Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • 29 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
paluszki bezowe w czekoladzie
Total
21
Shares
7
0
14

Paluszki bezowe w czekoladzie

Chrupiące paluszki bezowe zanurzone w czekoladzie i posypane orzechami laskowymi. To bardzo fajny pomysł na słodką przekąskę na imprezę. Chociaż przyznaję, po prostu jako przekąska do kawy są wyborne i jestem zaskoczona jak szybko zniknęły. W zasadzie w ciągu dnia już ich nie było, a trochę paluszków z podanego przepisu wychodzi. Bardzo ważne jest dobre wysuszenie bezików, wtedy będą naprawdę chrupkie, nie będą też gumowe w środku. Można je posypać tak naprawdę dowolnymi orzechami lub np. wiórkami kokosowymi.
paluszki bezowe w czekoladzie

Paluszki bezowe w czekoladzie - wskazówki

Białko jaja – Dobrze, aby było w temperaturze pokojowej, ale nie musi. Białko oddzielić od żółtka bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość żółtka spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Drobny, biały cukier.

Dodajemy cukier łyżka po łyżce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana. Gotowa piana będzie gęsta, lśniąca i lepka.

Pianę przekładamy do worka cukierniczego. Użyłam okrągłej tylki Wilton 2A. Jeśli chcecie można użyć innej, dużej tylki, także z ząbkami.

Zmieściłam na jednej blaszce wszystkie paluszki w odstępach ok. 0,7 cm. Wyszły 3 rzędy paluszków. Beziki trochę rosną podczas pieczenia. Można piec 2 blachy jednocześnie jeśli nie zmieszczą się Wam na jednej.

Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni C. Ja suszyłam bezy ok. 3 godzin, następnie zmniejszyłam temperaturę do 50 stopni i jeszcze piekłam 1,5 godziny, studziły się przy uchylonych drzwiczkach.

Sprawdźcie swoje bezy, przełamcie jedną po 2 godzinach suszenia, żeby zobaczyć, czy w środku jest chrupka. Jeśli będzie lepka zostawcie ją. Niech jeszcze trochę się suszy.


Czekolada – Gorzka 60-80%. Mleczna będzie za słodka.

Orzechy – Jeśli wybierzecie laskowe, powinny być wcześniej upieczone i obrane ze skórek. Mogą być tez orzechy włoskie, ziemne. Opcjonalnie, wielbiciele kokosa mogą paluszki posypać wiórkami.

Przepis na ok. 40 paluszków (dł. 9cm i szer. 1,5cm)

paluszki bezowe w czekoladzie

Paluszki bezowe w czekoladzie - przechowywanie

Bezowe paluszki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Będą dobre przez 4-5 dni. Same beziki, bez czekolady, mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku ok. 10 dni.

paluszki bezowe w czekoladzie

Smacznego!

paluszki bezowe w czekoladzie

PALUSZKI BEZOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Chrupiące paluszki bezowe zanurzone w czekoladzie i posypane orzechami laskowymi.
Przepis na ok. 40 paluszków (dł. 9cm i szer. 1,5cm)
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 3 białka jaj
  • 150 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 40-50 g orzechów laskowych (posiekanych, bez skórek)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Białka ubić na jasną, gęstą pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na przygotowaną blachę wyciskać długie na ok. 9 cm paluszki. Zachowywać między nimi odstęp niecałego centymetra.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
  • Gdy bezy wystygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk.
  • Bezy zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady strząsnąć . Odkładać je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać posiekanymi orzechami (można też je obtoczyć). Przygotowane paluszki schłodzić ok. 15 minut w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
ciasteczka z bezą i czekoladą
ciasteczka z bezą i czekoladą
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
21
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 14
Tweet 0
Podobne składniki
  • orzechy
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
kostka pomarańczowo-czekoladowa
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • 22 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • 31 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 18 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.