Ciasteczka z Oreo i czekoladą
Bardzo smaczne, szybkie i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku, bo w końcu przygotowujemy ciasteczka z kawałkami ciasteczek w środku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości. Ja powciskałam w nie dodatkowo kawałki Oreo i białej czekolady niezwłocznie po upieczeniu. Wtedy są jeszcze miękkie, ale po kilku minutach twardnieją więc jest to najlepszy moment. Można to zrobić też przed, wtedy biała czekolada zapiecze się i będzie lekko karmelowa.

Ciasteczka z Oreo i czekoladą - wskazówki
Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć je wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Wykorzystałam mąkę pszenną tortową, ale można zamienić ją na orkiszową typ 700.
Czekolada – W przypadku tych ciastek można tak naprawdę użyć dowolnej czekolady. W przepisie podałam białą, ale użyłam białej z Oreo, która nieco bardziej rozpuściła się w piekarniku (ma taki krem w środku) i wyszło naprawdę pysznie. Można więc użyć białej, mlecznej lub gorzkiej.
Czekoladę mleczną i białą, które są w temperaturze pokojowej łatwiej pokroić w kosteczki.
Cukier – Cukier brązowy można zastąpić drobnym cukrem białym. Można też użyć cukru pudru, lub samodzielnie zmielić na puder cukier brązowy.
Pieczenie ciasteczek.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy małe porcje ciasta (jak orzech włoski) w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka nieco urosną. Ja do wykładania ciasta użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Spokojnie można wykładać je łyżką i delikatnie formować dłońmi, żeby były równe.
W porcje ciastek można powciskać dodatkowe kawałki pokrojonej białej czekolady. Zapieką się i będą chrupkie. Po upieczeniu, w gorące ciasteczka (od razu po wyjęciu z piekarnika) wciskamy jeszcze kawałki czekolady lub groszki, także kawałki ciastek Oreo.
Ciasteczka pieczemy do zezłocenia, czyli ok. 13-15 minut. Jeśli Wasze ciasteczka będą mniejsze/większe, to trzeba odpowiednio skrócić czas pieczenia lub go wydłużyć.
Jeśli ciasteczka nie zmieszczą się na jedną blachę, ciasto spokojnie może poczekać w temperaturze pokojowej na swoją kolej pieczenia.
Przepis na ok. 24 nieduże ciasteczka.

Ciasteczka z Oreo i czekoladą - przechowywanie
Pyszne ciasteczka z kawałkami białej czekolady i Oreo najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4-5 dni.
Surowe ciasto, bez pokrojonych ciastek można zostawić w lodówce na 24 godziny lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Smacznego!
Przepis na ciasteczka z Oreo i białą czekoladą:

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego)
- 180 g mąki pszennej
- 70 g cukru brązowego (drobnego)
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego (16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ciastek Oreo
- 100 g czekolady białej
Dodatkowo
- 20 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 3 ciastka Oreo (z grubsza połamanych)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
- W większej misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
- Ciasteczka Oreo pokroić na kawałki, czekoladę pokroić w kosteczki.
- Wsypać pokrojone ciasteczka i połowę czekolady do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formować w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego (mogą być nieco większe) i układać na blaszce. Zachowywać spore odstępy, ciasteczka urosną.
- Delikatnie spłaszczyć ciastka dłonią. Na wierzch można dodatkowo powciskać po kilka kosteczek czekolady.
- Piec ok. 13 -15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika od razu powciskać w nie kawałki czekolady i ciastek Oreo. Następnie poczekać 5 minut i przenieść ciastka na kratkę do ostudzenia.