W misce wymieszać dokładnie jogurt, masło orzechowe i miód.
Sporą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na papier w odstępach porcje masy jogurtowej.
W środek każdej porcji wcisnąć delikatnie patyczek. Łyżeczką wyrównać wierzch i posypać orzechami. Schłodzić lody w zamrażarce przez min. 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia i odłożyć na 2-3 minuty, aby czekolada odrobinę ostygła. W tym czasie przygotować kolejną tacę i wyłożyć ją papierem.
Letnią czekoladą szybko polewać lody z każdej strony. Najlepiej pojedynczo wyciągać lody z zamrażarki i przy pomocy łyżki polać je czekoladą. Odkładać na przygotowaną tacę i gdy wszystkie lody będą gotowe zmrozić je jeszcze przez 15 minut.
Słowo kluczowe bez glutenu, czekolada, czekolada gorzka, lody, masło orzechowe, miód, orzechy