Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Domowe czekoladki Snickers

  • 16 listopada 2021
domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers
Total
252
Shares
13
0
239

Domowe czekoladki Snickers

Super przepis na domową wersję batonika Snickers. Jak dla mnie smakuje prawie tak samo, a nawet jeszcze lepiej. Jest mega słodki, ale nie jest to jego wadą, wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego zrobiłam go w formie czekoladek. Trzymam je w zamrażarce i wyciągam po jednej do kawy. Domowe czekoladki Snickers pasują do niej idealnie! Spróbujecie, jeżeli lubicie słodkie karmelowo-orzechowo-czekoladowe połączenia.
domowe czekoladki snickers

Domowe czekoladki Snickers - wskazówki

Do tego przepisu potrzebny jest specjalny krem piankowy tzw. Marshmallow Fluff. Jest on już coraz bardziej dostępny w marketach.

Masa z tym kremem jest ciężka do rozsmarowania, ma lepką i ciągnącą konsystencję. Bardzo dużym ułatwieniem jest rozsmarowywanie jej mokrą łyżką. Łyżkę zanurzamy w wodzie, rozsmarowujemy równomiernie masę i gdy ta znów będzie lepka, ponownie moczymy łyżkę.

Ważne jest dobre schłodzenie przygotowanych mas przed krojeniem i lekkie zmrożenie przed oblewaniem czekoladą.

Masło orzechowe – Masło o zawartości orzechów 100%, bez dodatków. Gładkie.

Czekolada – Gorzka, ewentualnie gorzka i mleczna w proporcji 1:1. Sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam tzw. deserowej mlecznej.

Orzechy – Używamy orzechów ziemnych pieczonych niesolonych.

Oczywiście można wykorzystać przepis do zrobienia batoników, nie muszą być to czekoladki.

Przepis na ok. 30 czekoladek.

domowe czekoladki snickers

Domowe czekoladki Snickers - przechowywanie

Czekoladki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i zjeść do 4-5 dni.

Można je też zamrozić i podjadać przez następne 2-3 miesiące.

domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers

Smacznego!

domowe czekoladki snickers

DOMOWE CZEKOLADKI SNICKERS

Joanna | chocololo.pl
Super przepis na domową wersję batonika Snickers w formie mniejszych czekoladek.
Przepis na ok. 30 czekoladek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 1 słoiczek Marshmallow Fluff (słoiczek ma 213 gram)
  • 60 g masła orzechowego
  • 120 g cukru pudru
  • 300 g krówek
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 130 g orzechów ziemnych (pieczone, niesolone)
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski dać krem Marshmallow, masło orzechowe i przesiać cukier puder. Dokładnie wymieszać (mikser, końcówki haki; lub drewniana łyżka).
  • Masę wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie łyżką (mokrą), odstawić.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i często mieszając aby krówki dobrze się rozpuściły i nie przypaliły.
  • Gdy krówki dokładnie się rozpuszczą gotować całość jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
  • Do krówkowej masy wsypać orzeszki, wymieszać i wylać na przygotowany spód, wyrównać. Gdy całość wystygnie włożyć całość na noc do lodówki.
  • Zimną masę wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Pokroić równo na kostki i przełożyć na tackę lub talerz (razem z papierem). Włożyć do zamrażarki na 30 min.
  • Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia i po kolei odrywać zmrożone czekoladki (po 1-2) i zanurzać w czekoladzie. Odkładać na przygotowaną tackę.
  • Czekoladki można dla ozdoby posypać orzechami. Oblane czekoladą kosteczki, włożyć do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
brownie z masłem orzechowym 1
brownie z masłem orzechowym
babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
252
Shares
Udostępnij 13
Przypnij 239
Tweet 0
Podobne składniki
  • krówki
  • masło orzechowe
  • orzechy ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

  • 12 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

  • 18 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Marta pisze:
    23 stycznia 2022 o 14:37

    Witam, jaka ma to być śmietanka??

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      23 stycznia 2022 o 16:02

      Witam, 36% w kartoniku, już dopisałam w przepisie;)

      Odpowiedz
      1. Marta pisze:
        23 stycznia 2022 o 19:19

        Dziękuję

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.