Czekoladowy torcik orzechowo-musowy
Delikatny, czekoladowy torcik orzechowo-musowy zachwyci Was swoją lekkością i subtelnym smakiem orzechów laskowych. Ciasto do torciku pochodzi ze strony hotelu Sacher, gdzie można znaleźć przepis na słynny tort czekoladowy z konfiturą morelową. Oczywiście nie jest to przepis oryginalny, ale po wypróbowaniu go stwierdziłam, że samo ciasto będzie idealne do jakiegoś pysznego musu. To był super pomysł. Padło na mus czekoladowy z orzechami laskowymi i czekoladową polewę z kawałkami orzechów. Razem wszystko smakuje obłędnie.
Czekoladowy torcik orzechowo-musowy - wskazówki
Ciasto.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Do przepisu użyłam cukru z prawdziwą wanilią choć w oryginale są nasionka z laski wanilii. Jeśli chcecie, użyjcie nasion z połowy laski wanilii.
Ciasto jest bardzo delikatne, rośnie i opada równo, tworząc chrupką skorupkę, a mimo to jest wilgotne. Trzeba delikatnie przekroić je na pół. Będzie się kruszyć, tak ma być.
Do nasączenia użyłam kakao wymieszanego z likierem orzechowym. Można go pominąć (jeśli torcik mają jeść dzieci lub nie macie ochoty) i nasączyć samym kakao lub dodać do niego ekstrakt orzechowy.
Mus czekoladowy.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Masło z orzechów laskowych – Można użyć gotowego (bez dodatków, 100% orzechów) lub samodzielnie zmielić upieczone i obrane ze skórek orzechy na gładką, płynną pastę.
Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem z orzechów laskowych i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, ale powinna pozostać płynna.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Najpierw dużą łyżkę ubitej śmietany trzeba wmieszać energicznie i szybko do czekolady (na tym etapie nie trzeba przejmować się czy piana opadnie), po chwili wmieszać drugą. Następnie tak rozmieszaną czekoladę trzeba przełożyć do reszty ubitej śmietany. Wmieszać ją szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Całe ciasto można złożyć w specjalnym rancie, który zapinamy dopasowując go do spodu. Dodatkowo, aby boki ciasta były równe i rant odpiął się bez trudów, warto wyłożyć go specjalną folią rantową.
Jeśli nie macie rantu, ciasto można zostawić w tortownicy, ale przed wyłożeniem musu również można zabezpieczyć boki papierem do pieczenia lub folią rantową.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Czekoladowy torcik orzechowo-musowy - przechowywanie
Tort przechowywać zabezpieczony folią spożywczą lub w pojemniku. Trzymać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY TORCIK ORZECHOWO-MUSOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 jajka ( w temp. pokojowej)
- 60 g czekolady gorzkiej
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 70 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru pudru
- 50 g cukru drobnego
- 65 g mąki pszennej
Składniki na mus
- 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła z orzechów laskowych
- szczypta soli
Polewa
- 30 g orzechów laskowych posiekanych (pieczonych, bez skórki)
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 36%
Do nasączenia
- 20 ml gorącej wody rozmieszanej z ½ łyżeczki kakao
- 20 ml nalewki orzechowej/likieru orzechowego
Dodatkowo
- trufle do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie wysmarować masłem.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski.
- W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Miksując dodawać żółtka, jedno po drugim. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać ostudzoną czekoladę, miksować do połączenia składników.
- Białka ubić z drobnym cukrem na gęstą, lśniącą pianę, cukier powinien się rozpuścić. Dodać ubite białka do masy maślanej, ale nie mieszać. Przesiać do składników mąkę i dopiero wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić aż przestygnie. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć z formy i obrócić wierzchem do dołu (na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia). Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie musu i złożenie torciku
- Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Położyć pierwszy blat na talerz/paterę/podkładkę i zapiąć w rant, który można wyłożyć folią rantową.
- Przygotowanie nasączenia. Gorącą wodą zalać kakao, dolać likier i wymieszać. Nasączyć pierwszy blat.
- Przygotowanie musu. Czekoladę połamać na kostki, dać do metalowej miseczki. Dodać masło orzechowe i roztopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Śmietanę ubić ze szczyptą soli, ma być gęsta i puszysta. Energicznie i szybko wmieszać do czekolady dużą łyżkę śmietanki, następnie drugą. Tak rozmieszaną czekoladę dodać do reszty śmietany i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać całość.
- Wyłożyć mus na przygotowany spód i wyrównać. Mus przykryć drugim blatem, wierzchem (czyli popękaną, kruchą stroną) do musu. Nasączyć go.
- Torcik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku i gdy będzie prawie wrząca zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać i odstawić aż polewa lekko ostygnie i zgęstnieje.
- Polewą pokryć cały torcik, wierzch i boki. Na wierzchu ułożyć trufle. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.