Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PORADY

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

  • 5 stycznia 2023
jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
Total
9
Shares
8
0
1

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Jak rozpuścić czekoladę? Najlepiej w kąpieli wodnej. Korzystając z czekoladowych przepisów na blogu, często pojawia się kąpiel wodna, w której należy rozpuścić czekoladę. Nie oznacza to, że czekoladę dodajemy do wody i tak sobie roztapiamy… Wręcz przeciwnie, czekolada podczas tego procesu nie może mieć z wodą żadnego kontaktu.  Nawet kropelka wody, która przez przypadek się do niej dostanie, sprawi że czekolada się zwarzy, rozwarstwi lub zbije w grudę.  Właśnie dlatego powstał ten wpis, w którym omówimy jak poprawnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej - krok po kroku

  1. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać. Włożyć czekoladę do metalowej lub szklanej miski.

  2. Do garnuszka wlać wodę na wysokość ok. 3-4 cm i zagotować, zmniejszyć gaz na najmniejszy ogień. Woda niech sobie delikatnie pyrka.

  3. Na garnuszek położyć miskę z czekoladą. Czekolada będzie powoli się rozpuszczać, gdy już będzie rozpuszczona w połowie można ją lekko zamieszać. Zdjąć miskę z garnka, gdy czekolada całkiem się rozpuści.

Kilka ważnych wskazówek, o których należy pamiętać:

  • Czekoladę można rozpuszczać w metalowej lub szklanej misce. Najbardziej jednak polecam metalową, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia szklanej. Jeśli decydujecie się na szklaną, trzeba pamiętać, aby była w temperaturze pokojowej. Nie może być zimna. Do miski wsypujemy czekoladę, ale miski nie kładziemy na garnek z gorącą wodą, lepiej wolno podgrzewać całość razem, aby równomiernie się rozgrzała.
  • Miska musi być sucha, bez kropelki wody. Podczas roztapiania czekolady też nie może się do niej dostać woda.
  • Miska w której roztapiamy czekoladę nie może dotykać gotującej się wody. Miskę ogrzewa gorąca para wodna.
  • Czekoladę można roztapiać połamaną na kostki, posiekaną, można roztapiać też czekoladowe groszki. Bardziej rozdrobniona czekolada szybciej, ale i równomierniej się roztapia.
  • Gorzką czekoladę roztapia się najlepiej, im mniejsza zawartość kakao, tym większe ryzyko przypalenia. Dlatego należy bardzo uważać podczas roztapiania mlecznej i białej czekolady.
  • Czekoladę zawsze topimy na małym ogniu, zbyt duży może przypalić czekoladę.
  • Białą czekoladę najtrudniej roztopić ponieważ jest delikatna, nie ma kakao i może się rozwarstwiać. W jej przypadku warto zagotować wodę w garnuszku i wyłączyć gaz. Położyć miskę z czekoladą na garnuszek i poczekać, aż się rozpuści pod wpływem pary.

Zwarzona czekolada - co zrobić?

Aby uratować zwarzoną czekoladę, trzeba szybko dodać 1-2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać. Czekolada powinna znów zrobić się płynna.

jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
9
Shares
Udostępnij 8
Przypnij 1
Tweet 0
Poprzedni artykuł
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • 31 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • 10 stycznia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.