Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).
Przepis na tortownicę 20 cm.
5
from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
2
jajka
110
g
masła
240
g
cukru
1
op.
cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
(ok. 16 g)
40
g
kakao
80
g
mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo
masło i kakao do przygotowania formy
odrobina cukru pudru do posypania
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec 20-25 minut
. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Słowo kluczowe
ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto szwedzkie