Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • 5 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Total
6
Shares
1
0
5

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne. Po prostu mega czekoladowe, bardzo wilgotne przez migdały i truskawki. Trzeba je dobrze wystudzić przed krojeniem bo jest naprawdę delikatne, szczególnie na środku, gdzie konsystencja jest wręcz kremowa. Po wystudzeniu niczym mus. Smakuje fantastycznie także prosto z lodówki. Z bitą śmietaną to już odlot. Deser typowy dla czekoladożerców. Słodki, przełamany lekko kwaskowymi owocami,  nie można się od niego oderwać.
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie zamieniajcie na mleczną, ma mniej kakao i ciasto nie zastygnie tak, jak z gorzką.

Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć cukier brązowy i biały w proporcji 1:1. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, dobrze osuszonych po umyciu. Nie dodawajcie więcej niż 200 g. Ciasto jest bardzo wilgotne a truskawki puszczają sok, jeśli będzie ich zbyt wiele z ciasta wyjdzie pudding i nie pokroicie go.

Amaretto – Jeśli nie możecie dodać Amaretto, to można je pominąć.

Pieczenie – Brownie pieczemy krótko, 35 minut zupełnie wystarczy. Ciasto równo urośnie i opadnie po ostudzeniu. Jest bardzo delikatne, po wyjęciu z piekarnika środek powinien być sprężysty i sprawiać wrażenie tylko lekko ściętego.

Przed krojeniem brownie koniecznie musi dobrze wystygnąć.

Przepis na tortownicę 24 cm.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej (najlepiej tylko 1 dzień ze względu na truskawki), jak i w lodówce do 2 dni.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Smacznego!

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

MIGDAŁOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne.
Przepis na tortownicę 24 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia
  • Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy wsypać mieszankę z migdałami, wlać Amaretto i wymieszać delikatnie szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Piec 35 minut, wyjąć i ostudzić w formie.

Zobacz także:

brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
6
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 5
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • migdały
  • truskawki
Poprzedni artykuł
tort czekoladowy z truskawkami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • 3 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • 10 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022
czekoladowy sernik tiramisu
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 14 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności