Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.
Nadzienie – Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.
Czekolada – Polecam gorzką między 60-80%. Jednak jeśli chcecie to można użyć mlecznej. Mogą to być groszki, można też pokroić czekoladę.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (można też w lodówce; trochę stwardnieją) do 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.