Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

  • 8 września 2020
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
Total
3
Shares
0
0
3
Lekki czekoladowy ‘sernik’ z kaszy jaglanej na bezglutenowym, mocno czekoladowym spodzie. Dla przełamania słodyczy na wierzch dałam galaretkę z nieco kwaśnymi jeżynami. Równie dobrze sprawdzą się tu maliny czy truskawki, a dla spragnionych większej ilości słodkości można zamiast owoców po prostu polać sernik czekoladą.
Składniki na spód (tortownica 18cm):

– 50 g gorzkiej czekolady gorzkiej 80%

– 40 g masła

– 60 ml mleka (użyłam ryżowe)

– 1 jajko

– ¼ szklanki cukru

– 40 g mąki

– 30 g zmielonych migdałów

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

– 150 g kaszy jaglanej

– 1,5 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe itp.)

– 150 ml mleczka kokosowego

– 8 daktyli

– 100 g czekolady gorzkiej 80%

Na wierzch:

– 200 g jeżyn

– 1 łyżka cukru

– 0,5 opakowania galaretki jagodowej

Przygotowanie spodu:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnuszka wlać mleko i dodać masło, podgrzać na małym ogniu aż masło się rozpuści. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż powstanie gładka masa. Wlać czekoladową masę do miski, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Wbić jajko do masy czekoladowej, wymieszać, następnie wsypać przesianą mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć składniki. Ciasto wylać na przygotowaną formę. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy.

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną przelać gorącą wodą, umieścić w garnuszku, wlać mleko roślinne (bez mleczka kokosowego) i wrzucić daktyle. Gotować aż kasza będzie miękka, a płyn wchłonięty.  W razie potrzeby można dolać trochę mleka.

Gotową kaszę zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać połamaną czekoladę i  mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kaszę zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, wierzch wyrównać.

Gdy masa ostygnie przygotować jeżyny. Kilka można zostawić do dekoracji.

Jeżyny umyć i podsmażyć na małej patelni z łyżką cukru. Mieszać owoce od czasu do czasu, całość zajmie ok. 10 minut, aż będą mieć konsystencję dżemu.

Galaretkę przygotować w połowie zalecanej porcji wody (z opakowania; czyli przy zużyciu połowy galaretki potrzeba 1/4 części wody. Użyłam galaretki jagodowej winiary, wyszło ok.100 ml). Ciepłą galaretkę wymieszać z jeżynami, gdy zaczną lekko tężeć należy wylać je na masę jaglaną.

Sernik jaglany schładzać w lodówce ok. 4 godzin, najlepiej przez noc.

Smacznego!
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Sernik na kruchym, kokosowym spodzie. Pyszna, aksamitna masa serowa z białą czekoladą. Całość polana kolejną porcją białej czekolady.

Total
3
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 3
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • daktyle
  • galaretka
  • jeżyny
  • migdały
  • mleczko kokosowe
Poprzedni artykuł
trufle nutella i precle
  • CZEKOLADKI

Trufle z Nutellą i precelkami

  • 6 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
blondie migdałowo cytrynowe z białą czekoladą
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Blondie cytrynowo migdałowe z białą czekoladą

  • 11 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.