masło i żółtko do ciasteczek powinno być zimne, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.

Krówki rozpuszczamy razem z masłem w garnuszku na małym ogniu. Na początku można mieć wrażenie, że nie chcą się rozpuścić, ale po kilku minutach powinien wyjść gęsty, gładki sos.

Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta i zbita (to zależy od rodzaju krówek) aby ładnie oblać nią upieczone ciasteczka, to trzeba wlać do niej 2 łyżki wrzątku i wymieszać energicznie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Czekolada – Najlepiej połączyć czekoladę mleczną i gorzką 60-80%. Można też użyć samej gorzkiej jeśli lubicie, jednak sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam deserowej-mlecznej, dostępnej w niektórych sklepach.

Przepis na ok. 14 ciasteczek.

domowe ciasteczka jeżyki

Domowe ciasteczka jeżyki - przechowywanie

Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.

domowe ciasteczka jeżyki

Smacznego!

domowe ciasteczka jeżyki

DOMOWE CIASTECZKA JEŻYKI

Joanna | chocololo.pl
Obficie polane czekoladą ciasteczka jeżyki w domowej wersji.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 70 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (zimne)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 100 g krówek
  • 40 g masła
  • 40 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórek)
  • 30 g rodzynek
  • 20 g ryżu ekspandowanego

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie ciastek

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 6 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
  • Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
  • Piec ciasteczka 6-8 minut, aż trochę urosną i zarumienią im się brzegi.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie nadzienia

  • Rodzynki i orzechy posiekać, wsypać do miski. Dodać ryż i wymieszać.
  • Krówki pokroić, włożyć z masłem do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, pilnując i mieszając dopóki powstanie gładka, spójna masa.

Przygotowanie ciasteczek

  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Zanurzać wierzch ciastka w gorącej masie krówkowej (można też nałożyć ją łyżeczką i rozsmarować), następnie od razu docisnąć ciastko masą krówkową do przygotowanej mieszanki orzechów, ryżu i rodzynek. Odłożyć i postąpić tak kolejno z każdym ciastkiem.
  • Tacę z ciastkami włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  • Po tym czasie roztopić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej. Każde ciastko zanurzyć najpierw spodem, nadmiar czekolady ściągnąć nożykiem, aby została tylko cienka warstwa. Następnie zanurzyć wierzch. Odkładać ciastka z powrotem na tacę.
  • Oblane czekoladą ciastka włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
1K
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • krówki
  • orzechy laskowe
  • rodzynki
Poprzedni artykuł
muffinki bananowe z czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki bananowe z czekoladą

  • 15 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

  • 22 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności