Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • 5 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Total
253
Shares
15
0
238

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne. Po prostu mega czekoladowe, bardzo wilgotne przez migdały i truskawki. Trzeba je dobrze wystudzić przed krojeniem bo jest naprawdę delikatne, szczególnie na środku, gdzie konsystencja jest wręcz kremowa. Po wystudzeniu niczym mus. Smakuje fantastycznie także prosto z lodówki. Z bitą śmietaną to już odlot. Deser typowy dla czekoladożerców. Słodki, przełamany lekko kwaskowymi owocami,  nie można się od niego oderwać.
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie zamieniajcie na mleczną, ma mniej kakao i ciasto nie zastygnie tak, jak z gorzką.

Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć cukier brązowy i biały w proporcji 1:1. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, dobrze osuszonych po umyciu. Nie dodawajcie więcej niż 200 g. Ciasto jest bardzo wilgotne a truskawki puszczają sok, jeśli będzie ich zbyt wiele z ciasta wyjdzie pudding i nie pokroicie go.

Amaretto – Jeśli nie możecie dodać Amaretto, to można je pominąć.

Pieczenie – Migdałowe brownie z truskawkami pieczemy krótko, 35 minut zupełnie wystarczy. Ciasto równo urośnie i opadnie po ostudzeniu. Jest bardzo delikatne, po wyjęciu z piekarnika środek powinien być sprężysty i sprawiać wrażenie tylko lekko ściętego.

Przed krojeniem brownie koniecznie musi dobrze wystygnąć.

Przepis na tortownicę 24 cm.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Migdałowe brownie z truskawkami być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej (najlepiej tylko 1 dzień ze względu na truskawki), jak i w lodówce do 2 dni.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Smacznego!

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

MIGDAŁOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne.
Przepis na tortownicę 24 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia
  • Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy wsypać mieszankę z migdałami, wlać Amaretto i wymieszać delikatnie szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Piec 35 minut, wyjąć i ostudzić w formie.
Keyword amaretto, brownie, brownie z truskawkami, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, migdały, truskawki

Zobacz także:

brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Masz ochotę na więcej brownie?

okładka Brownie idealne

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Kup teraz

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
253
Shares
Udostępnij 15
Przypnij 238
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • migdały
  • truskawki
Poprzedni artykuł
tort czekoladowy z truskawkami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • 3 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • 10 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
Zobacz przepis

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami

sernikobrownie z kokosem i wiśniami
Zobacz przepis

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.