Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

  • 21 czerwca 2022
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
Total
68
Shares
37
0
31

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Wracając z woreczkiem czereśni z zakupów myślałam, że upiekę tartę albo może coś na wzór amerykańskiego paja. Ostatecznie wyszły ciastka przypominające trochę mini paje. I okazały się hitem! Ciasto na ciasteczka przypomina te, które przygotowujemy do rurek z kremem. Przypomnę tu przepis na rurki Ferrero Rocher. Fajne, kruche i delikatne. Łatwo z niego wykroić krążki i pięknie rumieni się podczas pieczenia. Nadzienie to czereśnie, które wcześniej gotujemy i redukujemy sok, dodatkowo zagęszczając mąką ziemniaczaną. Do tego dosłownie kilka groszków czekolady, które roztopią się podczas pieczenia. Można jeść ciepłe, ale nie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dajcie im chwilę, nadzienie jest bardzo gorące.
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - wskazówki

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.

Nadzienie – Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.

Czekolada – Polecam gorzką między 60-80%. Jednak jeśli chcecie to można użyć mlecznej. Mogą to być groszki, można też pokroić czekoladę.

Przepis na ok. 18 ciasteczek.

ciasteczka z czereśniami i czekoladą
PRZED PIECZENIEM
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
PO UPIECZENIU

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - przechowywanie

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (można też w lodówce; trochę stwardnieją) do 2-3 dni.

ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Smacznego!

ciasteczka z czereśniami i czekoladą

CIASTECZKA Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Super ciasteczka nadziane czereśniami i kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimne)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w kubeczku; zimnej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 10 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 300 g czereśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • żółtko
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
  • Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
  • Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić i odłożyć.
  • Stolnicę/blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4mm i wykroić kółka o średnicy 6 cm. Połowę ułożyć w odstępach na blaszce, drugą połowę naciąć nożykiem.
  • Pozostałe ciasto zagnieść i schować do lodówki.
  • Na przygotowane krążki nakładać łyżeczkę czereśni i posypać odrobiną czekolady. Żółtko roztrzepać i posmarować brzegi krążków z nadzieniem.
  • Naciętym krążkom spłaszczyć palcami brzegi (jak przy lepieniu pierogów), i nałożyć równo na przygotowane ciastka. Brzegi sklejać dociskając mocno ząbkami widelca.
  • Posmarować ciastka żółtkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut lub kilka minut więcej, aż będą rumiano-złote. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach zdjąć z blaszki, przenieść na kratkę do studzenia.
  • W czasie pieczenia przygotować ciastka z pozostałego ciasta i również upiec na rumiano-złoty kolor.

Zobacz także:

ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
68
Shares
Udostępnij 37
Przypnij 31
Tweet 0
Podobne składniki
  • czereśnie
  • kwaśna śmietana
Poprzedni artykuł
łaciaty placek z czereśniami
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Łaciaty placek z czereśniami

  • 16 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

  • 23 czerwca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.