Domowe czekoladki Snickers

Do tego przepisu potrzebny jest specjalny krem piankowy tzw. Marshmallow Fluff. Jest on już coraz bardziej dostępny w marketach.
Masa z tym kremem jest ciężka do rozsmarowania, ma lepką i ciągnącą konsystencję. Bardzo dużym ułatwieniem jest rozsmarowywanie jej mokrą łyżką. Łyżkę zanurzamy w wodzie, rozsmarowujemy równomiernie masę i gdy ta znów będzie lepka, ponownie moczymy łyżkę.
Ważne jest dobre schłodzenie przygotowanych mas przed krojeniem i lekkie zmrożenie przed oblewaniem czekoladą.
Masło orzechowe – Masło o zawartości orzechów 100%, bez dodatków. Gładkie.
Czekolada – Gorzka, ewentualnie gorzka i mleczna w proporcji 1:1. Sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam tzw. deserowej mlecznej.
Orzechy – Używamy orzechów ziemnych pieczonych niesolonych.
Oczywiście można wykorzystać przepis do zrobienia batoników, nie muszą być to czekoladki.
Przepis na ok. 30 czekoladek.
Czekoladki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i zjeść do 4-5 dni.
Można je też zamrozić i podjadać przez następne 2-3 miesiące.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam, jaka ma to być śmietanka??
Witam, 36% w kartoniku, już dopisałam w przepisie;)
Dziękuję