Kopiec Kreta

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Choć proces ten często przyspieszam tak:
Jajka – Włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut, w międzyczasie wodę można wymienić bo zapewne trochę ostygnie.
Maślanka – Odmierzyć ilość maślanki potrzebną do przepisu i przelać do szklanki, a najlepiej do plastikowego kubeczka. Podobnie jak jajka włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Uważać, żeby do maślanki nie dostała się woda. Wodę wymienić jakby ostygła, a maślankę zamieszać, żeby równomiernie się ociepliła.
Olej – W przepisie użyłam oleju kokosowego, jednak z olejem rzepakowym ciasto również się uda.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek najlepiej wbić po ok. 40 minutach.
Ciasto wyrośnie z górką, którą trzeba będzie odciąć. Niewykorzystane ciasto można zamrozić w woreczku i wykorzystać później np. robiąc bajaderki.
Śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed ubijaniem.
Czekolada – W przepisie użyłam czekolady mlecznej, jednak można użyć czekolady gorzkiej.
Jeżeli zdecydujecie się zetrzeć czekoladę, warto ją wcześniej włożyć do lodówki, na ok. godzinę. Już przygotowane wiórki do czasu dodania do kremu można przechowywać w lodówce.
Krem ubijać 2-3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku, żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Ciasto spożyć do 2 dni.
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.