Kostka pomarańczowo-czekoladowa
Kostka pomarańczowo-czekoladowa to pyszne ciasto, które możecie zrobić nie tylko na Święta. Sama przygotowałam je spontanicznie do niedzielnej kawy. W sobotę wieczorem szybko upiekłam ciasto, w niedzielę rano zrobiłam krem-mus czekoladowy, po 2 godzinach kakaową polewę i po południu już mogłam kroić je na kawałki. Znikło ekspresowo. Ciasto jest delikatne, cudownie pomarańczowe i nasączone świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego krem-mus czekoladowy i lepka, kakaowa polewa, którą trzeba ostrożnie wylać na schłodzony mus. Jako dekoracja-kandyzowane pomarańcze w czekoladzie. Mmmm.
Kostka pomarańczowo-czekoladowa - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Polewa kakaowa po lekkim ostudzeniu zaczyna robić się gęsta i lepka, ostrożnie i równomiernie wylejcie ją na schłodzony mus. Bardzo delikatnie rozsmarujcie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Kostka pomarańczowo-czekoladowa - przechowywanie
Przechowywać w lodówce do 2-3 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Schłodzone ciasto dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.
Smacznego!
KOSTKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na krem-mus czekoladowy
- 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 50 g masła
- 20 g kakao
- 40 ml soku pomarańczowego
- 100 g cukru drobnego
Dodatkowo
- 60-70 ml soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z proszkiem. Wymieszać całość delikatnie, krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu-musu
- Ciasto nasączyć sokiem z pomarańczy.
- Czekolady połamać na kostki i włożyć do metalowe miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywno ze szczyptą soli i cynamonem.
- Energicznie i szybko wmieszać do wystudzonej czekolady dużą łyżkę śmietanki, następnie drugą. Tak rozmieszaną czekoladę dodać do reszty śmietany i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać całość.
- Krem wyłożyć na nasączone ciasto i wyrównać, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Przygotowanie polewy
- Do garnuszka dać masło,sok, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa. Odłożyć ją do ostudzenia.
- Ostudzoną polewę wymieszać i równomiernie polać nią krem-mus. Bardzo ostrożnie rozsmarować, polewa będzie gęstnieć.
- Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić jeszcze godzinę. Można posypać je wiórkami czekolady i ozdobić kandyzowanymi pomarańczami.