Strona główna PRZEPISYCIASTA Łaciaty placek z czereśniami

Łaciaty placek z czereśniami

przez Joanna | Chocololo
łaciaty placek z czereśniami

Łaciaty placek z czereśniami

Bardzo proste ciasto z czereśniami, a w zasadzie łaciaty placek z czereśniami. Ekspresowy do przygotowania, można kroić zanim całkowicie ostygnie (ale nie gorący). Ciepły placek, niezastąpiony do kawy, miękki i wilgotny. Pyszny również następnego dnia. Zrobiłam go z czereśniami, ale przyznam, że będą do niego pasować też kwaśne owoce. Możecie dodać wiśnie albo porzeczki… Tak! z porzeczkami na pewno go powtórzę. Nie zabrakło też kawałeczków czekolady na wierzchu. Placek jest niewielkich rozmiarów, czyli w sam raz gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a najlepiej domowe ciasto. Pycha.
łaciaty placek z czereśniami

Łaciaty placek z czereśniami - wskazówki

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Jeśli macie śmietanę prosto z lodówki, można potrzebną ilość przełożyć do miseczki i włożyć ją do miski z ciepłą wodą. Zamieszać od czasu do czasu lub wymienić wodę jakby ostygła. Powinna ocieplić się w ciągu 15 minut.

CzekoladaGorzka 60-80%, ale można użyć mlecznej jeśli macie ochotę.

Przepis na okrągłą formę/tortownicę o średnicy 22 cm.

łaciaty placek z czereśniami

Łaciaty placek z czereśniami - przechowywanie

Ciasto przez 24 godziny można zostawić w temperaturze pokojowej, w formie, zabezpieczone folią spożywczą. W lodówce przechowywać do 2 dni.

łaciaty placek z czereśniami

Smacznego!

łaciaty placek z czereśniami

ŁACIATY PLACEK Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Bardzo proste ciasto z czereśniami, a w zasadzie łaciaty placek z czereśniami. Ekspresowy do przygotowania.
Przepis na okrągłą formę/tortownicę o średnicy 22 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 20 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 145 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 180 g czereśni
  • 70 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Kilka można przekroić na pół. Odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na kawałeczki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną) jajka ze śmietaną (100g), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski. Przesiać do niej kakao i dodać śmietanę (20g), dokładnie wymieszać.
  • Do formy wlać jasne ciasto, następnie w różnych miejscach nałożyć ciemne ciasto. Przemieszać masy patyczkiem, robiąc zygzaki. Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.
  • Ciasto piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Zobacz także:

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Beryy 3 lipca 2023 - 13:22

A co zrobić z czekoladą?

Reply
Joanna | Chocololo 3 lipca 2023 - 13:26

„Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.” Wierzch posypujemy pokrojona wcześniej czekoladą. Ja użyłam groszków czekoladowych. Pozdrawiam! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo