Ciasteczka z czereśniami i czekoladą
Wracając z woreczkiem czereśni z zakupów myślałam, że upiekę tartę albo może coś na wzór amerykańskiego paja. Ostatecznie wyszły ciastka przypominające trochę mini paje. I okazały się hitem! Ciasto na ciasteczka przypomina te, które przygotowujemy do rurek z kremem. Przypomnę tu przepis na rurki Ferrero Rocher. Fajne, kruche i delikatne. Łatwo z niego wykroić krążki i pięknie rumieni się podczas pieczenia. Nadzienie to czereśnie, które wcześniej gotujemy i redukujemy sok, dodatkowo zagęszczając mąką ziemniaczaną. Do tego dosłownie kilka groszków czekolady, które roztopią się podczas pieczenia. Można jeść ciepłe, ale nie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dajcie im chwilę, nadzienie jest bardzo gorące.
Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - wskazówki
Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.
Nadzienie – Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.
Czekolada – Polecam gorzką między 60-80%. Jednak jeśli chcecie to można użyć mlecznej. Mogą to być groszki, można też pokroić czekoladę.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - przechowywanie
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (można też w lodówce; trochę stwardnieją) do 2-3 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 240 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimne)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w kubeczku; zimnej)
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 10 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 300 g czereśni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 40 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- żółtko
- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
Przygotowanie nadzienia
- Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
- Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
- Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasteczek
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę pokroić i odłożyć.
- Stolnicę/blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4mm i wykroić kółka o średnicy 6 cm. Połowę ułożyć w odstępach na blaszce, drugą połowę naciąć nożykiem.
- Pozostałe ciasto zagnieść i schować do lodówki.
- Na przygotowane krążki nakładać łyżeczkę czereśni i posypać odrobiną czekolady. Żółtko roztrzepać i posmarować brzegi krążków z nadzieniem.
- Naciętym krążkom spłaszczyć palcami brzegi (jak przy lepieniu pierogów), i nałożyć równo na przygotowane ciastka. Brzegi sklejać dociskając mocno ząbkami widelca.
- Posmarować ciastka żółtkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut lub kilka minut więcej, aż będą rumiano-złote. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach zdjąć z blaszki, przenieść na kratkę do studzenia.
- W czasie pieczenia przygotować ciastka z pozostałego ciasta i również upiec na rumiano-złoty kolor.