Strona główna PRZEPISYCIASTA Ciasto Mleczna Kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka

przez Joanna | Chocololo
ciasto mleczna kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka

Popularne ciasto Mleczna Kanapka, w trochę bardziej czekoladowym wydaniu. W końcu jesteśmy na czekoladowym blogu, więc tak powinno być. Oryginalnie, a właściwie w większości przepisów jest to ciasto, które składa się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej. Tutaj znajdziecie przepis trochę inny. Przede wszystkim zamiast biszkoptu jest ciasto czekoladowe, mocno nasączone kakao z miodem. Do tego klasycznie krem z mlekiem w proszku i polewa z czekolady. Czy dobrze wyszło? Rewelacyjnie.
ciasto mleczna kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka - wskazówki

Ciasto.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .

Cukier – Jeśli nie macie brązowego cukru, można użyć białego.

Miód – Ulubiony miód, ja użyłam wielokwiatowy. Jeśli nie macie to po prostu użyjcie cukru, najlepiej brązowego, może być nawet muscovado. Ale nie polecam używać sztucznego miodu (chyba, że ktoś bardzo lubi).

Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka, patyczek można wbić już po 20 minutach i sprawdzić czy jest suchy. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.

Krem.

Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.

Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.

Polewa.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60 %, ewentualnie mleczna pół na pół z gorzką. Sama mleczna będzie zbyt słodka.

Polewą można oblać ciasto następnego dnia.

Przepis na kwadratową formę 20×20 cm.

 Jeśli chcecie zrobić w dużej, prostokątnej formie 35×25 trzeba podwoić składniki.

ciasto mleczna kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć do 3 dni.

ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka

Smacznego!

ciasto mleczna kanapka

CIASTO MLECZNA KANAPKA

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasto, przełożone mlecznym kremem i polane czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml oleju
  • 80 g cukru brązowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 80 ml mleka
  • 110 g mleka w proszku
  • 60 g cukru (białego, drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 110 g masła (miękkiego)

Składniki do nasączenia

  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Przygotować kakao z miodem do nasączenia. W garnuszku zagotować wodę, wsypać kakao i dać miód, wymieszać do rozpuszczenia kakao. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  • Ciasto przekroić na dwa blaty, do formy włożyć dolny biszkopt i nasączyć połową przygotowanej mieszanki. Następnie przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
  • W misce ubić masło i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
  • Krem wyłożyć na nasączony spód, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej wierzchem ciasta do dołu, żeby lepiej je nasączyć) i nasączyć je pozostałym płynem.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Polać czekoladą ciasto i wyrównać.
  • Ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Zobacz także:

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
kopiec kreta
kopiec kreta
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo