Cofnij
lody jogurtowo-orzechowe

LODY JOGURTOWO-ORZECHOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne lody jogurtowo-orzechowe na patyku polane czekoladą.
Przepis na 7-8 lodów.

SKŁADNIKI
  

  • 1 szklanka jogurtu greckiego (ok. 250 g)
  • ½ szklanki masła orzechowego (ok. 130 g)
  • 1 duża łyżka miodu (ok. 40 g)
  • 50 g orzechów arachidowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać dokładnie jogurt, masło orzechowe i miód.
  • Sporą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na papier w odstępach porcje masy jogurtowej.
  • W środek każdej porcji wcisnąć delikatnie patyczek. Łyżeczką wyrównać wierzch i posypać orzechami. Schłodzić lody w zamrażarce przez min. 2 godziny.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia i odłożyć na 2-3 minuty, aby czekolada odrobinę ostygła. W tym czasie przygotować kolejną tacę i wyłożyć ją papierem.
  • Letnią czekoladą szybko polewać lody z każdej strony. Najlepiej pojedynczo wyciągać lody z zamrażarki i przy pomocy łyżki polać je czekoladą. Odkładać na przygotowaną tacę i gdy wszystkie lody będą gotowe zmrozić je jeszcze przez 15 minut.
Słowo kluczowe bez glutenu, czekolada, czekolada gorzka, lody, masło orzechowe, miód, orzechy