Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem). Kladdkaka składa się z kilku składników, a w oczy od razu rzuca się ilość cukru. No tak, jest go sporo. Dlaczego? Bo dzięki niemu ciasto jest klejąco-ciągnące, lekko gumowe i chrupkie na wierzchu. To charakterystyczne cechy tego ciasta, w końcu sama nazwa oznacza „lepkie ciasto”. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodów. Z tymi dodatkami naprawdę smakuje wybornie. Pieczone jest krótko, a zaraz po wyjęciu z piekarnika, środek lekko się trzęsie. Ma być niedopieczony, mazisty i wilgotny. Łasuchom i miłośnikom słodyczy polecam.
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - wskazówki

To bardzo proste do przygotowania ciasto. Nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze składników, więc można użyć jajek prosto z lodówki. Też dokładnie takich użyłam.

Ciasto pieczemy krótko 20-25 minut. Środek ma być sprężysty i lekko się trząść zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Można zostawić je do całkowitego wystudzenia, ale podaje się je także letnie. Wtedy środek jest lekko lejący i mazisty, jednak ciężej je pokroić.

Formę przygotowujemy wykładając dno papierem do pieczenia, następnie smarujemy całą formę masłem. Papier na spodzie też smarujemy masłem. Całość dokładnie wysypujemy kakao.

Przepis na tortownicę 20 cm.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w formie lub w szczelnym pojemniku. W temperaturze pokojowej ok. 3 dni, w lodówce do 5 dni. Z lodówki jest jeszcze bardziej gumowe, ma ciekawą konsystencję.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Smacznego!

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 240 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • masło i kakao do przygotowania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
  • W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto szwedzkie

Zobacz także:

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

6 komentarzy

Grażyna 16 stycznia 2023 - 20:18

„Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.”
W jakim celu na masło wysypujemy kakao i ile trzeba go tam wysypać??

Reply
Joanna | Chocololo 16 stycznia 2023 - 20:43

Dzień dobry, tak jak wysypuje Pani mąką tortownicę do ciasta. Czyli cienką warstwę, żeby ciasto bardzo nie przywarło. W sumie smarujemy masłem po to, aby kakao się przykleiło i ciasto odeszło od formy. Pozdrawiam!

Reply
Danio 19 stycznia 2023 - 20:58

A ja polecam wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać nawet łyżką bo przesiewanie mąki w tym przepisie nie ma sensu. Piec mniej niż 20 min bo wtedy będzie bardziej miękkie jest mega pyszne z dodatkiem startej skórki pomarańczowej!

Reply
Joanna | Chocololo 20 stycznia 2023 - 15:35

Tak, czytałam, że niektórzy po prostu mieszają wszystko i wylewają do formy, a czasem pieką tylko do momentu kiedy wierzch będzie lekko ścięty i jedzą jeszcze ciepłe, wręcz półpłynne 🙂 Ze skórką pomarańczową wiadomo… same pyszności! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Grazyna 15 lipca 2024 - 16:14

Ja pieke je dokladnie 8 minut. Do masla dodaje rowniez pokruszona czekolade, 200 g, a do gotowej masy jeszcze odrobine rumu ciemnego. Podaje wylacznie nastepnego dnia. Zawsze popularne

Reply
Joanna 16 września 2023 - 17:21

5 gwiazdek
Piekłam pierwszy raz i nie ostatni, ale zmniejszę cukier następnym razem. Dla mnie za słodkie a dzieci mówią, że najlepsze ciasto w ich życiu

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo