1,5K
KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Szwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą. Wierzch obsypany wiórkami kokosowymi, które przyklejają się do gęstej polewy. Jest lepka i pyszna, nadaje deserowi charakteru. Ciasto jest niewysokie, po ostudzeniu trzeba ponakłuwać je patyczkiem, nasiąka wtedy glazurą i jest wilgotne. Sprawdźcie ten przepis, to naprawdę pyszne ciacho.
KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Do ciasta i glazury zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. 1 łyżeczka (saszetka) na 50 ml wrzątku (czyli 2 łyżeczki do całego przepisu).
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Joanna | chocololo.plSzwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą. Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 100 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 ml mleka
- 50 ml espresso
- 120 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 30 g kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na glazurę
- 60 g masła
- 20 g kakao
- 50 ml espresso
- 120 g cukru pudru
Wierzch:
- ⅔ szklanki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
- Przygotowanie glazury. Do garnuszka dać masło, kawę, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa.
- Wystudzone ciasto ponakłuwać patyczkiem (do szaszłyków lub wykałaczką) tak by wkłucia miały odstęp 2-3 cm.
- Ciepłą polewą (nie gorącą) polać równomiernie ciasto. Gdy polewa lekko przestygnie posypać ciasto wiórkami kokosowymi. Kroić gdy polewa całkiem wystygnie.