Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

To bardzo proste do przygotowania ciasto. Nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze składników, więc można użyć jajek prosto z lodówki. Też dokładnie takich użyłam.
Ciasto pieczemy krótko 20-25 minut. Środek ma być sprężysty i lekko się trząść zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Formę przygotowujemy wykładając dno papierem do pieczenia, następnie smarujemy całą formę masłem. Papier na spodzie też smarujemy masłem. Całość dokładnie wysypujemy kakao.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Ciasto można przechowywać w formie lub w szczelnym pojemniku. W temperaturze pokojowej ok. 3 dni, w lodówce do 5 dni. Z lodówki jest jeszcze bardziej gumowe, ma ciekawą konsystencję.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
“Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.”
W jakim celu na masło wysypujemy kakao i ile trzeba go tam wysypać??
Dzień dobry, tak jak wysypuje Pani mąką tortownicę do ciasta. Czyli cienką warstwę, żeby ciasto bardzo nie przywarło. W sumie smarujemy masłem po to, aby kakao się przykleiło i ciasto odeszło od formy. Pozdrawiam!
A ja polecam wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać nawet łyżką bo przesiewanie mąki w tym przepisie nie ma sensu. Piec mniej niż 20 min bo wtedy będzie bardziej miękkie jest mega pyszne z dodatkiem startej skórki pomarańczowej!
Tak, czytałam, że niektórzy po prostu mieszają wszystko i wylewają do formy, a czasem pieką tylko do momentu kiedy wierzch będzie lekko ścięty i jedzą jeszcze ciepłe, wręcz półpłynne 🙂 Ze skórką pomarańczową wiadomo… same pyszności! Pozdrawiam serdecznie 🙂