Strona główna PRZEPISYCIASTA Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

przez Joanna | Chocololo
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
Lekki czekoladowy ‘sernik’ z kaszy jaglanej na bezglutenowym, mocno czekoladowym spodzie. Dla przełamania słodyczy na wierzch dałam galaretkę z nieco kwaśnymi jeżynami. Równie dobrze sprawdzą się tu maliny czy truskawki, a dla spragnionych większej ilości słodkości można zamiast owoców po prostu polać sernik czekoladą.
Składniki na spód (tortownica 18cm):

– 50 g gorzkiej czekolady gorzkiej 80%

– 40 g masła

– 60 ml mleka (użyłam ryżowe)

– 1 jajko

– ¼ szklanki cukru

– 40 g mąki

– 30 g zmielonych migdałów

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

– 150 g kaszy jaglanej

– 1,5 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe itp.)

– 150 ml mleczka kokosowego

– 8 daktyli

– 100 g czekolady gorzkiej 80%

Na wierzch:

– 200 g jeżyn

– 1 łyżka cukru

– 0,5 opakowania galaretki jagodowej

Przygotowanie spodu:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnuszka wlać mleko i dodać masło, podgrzać na małym ogniu aż masło się rozpuści. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż powstanie gładka masa. Wlać czekoladową masę do miski, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Wbić jajko do masy czekoladowej, wymieszać, następnie wsypać przesianą mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć składniki. Ciasto wylać na przygotowaną formę. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy.

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną przelać gorącą wodą, umieścić w garnuszku, wlać mleko roślinne (bez mleczka kokosowego) i wrzucić daktyle. Gotować aż kasza będzie miękka, a płyn wchłonięty.  W razie potrzeby można dolać trochę mleka.

Gotową kaszę zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać połamaną czekoladę i  mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kaszę zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, wierzch wyrównać.

Gdy masa ostygnie przygotować jeżyny. Kilka można zostawić do dekoracji.

Jeżyny umyć i podsmażyć na małej patelni z łyżką cukru. Mieszać owoce od czasu do czasu, całość zajmie ok. 10 minut, aż będą mieć konsystencję dżemu.

Galaretkę przygotować w połowie zalecanej porcji wody (z opakowania; czyli przy zużyciu połowy galaretki potrzeba 1/4 części wody. Użyłam galaretki jagodowej winiary, wyszło ok.100 ml). Ciepłą galaretkę wymieszać z jeżynami, gdy zaczną lekko tężeć należy wylać je na masę jaglaną.

Sernik jaglany schładzać w lodówce ok. 4 godzin, najlepiej przez noc.

Smacznego!
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Sernik na kruchym, kokosowym spodzie. Pyszna, aksamitna masa serowa z białą czekoladą. Całość polana kolejną porcją białej czekolady.

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo