Kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa to pyszne ciasto, które możecie zrobić nie tylko na Święta. Sama przygotowałam je spontanicznie do niedzielnej kawy. W sobotę wieczorem szybko upiekłam ciasto, w niedzielę rano zrobiłam krem-mus czekoladowy, po 2 godzinach kakaową polewę i po południu już mogłam kroić je na kawałki. Znikło ekspresowo. Ciasto jest delikatne, cudownie pomarańczowe i  nasączone świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego krem-mus czekoladowy i lepka, kakaowa polewa, którą trzeba ostrożnie wylać na schłodzony mus. Jako dekoracja-kandyzowane pomarańcze w czekoladzie. Mmmm.
kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Polewa kakaowa po lekkim ostudzeniu zaczyna robić się gęsta i lepka, ostrożnie i równomiernie wylejcie ją na schłodzony mus. Bardzo delikatnie rozsmarujcie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa - przechowywanie

Przechowywać w lodówce do 2-3 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Schłodzone ciasto dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.

kostka pomarańczowo-czekoladowa

Smacznego!

kostka pomarańczowo-czekoladowa

KOSTKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Ciasto jest delikatne, cudownie pomarańczowe i nasączone świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego krem-mus czekoladowy i lepka, kakaowa polewa.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na krem-mus czekoladowy

  • 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 50 g masła
  • 20 g kakao
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 100 g cukru drobnego

Dodatkowo

  • 60-70 ml soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z proszkiem. Wymieszać całość delikatnie, krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu-musu

  • Ciasto nasączyć sokiem z pomarańczy.
  • Czekolady połamać na kostki i włożyć do metalowe miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na sztywno ze szczyptą soli i cynamonem.
  • Energicznie i szybko wmieszać do wystudzonej czekolady dużą łyżkę śmietanki, następnie drugą. Tak rozmieszaną czekoladę dodać do reszty śmietany i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać całość.
  • Krem wyłożyć na nasączone ciasto i wyrównać, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka dać masło,sok, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa. Odłożyć ją do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewę wymieszać i równomiernie polać nią krem-mus. Bardzo ostrożnie rozsmarować, polewa będzie gęstnieć.
  • Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić jeszcze godzinę. Można posypać je wiórkami czekolady i ozdobić kandyzowanymi pomarańczami.

Zobacz także:

kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo