Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie Chrupiący Orzech

  • 10 kwietnia 2021
brownie chrupiący orzech 2
brownie chrupiący orzech 2
Total
1K
Shares
20
0
1K

Brownie Chrupiący Orzech

Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
brownie chrupiący orzech 3

Brownie Chrupiący Orzech - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30 minut wystarczy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na blaszkę 18×18 cm.

brownie chrupiący orzech

Brownie Chrupiący Orzech - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.

brownie chrupiący orzech 1
Smacznego!
brownie chrupiący orzech 3

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.
Przepis na blaszkę 18x18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na chrupiące orzechy

  • 150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
  • 40 g cukru brązowego
  • 20 g masła
  • 30 ml śmietanki 30-36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie orzechów

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
  • Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.

Zobacz także:

brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
1K
Shares
Udostępnij 20
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • orzechy laskowe
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 1
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą

  • 7 kwietnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
mini serniczki z truskawką w czekoladzie 1
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki z truskawką w czekoladzie

  • 15 kwietnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. magda pisze:
    3 marca 2023 o 18:20

    Czy mogę zastąpić orzechy laskowe migdałami ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 marca 2023 o 18:35

      Tak:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności