Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

  • 8 września 2020
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
Total
3
Shares
0
0
3
Lekki czekoladowy ‘sernik’ z kaszy jaglanej na bezglutenowym, mocno czekoladowym spodzie. Dla przełamania słodyczy na wierzch dałam galaretkę z nieco kwaśnymi jeżynami. Równie dobrze sprawdzą się tu maliny czy truskawki, a dla spragnionych większej ilości słodkości można zamiast owoców po prostu polać sernik czekoladą.
Składniki na spód (tortownica 18cm):

– 50 g gorzkiej czekolady gorzkiej 80%

– 40 g masła

– 60 ml mleka (użyłam ryżowe)

– 1 jajko

– ¼ szklanki cukru

– 40 g mąki

– 30 g zmielonych migdałów

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

– 150 g kaszy jaglanej

– 1,5 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe itp.)

– 150 ml mleczka kokosowego

– 8 daktyli

– 100 g czekolady gorzkiej 80%

Na wierzch:

– 200 g jeżyn

– 1 łyżka cukru

– 0,5 opakowania galaretki jagodowej

Przygotowanie spodu:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnuszka wlać mleko i dodać masło, podgrzać na małym ogniu aż masło się rozpuści. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż powstanie gładka masa. Wlać czekoladową masę do miski, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Wbić jajko do masy czekoladowej, wymieszać, następnie wsypać przesianą mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć składniki. Ciasto wylać na przygotowaną formę. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy.

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną przelać gorącą wodą, umieścić w garnuszku, wlać mleko roślinne (bez mleczka kokosowego) i wrzucić daktyle. Gotować aż kasza będzie miękka, a płyn wchłonięty.  W razie potrzeby można dolać trochę mleka.

Gotową kaszę zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać połamaną czekoladę i  mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kaszę zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, wierzch wyrównać.

Gdy masa ostygnie przygotować jeżyny. Kilka można zostawić do dekoracji.

Jeżyny umyć i podsmażyć na małej patelni z łyżką cukru. Mieszać owoce od czasu do czasu, całość zajmie ok. 10 minut, aż będą mieć konsystencję dżemu.

Galaretkę przygotować w połowie zalecanej porcji wody (z opakowania; czyli przy zużyciu połowy galaretki potrzeba 1/4 części wody. Użyłam galaretki jagodowej winiary, wyszło ok.100 ml). Ciepłą galaretkę wymieszać z jeżynami, gdy zaczną lekko tężeć należy wylać je na masę jaglaną.

Sernik jaglany schładzać w lodówce ok. 4 godzin, najlepiej przez noc.

Smacznego!
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego
sernik jaglany czekoladowy na spodzie z ciasta czekoladowego

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Sernik na kruchym, kokosowym spodzie. Pyszna, aksamitna masa serowa z białą czekoladą. Całość polana kolejną porcją białej czekolady.

Total
3
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 3
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • daktyle
  • galaretka
  • jeżyny
  • migdały
  • mleczko kokosowe
Poprzedni artykuł
trufle nutella i precle
  • CZEKOLADKI

Trufle z Nutellą i precelkami

  • 6 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
blondie migdałowo cytrynowe z białą czekoladą
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Blondie cytrynowo migdałowe z białą czekoladą

  • 11 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.