Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • 10 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Total
16
Shares
0
0
16

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem). Kladdkaka składa się z kilku składników, a w oczy od razu rzuca się ilość cukru. No tak, jest go sporo. Dlaczego? Bo dzięki niemu ciasto jest klejąco-ciągnące, lekko gumowe i chrupkie na wierzchu. To charakterystyczne cechy tego ciasta, w końcu sama nazwa oznacza „lepkie ciasto”. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodów. Z tymi dodatkami naprawdę smakuje wybornie. Pieczone jest krótko, a zaraz po wyjęciu z piekarnika, środek lekko się trzęsie. Ma być niedopieczony, mazisty i wilgotny. Łasuchom i miłośnikom słodyczy polecam.
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - wskazówki

To bardzo proste do przygotowania ciasto. Nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze składników, więc można użyć jajek prosto z lodówki. Też dokładnie takich użyłam.

Ciasto pieczemy krótko 20-25 minut. Środek ma być sprężysty i lekko się trząść zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Można zostawić je do całkowitego wystudzenia, ale podaje się je także letnie. Wtedy środek jest lekko lejący i mazisty, jednak ciężej je pokroić.

Formę przygotowujemy wykładając dno papierem do pieczenia, następnie smarujemy całą formę masłem. Papier na spodzie też smarujemy masłem. Całość dokładnie wysypujemy kakao.

Przepis na tortownicę 20 cm.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w formie lub w szczelnym pojemniku. W temperaturze pokojowej ok. 3 dni, w lodówce do 5 dni. Z lodówki jest jeszcze bardziej gumowe, ma ciekawą konsystencję.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Smacznego!

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).
Przepis na tortownicę 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 240 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • masło i kakao do przygotowania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
  • W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
16
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 16
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
Poprzedni artykuł
jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  • PORADY

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

  • 5 stycznia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
mini serniczki black forest
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • 12 stycznia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 18 grudnia 2022
  1. Grażyna pisze:
    16 stycznia 2023 o 20:18

    “Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.”
    W jakim celu na masło wysypujemy kakao i ile trzeba go tam wysypać??

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 stycznia 2023 o 20:43

      Dzień dobry, tak jak wysypuje Pani mąką tortownicę do ciasta. Czyli cienką warstwę, żeby ciasto bardzo nie przywarło. W sumie smarujemy masłem po to, aby kakao się przykleiło i ciasto odeszło od formy. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Danio pisze:
    19 stycznia 2023 o 20:58

    A ja polecam wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać nawet łyżką bo przesiewanie mąki w tym przepisie nie ma sensu. Piec mniej niż 20 min bo wtedy będzie bardziej miękkie jest mega pyszne z dodatkiem startej skórki pomarańczowej!

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      20 stycznia 2023 o 15:35

      Tak, czytałam, że niektórzy po prostu mieszają wszystko i wylewają do formy, a czasem pieką tylko do momentu kiedy wierzch będzie lekko ścięty i jedzą jeszcze ciepłe, wręcz półpłynne 🙂 Ze skórką pomarańczową wiadomo… same pyszności! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności