Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik orzechowo-czekoladowy

  • 27 września 2021
torcik orzechowo-czekoladowy
torcik orzechowo-czekoladowy
Total
174
Shares
1
0
173

Torcik orzechowo-czekoladowy

Domowy krem czekoladowo-orzechowy, który ostatnio pojawił się na blogu, sprawdzi się idealnie do przełożenia delikatnego ciasta. Tak też powstał torcik orzechowo-czekoladowy. Samo ciasto przypomina trochę biszkopt, ale jest cięższe. To przez dodatek masła i mleka. Ciasto po ostudzeniu lekko opada, co daje więcej miejsca na nasz pyszny krem. Jest też oczywiście bardzo orzechowe, wilgotne i nie za słodkie, żeby idealnie połączyć się z kremem. Pyszka.  
torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowo-czekoladowy - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone orzechy laskowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić orzechy samodzielnie. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić orzechy z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Ciasto jest mocno orzechowe, delikatne i wilgotne. Powinno trochę opaść, ale nie być w środku nieupieczone.

Krem.

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowo-czekoladowy - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

torcik orzechowo-czekoladowy

Smacznego!

torcik orzechowo-czekoladowy

TORCIK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto orzechowe z pysznym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g orzechów laskowych* (upieczonych, bez skórki i zmielonych)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

Do dekoracji

  • garść pieczonych orzechów
  • wiórki czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszać o odstawić do wystudzenia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na najniższych obrotach, wlewać wystudzone mleko z masłem.
  • W kilku turach, delikatnie i szpatułką wmieszać mieszankę mąki i orzechów. Gdy składniki się połączą przelać masę do przygotowanej tortownicy.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, powinno trochę opaść.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.

Przygotowanie torciku

  • Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat położyć na talerzu lub paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego kolejną porcję kremu.
  • Całość posypać orzechami i wiórkami czekolady.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
 
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 
 

Zobacz także:

domowa nutella
Domowa nutella
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
174
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 173
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • masa kajmakowa
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
domowa nutella
  • kremy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • Walentynki

Domowa nutella

  • 23 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
blok czekoladowy
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Blok czekoladowy

  • 30 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Bożena pisze:
    24 listopada 2021 o 10:59

    Na jaka to jest wielkość blaszki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      24 listopada 2021 o 12:26

      Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności