Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Domowe pralinki Ferrero Rocher

  • 10 lutego 2022
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
Total
68
Shares
1
0
67

Domowe pralinki Ferrero Rocher

Domowe czekoladki smakują najlepiej. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, mimo że czasem można sobie nieźle ubrudzić ręce podczas kręcenia kuleczek. Te pralinki są wyjątkowo pyszne, przypominają znane, przybrane złotem Ferrero Rocher, choć przyznam, że domowa wersja jest fantastyczna. A nawet lepsza. Pod warstwą napakowanej orzechami czekolady skrywa kremowe, czekoladowo-orzechowe wnętrze i orzeszek oczywiście. Będzie cudowna na nadchodzące walentynki, lecz nie tylko! Zróbcie je sobie bez okazji. Najlepiej też zamrozić kilka na zapas, by zawsze  mieć je pod ręką.
domowe pralinki ferrero rocher

Domowe pralinki Ferrero Rocher - wskazówki

Przygotowanie pralinek wymaga trochę cierpliwości, muszą być one lekko zmrożone przed formowaniem z nich kuleczek, a później znów przed zanurzaniem ich w czekoladzie.

To ważne, by obchodzić się z nimi delikatnie ale szybko i sprawnie.


Kilka wskazówek dotyczących składników.

Masa kajmakowa – Masa bez dodatków, klasyczna. W temperaturze pokojowej.

Czekolada do masy – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Czekolada do oblania pralinek – Można użyć gorzkiej, lub pomieszać gorzką i mleczną pół na pół. Ja użyłam deserowej-mlecznej, dostępnej w niektórych sklepach.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania pralinek.

– Do zmielenia orzechów potrzebny jest dobry młynek. Orzechy mielimy aż puszczą olej i będą prawie płynne.

– Masa po zmrożeniu, zarówno pierwszym (po którym formujemy kuleczki) jak i po drugim będzie szybko się ocieplać. Trzeba działać równie szybko i dokładnie. Podczas lepienia kuleczek trochę ubrudzimy ręce, ale tak trzeba. Wnętrze pralinek musi być delikatne i kremowe.

– Masa trochę klei się do papieru więc trzeba uzbroić się w nożyk lub szpatułkę aby ładnie ściągnąć masę przed formowaniem, a także kuleczki.

– Przygotowane kuleczki z orzechem w środku zanurzamy w trochę przestudzonej czekoladzie. Kuleczki zanurzamy szybko, przy pomocy widelczyków i odkładamy na tackę wyłożoną papierem. Tackę najlepiej przygotować sobie nową, czystą ( na poprzedniej mogą zostać resztki masy). Przygotowane kulki wyciągać pojedynczo, albo po dwie z zamrażarki. Nie wyjmować całej zmrożonej tacki bo zbyt szybko się ocieplą.

– Gotowe pralinki schłodzić w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

-Jeśli zostanie Wam trochę czekolady z orzechami, której używaliście do polania pralinek, wypełnijcie nią silikonową formę np. do lodu i włóżcie do lodówki. Powstaną pyszne orzechowe czekoladki.

Przepis na 14-16 pralinek.

domowe pralinki ferrero rocher

Domowe Pralinki Ferrero Rocher - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Pralinki można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher

Smacznego!

domowe pralinki ferrero rocher

DOMOWE PRALINKI FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Pod warstwą napakowanej orzechami czekolady skrywa kremowe, czekoladowo-orzechowe wnętrze i orzeszek oczywiście.
Przepis na 14-16 pralinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
  • 60 g orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao
  • 14-16 szt. orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 30 g orzechów laskowych (pieczonych, obranych ze skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
  • Pieczone orzechy zmielić najpierw na pastę, mielić dalej aż puszczą olej i masa zacznie robić się płynna. Dodać kakao, zmielić jeszcze kilka sekund do połączenia składników.
  • Masę kajmakową włożyć do miski, krótko zmiksować (mikser; końcówki do ubijania), powoli wlewać ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia, następnie dodać orzechy z kakao i miksować do powstania gładkiego kremu.
  • Masę wstawić na 20 minut do lodówki powinna lekko zgęstnieć.
  • Tackę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na nią po czubatej łyżeczce kremu, w środku położyć orzech laskowy. Tackę włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie masa powinna być bardziej plastyczna, jednak dalej miękka. Przy użyciu noża lub szpatułki ściągać kolejno porcje kremu z orzechem i szybko rolować w dłoniach kuleczki. Odkładać znów na tackę.
  • Kuleczki zmrozić przez ok. 40 minut w zamrażarce.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Orzechy laskowe (30 g) bardzo drobno posiekać, wsypać do czekolady i wymieszać. Gdy czekolada się lekko przestudzi (ale będzie dalej płynna; letnia) można zanurzać w niej zmrożone kuleczki.
  • Przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyciągać po jednej max 2 kulki i zanurzać w czekoladzie, odkładać na tackę. Przygotowane pralinki schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers
trufle tiramisu
trufle tiramisu
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
68
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 67
Tweet 0
Podobne składniki
  • masa kajmakowa
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
brownie z masą kajmakową
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Brownie z masą kajmakową

  • 8 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowa gruszotka z budyniem
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowa gruszotka z budyniem

  • 15 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
Zobacz przepis

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami

sernikobrownie z kokosem i wiśniami
Zobacz przepis

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności