Ciasto Mleczna Kanapka

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .
Cukier – Jeśli nie macie brązowego cukru, można użyć białego.
Miód – Ulubiony miód, ja użyłam wielokwiatowy. Jeśli nie macie to po prostu użyjcie cukru, najlepiej brązowego, może być nawet muscovado. Ale nie polecam używać sztucznego miodu (chyba, że ktoś bardzo lubi).
Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka, patyczek można wbić już po 20 minutach i sprawdzić czy jest suchy. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.
Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.
Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60 %, ewentualnie mleczna pół na pół z gorzką. Sama mleczna będzie zbyt słodka.
Polewą można oblać ciasto następnego dnia.
Przepis na kwadratową formę 20×20 cm.
Jeśli chcecie zrobić w dużej, prostokątnej formie 35×25 trzeba podwoić składniki.
Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.