Lody jogurtowo-orzechowe

Lody jogurtowo-orzechowe

Bardzo proste do przygotowania, a przede wszystkim domowe lody jogurtowo-orzechowe polane czekoladą. Można nawet pokusić się o nazwę zdrowe lody jogurtowo-orzechowe. Składają się z kilku składników, nie dodajemy do nich białego cukru (choć jest on obecny w gorzkiej czekoladzie), tylko odrobinę miodu. Są bardzo smaczne, całkiem szybko się je przygotowuje. Najważniejsze, aby dobrać odpowiednie składniki. Jogurt musi być gęsty, tłusty, a masło orzechowe bez żadnych dodatków. Wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie w dalszej części wpisu. Polecam Wam te lody na wciąż jeszcze gorące dni. Mam nadzieję, że często będziecie je robić każdego lata.
lody jogurtowo-orzechowe

Domowe lody jogurtowo-orzechowe w czekoladzie - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowych lodów na patyku?

Jogurt – Koniecznie typu greckiego. Powinien być gęsty, tłusty, aby nie rozlewał się zbytnio po wyłożeniu na tacę.

Masło orzechowe – 100% orzechów. Nada się gładkie lub z crunchy (z kawałkami orzechów). Polecam jednak gładkie.

Miód – Dowolny, choć najlepsze będą miody o delikatnym smaku, który nie zdominuje reszty składników. Nada się  np. wielkokwiatowy, akacjowy, faceliowy. Gryczany lub lipowy raczej nie, ale jeśli jesteście ich wielbicielami… to czemu nie.

Orzechy – Do posypania wierzchu pasują idealnie prażone orzeszki ziemne. Solone też!

Czekolada – Użyłam czekolady gorzkiej 74% i polecam gorzką 60-80%. Można jednak wykorzystać też mleczną (wtedy wystarczą 2 łyżki oleju) lub pomieszać po równo gorzką i mleczną. Masa jogurtowa nie jest bardzo słodka, więc każdy wariant w zależności od Waszej chęci na słodkie będzie ok.

Olej kokosowy – Polecam bio tłoczony na zimno, nada czekoladzie kokosowy posmak. Jeśli nie macie oleju kokosowego, jak najbardziej sprawdzi się zwykły olej rzepakowy.

lody jogurtowo-orzechowe krok po kroku

Jak przygotować lody jogurtowo-orzechowe?

To bardzo proste. Wystarczy w misce wmieszać jogurt, masło orzechowe i miód. Przygotowaną masę wykładać na przygotowaną wcześniej blaszkę. Kilka dodatkowych informacji:

Masę można wykładać przy pomocy łyżki. Polecam gałkownicę 50 ml. Wtedy masa rozłożona jest równo.

Patyczek kładziemy na środku każdej porcji masy jogurtowej i delikatnie go wciskamy. Przy pomocy łyżeczki wyrównujemy wierzch, aby patyczek był cały zakryty.

Posypujemy masę orzeszkami i mrozimy. Nie posypujemy po mrożeniu, ponieważ się nie przykleją.

W zamrażarce lody powinny być gotowe do polania czekoladą po min. 2 godzinach. Można zostawić je na dłużej jeśli jeszcze są odrobinę miękkie i nie chcą gładko odchodzić od papieru do pieczenia.

 

Polewanie lodów czekoladą.

Czekoladę roztapiamy razem z olejem w kąpieli wodnej. Wszystko o kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Najwygodniej przygotować drugą tacę wyłożoną papierem, żeby nie wyciągać wszystkich lodów na raz.

Lody wyciągamy pojedynczo z zamrażarki (reszta w niej zostaje) i polewamy czekoladą, która jest płynna i jeszcze letnia. Polewamy je z każdej strony przy pomocy łyżki. Nabieramy łyżkę czekolady i szybko nad miseczką polewamy. Czekolada na lodach szybko zastyga. Odkładamy je na przygotowaną tacę i zabieramy z zamrażarki następny lód do polania.

Gdy wszystkie lody są polane, podmieniamy tace i pustą zabieramy z zamrażarki, a tą z gotowymi lodami do niej wkładamy.

Lody potrzebują jeszcze 10-15 minut w zamrażarce i można jeść.

Przepis na 7-8 lodów.

lody jogurtowo-orzechowe

Lody jogurtowo-orzechowe - przechowywanie

Domowe lody jogurtowo-orzechowe przechowujemy w zamrażarce. Najlepiej w pojemniku spożywczym, oddzielone dodatkowo papierem do pieczenia (kawałkami), żeby się nie skleiły. Mogą spędzić w zamrażarce ok. 5 dni.

Po wyjęciu z zamrażarki warto zostawić je na  kilka minut (3-5) do lekkiego ocieplenia. Masa w środku będzie kremowa, a czekolada mniej twarda.

lody jogurtowo-orzechowe

Smacznego!

Przepis na domowe lody jogurtowo-orzechowe w czekoladzie:

lody jogurtowo-orzechowe

LODY JOGURTOWO-ORZECHOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne lody jogurtowo-orzechowe na patyku polane czekoladą.
Przepis na 7-8 lodów.

SKŁADNIKI
  

  • 1 szklanka jogurtu greckiego (ok. 250 g)
  • ½ szklanki masła orzechowego (ok. 130 g)
  • 1 duża łyżka miodu (ok. 40 g)
  • 50 g orzechów arachidowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać dokładnie jogurt, masło orzechowe i miód.
  • Sporą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na papier w odstępach porcje masy jogurtowej.
  • W środek każdej porcji wcisnąć delikatnie patyczek. Łyżeczką wyrównać wierzch i posypać orzechami. Schłodzić lody w zamrażarce przez min. 2 godziny.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia i odłożyć na 2-3 minuty, aby czekolada odrobinę ostygła. W tym czasie przygotować kolejną tacę i wyłożyć ją papierem.
  • Letnią czekoladą szybko polewać lody z każdej strony. Najlepiej pojedynczo wyciągać lody z zamrażarki i przy pomocy łyżki polać je czekoladą. Odkładać na przygotowaną tacę i gdy wszystkie lody będą gotowe zmrozić je jeszcze przez 15 minut.
Słowo kluczowe bez glutenu, czekolada, czekolada gorzka, lody, masło orzechowe, miód, orzechy

Zobacz także:

mrożone banany w czekoladzie
mrożone banany w czekoladzie
czekoladowy krem z ciecierzycy
czekoladowy krem z ciecierzycy
zdrowy shake czekoladowy z 4 składników
zdrowy shake czekoladowy z 4 składników
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo