Strona główna PRZEPISYBROWNIE Brownie Chrupiący Orzech

Brownie Chrupiący Orzech

przez Joanna | Chocololo
brownie chrupiący orzech 2

Brownie Chrupiący Orzech

Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
brownie chrupiący orzech 3

Brownie Chrupiący Orzech - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30 minut wystarczy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na blaszkę 18×18 cm.

brownie chrupiący orzech

Brownie Chrupiący Orzech - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.

brownie chrupiący orzech 1
Smacznego!
brownie chrupiący orzech 3

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.
Przepis na blaszkę 18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na chrupiące orzechy

  • 150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
  • 40 g cukru brązowego
  • 20 g masła
  • 30 ml śmietanki 30-36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie orzechów

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
  • Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.

Zobacz także:

brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

magda 3 marca 2023 - 18:20

Czy mogę zastąpić orzechy laskowe migdałami ?

Reply
Joanna | Chocololo 3 marca 2023 - 18:35

Tak:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo