KÄRLEKSMUMS – szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Szwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą. Wierzch obsypany wiórkami kokosowymi, które przyklejają się do gęstej polewy. Jest lepka i pyszna, nadaje deserowi charakteru. Ciasto jest niewysokie, po ostudzeniu trzeba ponakłuwać je patyczkiem, nasiąka wtedy glazurą i jest wilgotne. Sprawdźcie ten przepis, to naprawdę pyszne ciacho.
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Do ciasta i glazury zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. 1 łyżeczka (saszetka) na 50 ml wrzątku (czyli 2 łyżeczki do całego przepisu).

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Smacznego!

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Joanna | chocololo.pl
Szwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na glazurę

  • 60 g masła
  • 20 g kakao
  • 50 ml espresso
  • 120 g cukru pudru

Wierzch:

  • szklanki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Przygotowanie glazury. Do garnuszka dać masło, kawę, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa.
  • Wystudzone ciasto ponakłuwać patyczkiem (do szaszłyków lub wykałaczką) tak by wkłucia miały odstęp 2-3 cm.
  • Ciepłą polewą (nie gorącą) polać równomiernie ciasto. Gdy polewa lekko przestygnie posypać ciasto wiórkami kokosowymi. Kroić gdy polewa całkiem wystygnie.

Zobacz także:

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo