Łaciaty placek z czereśniami
Bardzo proste ciasto z czereśniami, a w zasadzie łaciaty placek z czereśniami. Ekspresowy do przygotowania, można kroić zanim całkowicie ostygnie (ale nie gorący). Ciepły placek, niezastąpiony do kawy, miękki i wilgotny. Pyszny również następnego dnia. Zrobiłam go z czereśniami, ale przyznam, że będą do niego pasować też kwaśne owoce. Możecie dodać wiśnie albo porzeczki… Tak! z porzeczkami na pewno go powtórzę. Nie zabrakło też kawałeczków czekolady na wierzchu. Placek jest niewielkich rozmiarów, czyli w sam raz gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a najlepiej domowe ciasto. Pycha.
Łaciaty placek z czereśniami - wskazówki
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Jeśli macie śmietanę prosto z lodówki, można potrzebną ilość przełożyć do miseczki i włożyć ją do miski z ciepłą wodą. Zamieszać od czasu do czasu lub wymienić wodę jakby ostygła. Powinna ocieplić się w ciągu 15 minut.
Czekolada – Gorzka 60-80%, ale można użyć mlecznej jeśli macie ochotę.
Przepis na okrągłą formę/tortownicę o średnicy 22 cm.
Łaciaty placek z czereśniami - przechowywanie
Ciasto przez 24 godziny można zostawić w temperaturze pokojowej, w formie, zabezpieczone folią spożywczą. W lodówce przechowywać do 2 dni.
Smacznego!
ŁACIATY PLACEK Z CZEREŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 20 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 145 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 100 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 180 g czereśni
- 70 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Kilka można przekroić na pół. Odłożyć.
- Czekoladę pokroić na kawałeczki i odłożyć.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną) jajka ze śmietaną (100g), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
- Wsypać mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski. Przesiać do niej kakao i dodać śmietanę (20g), dokładnie wymieszać.
- Do formy wlać jasne ciasto, następnie w różnych miejscach nałożyć ciemne ciasto. Przemieszać masy patyczkiem, robiąc zygzaki. Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.
- Ciasto piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
2 komentarze
A co zrobić z czekoladą?
„Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.” Wierzch posypujemy pokrojona wcześniej czekoladą. Ja użyłam groszków czekoladowych. Pozdrawiam! 🙂