Strona główna PRZEPISYCZEKOLADKI Domowe czekoladki Snickers

Domowe czekoladki Snickers

przez Joanna | Chocololo
domowe czekoladki snickers

Domowe czekoladki Snickers

Super przepis na domową wersję batonika Snickers. Jak dla mnie smakuje prawie tak samo, a nawet jeszcze lepiej. Jest mega słodki, ale nie jest to jego wadą, wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego zrobiłam go w formie czekoladek. Trzymam je w zamrażarce i wyciągam po jednej do kawy. Domowe czekoladki Snickers pasują do niej idealnie! Spróbujecie, jeżeli lubicie słodkie karmelowo-orzechowo-czekoladowe połączenia.
domowe czekoladki snickers

Domowe czekoladki Snickers - wskazówki

Do tego przepisu potrzebny jest specjalny krem piankowy tzw. Marshmallow Fluff. Jest on już coraz bardziej dostępny w marketach.

Masa z tym kremem jest ciężka do rozsmarowania, ma lepką i ciągnącą konsystencję. Bardzo dużym ułatwieniem jest rozsmarowywanie jej mokrą łyżką. Łyżkę zanurzamy w wodzie, rozsmarowujemy równomiernie masę i gdy ta znów będzie lepka, ponownie moczymy łyżkę.

Ważne jest dobre schłodzenie przygotowanych mas przed krojeniem i lekkie zmrożenie przed oblewaniem czekoladą.

Masło orzechowe – Masło o zawartości orzechów 100%, bez dodatków. Gładkie.

Czekolada – Gorzka, ewentualnie gorzka i mleczna w proporcji 1:1. Sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam tzw. deserowej mlecznej.

Orzechy – Używamy orzechów ziemnych pieczonych niesolonych.

Oczywiście można wykorzystać przepis do zrobienia batoników, nie muszą być to czekoladki.

Przepis na ok. 30 czekoladek.

domowe czekoladki snickers

Domowe czekoladki Snickers - przechowywanie

Czekoladki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i zjeść do 4-5 dni.

Można je też zamrozić i podjadać przez następne 2-3 miesiące.

domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers

Smacznego!

domowe czekoladki snickers

DOMOWE CZEKOLADKI SNICKERS

Joanna | chocololo.pl
Super przepis na domową wersję batonika Snickers w formie mniejszych czekoladek.
Przepis na ok. 30 czekoladek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 słoiczek Marshmallow Fluff (słoiczek ma 213 gram)
  • 60 g masła orzechowego
  • 120 g cukru pudru
  • 300 g krówek
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 130 g orzechów ziemnych (pieczone, niesolone)
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski dać krem Marshmallow, masło orzechowe i przesiać cukier puder. Dokładnie wymieszać (mikser, końcówki haki; lub drewniana łyżka).
  • Masę wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie łyżką (mokrą), odstawić.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i często mieszając aby krówki dobrze się rozpuściły i nie przypaliły.
  • Gdy krówki dokładnie się rozpuszczą gotować całość jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
  • Do krówkowej masy wsypać orzeszki, wymieszać i wylać na przygotowany spód, wyrównać. Gdy całość wystygnie włożyć całość na noc do lodówki.
  • Zimną masę wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Pokroić równo na kostki i przełożyć na tackę lub talerz (razem z papierem). Włożyć do zamrażarki na 30 min.
  • Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia i po kolei odrywać zmrożone czekoladki (po 1-2) i zanurzać w czekoladzie. Odkładać na przygotowaną tackę.
  • Czekoladki można dla ozdoby posypać orzechami. Oblane czekoladą kosteczki, włożyć do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
brownie z masłem orzechowym 1
brownie z masłem orzechowym
babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

7 komentarzy

Marta 23 stycznia 2022 - 14:37

Witam, jaka ma to być śmietanka??

Reply
Joanna | Chocololo 23 stycznia 2022 - 16:02

Witam, 36% w kartoniku, już dopisałam w przepisie;)

Reply
Marta 23 stycznia 2022 - 19:19

Dziękuję

Reply
Jani 25 września 2023 - 21:38

Czy jest jakaś możliwość zasąpienia tej masy marshmallow np. Piankami roztopionymi?

Reply
Joanna | Chocololo 26 września 2023 - 11:38

Wiem, że pianki się topią np. w kąpieli wodnej i można je wykorzystać do kremów. Sama nie próbowałam tej metody, więc nie mogę odpowiedzieć. Trzeba przetestować 🙂

Reply
Jani 25 września 2023 - 21:39

Czy samemu można wytworzyć masę krówkową?

Reply
Joanna | Chocololo 26 września 2023 - 11:38

Można zastąpić domowym karmelem.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo