Domowe czekoladki Snickers
Super przepis na domową wersję batonika Snickers. Jak dla mnie smakuje prawie tak samo, a nawet jeszcze lepiej. Jest mega słodki, ale nie jest to jego wadą, wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego zrobiłam go w formie czekoladek. Trzymam je w zamrażarce i wyciągam po jednej do kawy. Domowe czekoladki Snickers pasują do niej idealnie! Spróbujecie, jeżeli lubicie słodkie karmelowo-orzechowo-czekoladowe połączenia.
Domowe czekoladki Snickers - wskazówki
Do tego przepisu potrzebny jest specjalny krem piankowy tzw. Marshmallow Fluff. Jest on już coraz bardziej dostępny w marketach.
Masa z tym kremem jest ciężka do rozsmarowania, ma lepką i ciągnącą konsystencję. Bardzo dużym ułatwieniem jest rozsmarowywanie jej mokrą łyżką. Łyżkę zanurzamy w wodzie, rozsmarowujemy równomiernie masę i gdy ta znów będzie lepka, ponownie moczymy łyżkę.
Ważne jest dobre schłodzenie przygotowanych mas przed krojeniem i lekkie zmrożenie przed oblewaniem czekoladą.
Masło orzechowe – Masło o zawartości orzechów 100%, bez dodatków. Gładkie.
Czekolada – Gorzka, ewentualnie gorzka i mleczna w proporcji 1:1. Sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam tzw. deserowej mlecznej.
Orzechy – Używamy orzechów ziemnych pieczonych niesolonych.
Oczywiście można wykorzystać przepis do zrobienia batoników, nie muszą być to czekoladki.
Przepis na ok. 30 czekoladek.
Domowe czekoladki Snickers - przechowywanie
Czekoladki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce i zjeść do 4-5 dni.
Można je też zamrozić i podjadać przez następne 2-3 miesiące.
Smacznego!
DOMOWE CZEKOLADKI SNICKERS
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 słoiczek Marshmallow Fluff (słoiczek ma 213 gram)
- 60 g masła orzechowego
- 120 g cukru pudru
- 300 g krówek
- 90 ml śmietanki 36%
- 130 g orzechów ziemnych (pieczone, niesolone)
- 150 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski dać krem Marshmallow, masło orzechowe i przesiać cukier puder. Dokładnie wymieszać (mikser, końcówki haki; lub drewniana łyżka).
- Masę wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie łyżką (mokrą), odstawić.
- Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i często mieszając aby krówki dobrze się rozpuściły i nie przypaliły.
- Gdy krówki dokładnie się rozpuszczą gotować całość jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
- Do krówkowej masy wsypać orzeszki, wymieszać i wylać na przygotowany spód, wyrównać. Gdy całość wystygnie włożyć całość na noc do lodówki.
- Zimną masę wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Pokroić równo na kostki i przełożyć na tackę lub talerz (razem z papierem). Włożyć do zamrażarki na 30 min.
- Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia i po kolei odrywać zmrożone czekoladki (po 1-2) i zanurzać w czekoladzie. Odkładać na przygotowaną tackę.
- Czekoladki można dla ozdoby posypać orzechami. Oblane czekoladą kosteczki, włożyć do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.