Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik orzechowo-czekoladowy

  • 27 września 2021
torcik orzechowo-czekoladowy
torcik orzechowo-czekoladowy
Total
139
Shares
19
0
120

Torcik orzechowo-czekoladowy

Domowy krem czekoladowo-orzechowy, który ostatnio pojawił się na blogu, sprawdzi się idealnie do przełożenia delikatnego ciasta. Tak też powstał torcik orzechowo-czekoladowy. Samo ciasto przypomina trochę biszkopt, ale jest cięższe. To przez dodatek masła i mleka. Ciasto po ostudzeniu lekko opada, co daje więcej miejsca na nasz pyszny krem. Jest też oczywiście bardzo orzechowe, wilgotne i nie za słodkie, żeby idealnie połączyć się z kremem. Pyszka.  
torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowo-czekoladowy - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone orzechy laskowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić orzechy samodzielnie. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić orzechy z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Ciasto jest mocno orzechowe, delikatne i wilgotne. Powinno trochę opaść, ale nie być w środku nieupieczone.

Krem.

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowo-czekoladowy - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

torcik orzechowo-czekoladowy

Smacznego!

torcik orzechowo-czekoladowy

TORCIK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto orzechowe z pysznym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g orzechów laskowych* (upieczonych, bez skórki i zmielonych)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

Do dekoracji

  • garść pieczonych orzechów
  • wiórki czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszać o odstawić do wystudzenia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na najniższych obrotach, wlewać wystudzone mleko z masłem.
  • W kilku turach, delikatnie i szpatułką wmieszać mieszankę mąki i orzechów. Gdy składniki się połączą przelać masę do przygotowanej tortownicy.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, powinno trochę opaść.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.

Przygotowanie torciku

  • Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat położyć na talerzu lub paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego kolejną porcję kremu.
  • Całość posypać orzechami i wiórkami czekolady.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
 
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 
 

Zobacz także:

domowa nutella
Domowa nutella
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
139
Shares
Udostępnij 19
Przypnij 120
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • masa kajmakowa
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
domowa nutella
  • kremy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • Walentynki

Domowa nutella

  • 23 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
blok czekoladowy
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Blok czekoladowy

  • 30 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022
  1. Bożena pisze:
    24 listopada 2021 o 10:59

    Na jaka to jest wielkość blaszki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      24 listopada 2021 o 12:26

      Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.