Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie zamieniajcie na mleczną, ma mniej kakao i ciasto nie zastygnie tak, jak z gorzką.
Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć cukier brązowy i biały w proporcji 1:1. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.
W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, dobrze osuszonych po umyciu. Nie dodawajcie więcej niż 200 g. Ciasto jest bardzo wilgotne a truskawki puszczają sok, jeśli będzie ich zbyt wiele z ciasta wyjdzie pudding i nie pokroicie go.
Amaretto – Jeśli nie możecie dodać Amaretto, to można je pominąć.
Pieczenie – Migdałowe brownie z truskawkami pieczemy krótko, 35 minut zupełnie wystarczy. Ciasto równo urośnie i opadnie po ostudzeniu. Jest bardzo delikatne, po wyjęciu z piekarnika środek powinien być sprężysty i sprawiać wrażenie tylko lekko ściętego.
Przed krojeniem brownie koniecznie musi dobrze wystygnąć.
Przepis na tortownicę 24 cm.
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Migdałowe brownie z truskawkami być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej (najlepiej tylko 1 dzień ze względu na truskawki), jak i w lodówce do 2 dni.
“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.