Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

  • 21 grudnia 2021
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
Total
742
Shares
30
0
712

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

To jest naprawdę mocno czekoladowy tort. Wytrawny. Umiarkowanie słodki. Czekoladowe ciasto z dodatkiem kardamonu, nasączone czarną, mocną kawą. Bardzo gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy. Cały tort pokrywa czekoladowa polewa. Do tego wszystkiego na wierzchu, dla smaku i ozdoby jest krem kawowy. Całość ma głęboki smak, aromaty kawy i kardamonu przenikają się i świetnie do siebie pasują. Coś pysznego, wielbiciele gorzkiej czekolady powinni być zadowoleni. Koniecznie przeczytajcie wskazówki przed przystąpieniem do przygotowań, mam nadzieję, że tort oczaruje Was tak samo jak mnie.
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kardamon – Mielony kardamon, nie dodawajcie więcej niż jest w przepisie, żeby nie zdominował ciasta swoim smakiem.

Cukier – Jeśli nie macie brązowego, można użyć białego drobnego cukru.

Mus czekoladowy.

Czekolada – gorzka 60-70%  i mleczna dobrej jakości.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao z ciepłą śmietanką, na tym etapie masa lubi się zwarzyć, ale to nic! Naprawdę.

Jeśli oddzieli się tłuszcz i masa zacznie zbijać się w grudki, szybko zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy (2 łyżki). Szybko i energicznie mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką, ponownie dodajcie jeszcze odrobinę wrzątku (1 łyżkę) i znów wymieszajcie. Ewentualnie można dodać jeszcze jedną łyżkę wrzątku.

Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa czekoladowa. Może być nawet lekko tłustawa i plastyczna.

To nie ma być konsystencja roztopionej czekolady, bo mamy kakao, które zagęszcza masę.

Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej trzeba ubić śmietankę ze szczyptą soli.

Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Można to zrobić mało delikatnie, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie.

Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.

Krem kawowy.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Kawa – Instant, zwykła bez dodatków typu 2w1.

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Gorzka lub gorzka i mleczna w proporcji 50g gorzkiej i 50g mlecznej. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Torcik należy składać w rancie lub tortownicy. Mus czekoladowy jest dość gęsty, ale jednak może wypłynąć zanim stężeje. Zanim zapniemy dolny blat w obręcz tortownicy warto zabezpieczyć ją papierem do pieczenia lub specjalnym paskiem foliowym do deserów, który łatwo oderwie się od schłodzonego ciasta. Najlepiej użyć specjalnego rantu, który bez problemu można dopasować do średnicy ciasta, która zmienia się nieco podczas pieczenia.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem - przechowywnie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć do 3 dni.

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Smacznego!

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

CZEKOLADOWY TORCIK Z KAWĄ I KARDAMONEM

Joanna | chocololo.pl
To jest naprawdę mocno czekoladowy tort. Wytrawny. Umiarkowanie słodki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego (płaska)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem kawowy

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 70 g mascarpone
  • 1½ łyżeczki kawy instant
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i mlecznej 50:50)
  • 100 ml śmietanki 36%

Do nasączenia

  • mała filiżanka mocnej kawy (ok. 100 ml)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Odstawić.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać masło i kawę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie zagotować), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzone mleko z masłem i kawą. Gdy tylko składniki się połączą skończyć miksować.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
  • Piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie musu czekoladowego i złożenie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów). Blat nasączyć kawą.
  • Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę (100ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
  • Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać*. Zostawić do ostudzenia.
  • Śmietankę schłodzoną (400ml) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać czekoladę z resztą ubitej śmietany.
  • Mus czekoladowy wylać na przygotowany, nasączony spód i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć kawą (można przykryć wierzchem ciasta do musu, żeby lepiej nasączyć ciasto). Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu kawowego

  • W miseczce wymieszać 40 ml śmietanki i kawę instant, aż się całkiem rozpuści. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania polewy.
  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Schłodzony torcik polać czekoladą i rozsmarować ją delikatnie szpatułką lub specjalną szpachlą. Schłodzić tort w lodówce ok. 15 minut przed nałożeniem kremu kawowego.
  • Krem kawowy. Do miski włożyć mascarpone i cukier puder, miksować kilka sekund aż się połączą, następnie wlać schłodzoną śmietankę i śmietankę z kawą. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu, który zacznie zostawiać wyraźne ślady po mieszadłach.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można też posypać wiórkami czekolady. Schłodzić jeszcze 20-30 minut i torcik gotowy.

WSKAZÓWKI

*Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao z ciepłą śmietanką, na tym etapie masa lubi się zwarzyć, ale to nic! Naprawdę.
Jeśli oddzieli się tłuszcz i masa zacznie zbijać się w grudki, szybko zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy (2 łyżki). Szybko i energicznie mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką, ponownie dodajcie jeszcze odrobinę wrzątku (1 łyżkę) i znów wymieszajcie. Ewentualnie można dodać jeszcze jedną łyżkę wrzątku.
Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa czekoladowa. Może być nawet lekko tłustawa i plastyczna.
To nie ma być konsystencja roztopionej czekolady, bo mamy kakao, które zagęszcza masę.
Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej trzeba ubić śmietankę ze szczyptą soli.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Można to zrobić mało delikatnie, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie.
Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
742
Shares
Udostępnij 30
Przypnij 712
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kawa
Poprzedni artykuł
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

  • 16 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bananowy tort straciatella
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Bananowy tort straciatella

  • 28 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności