Domowe ciasteczka jeżyki

Masło i żółtko do ciasteczek powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.
Krówki rozpuszczamy razem z masłem w garnuszku na małym ogniu. Na początku można mieć wrażenie, że nie chcą się rozpuścić, ale po kilku minutach powinien wyjść gęsty, gładki sos.
Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta i zbita (to zależy od rodzaju krówek) aby ładnie oblać nią upieczone ciasteczka, to trzeba wlać do niej 2 łyżki wrzątku i wymieszać energicznie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Czekolada – Najlepiej połączyć czekoladę mleczną i gorzką 60-80%. Można też użyć samej gorzkiej jeśli lubicie, jednak sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam deserowej-mlecznej, dostępnej w niektórych sklepach.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.
Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.