Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto Mleczna Kanapka

  • 13 stycznia 2022
ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
Total
119
Shares
50
0
69

Ciasto Mleczna Kanapka

Popularne ciasto Mleczna Kanapka, w trochę bardziej czekoladowym wydaniu. W końcu jesteśmy na czekoladowym blogu, więc tak powinno być. Oryginalnie, a właściwie w większości przepisów jest to ciasto, które składa się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej. Tutaj znajdziecie przepis trochę inny. Przede wszystkim zamiast biszkoptu jest ciasto czekoladowe, mocno nasączone kakao z miodem. Do tego klasycznie krem z mlekiem w proszku i polewa z czekolady. Czy dobrze wyszło? Rewelacyjnie.
ciasto mleczna kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .

Cukier – Jeśli nie macie brązowego cukru, można użyć białego.

Miód – Ulubiony miód, ja użyłam wielokwiatowy. Jeśli nie macie to po prostu użyjcie cukru, najlepiej brązowego, może być nawet muscovado. Ale nie polecam używać sztucznego miodu (chyba, że ktoś bardzo lubi).

Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka, patyczek można wbić już po 20 minutach i sprawdzić czy jest suchy. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.

Krem.

Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.

Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.

Polewa.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60 %, ewentualnie mleczna pół na pół z gorzką. Sama mleczna będzie zbyt słodka.

Polewą można oblać ciasto następnego dnia.

Przepis na kwadratową formę 20×20 cm.

 Jeśli chcecie zrobić w dużej, prostokątnej formie 35×25 trzeba podwoić składniki.

ciasto mleczna kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć do 3 dni.

ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka

Smacznego!

ciasto mleczna kanapka

CIASTO MLECZNA KANAPKA

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasto, przełożone mlecznym kremem i polane czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml oleju
  • 80 g cukru brązowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 80 ml mleka
  • 110 g mleka w proszku
  • 60 g cukru (białego, drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 110 g masła (miękkiego)

Składniki do nasączenia

  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Przygotować kakao z miodem do nasączenia. W garnuszku zagotować wodę, wsypać kakao i dać miód, wymieszać do rozpuszczenia kakao. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  • Ciasto przekroić na dwa blaty, do formy włożyć dolny biszkopt i nasączyć połową przygotowanej mieszanki. Następnie przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
  • W misce ubić masło i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
  • Krem wyłożyć na nasączony spód, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej wierzchem ciasta do dołu, żeby lepiej je nasączyć) i nasączyć je pozostałym płynem.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Polać czekoladą ciasto i wyrównać.
  • Ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Zobacz także:

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
kopiec kreta
kopiec kreta
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
119
Shares
Udostępnij 50
Przypnij 69
Tweet 0
Poprzedni artykuł
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

  • 11 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
naleśniki czekoladowe
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Naleśniki czekoladowe

  • 16 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności