Strona główna PRZEPISYCZEKOLADKI Trufle z Nutellą i precelkami

Trufle z Nutellą i precelkami

przez Joanna | Chocololo
trufle z nutellą i precelkami

Trufle z Nutellą i precelkami

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie.
trufle z nutellą i precelkami (3)

Trufle z Nutellą i precelkami - wskazówki

Precelki – Zwykłe solone, małe precelki.

Trzeba włożyć je do mocnego worka (najlepiej strunowego) i rozbić np. tłuczkiem lub rolować wałkiem, aby się drobno pokruszyły. Muszą powstać okruszki i nieco większe kawałeczki. Odradzam więc rozdrabnianie malakserem, a jak już się zdecydujecie, to trzeba uważać. Inaczej konsystencja trufli z Nutellą będzie mniej chrupka.

Masło – W temperaturze pokojowej.

Cukier puder – Do tego przepisu zmieliłam na puder cukier brązowy. Jeśli macie taką możliwość, polecam, ponieważ  jest delikatnie karmelowy. Oczywiście zwykły cukier puder będzie spoko!

Czekolada – Można użyć samej gorzkiej 60-80%, wtedy będzie potrzebna większa ilość (ok. 120-150 g). Polecam jednak użyć gorzkiej i mlecznej w równej proporcji, tak też jest w przepisie.

Przepis na ok. 16 trufli.

trufle z nutellą i precelkami

Trufle z Nutella i precelkami - przechowywanie

Precelkowe trufle z Nutellą przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

trufle z nutellą i precelkami

Smacznego!

trufle z nutellą i precelkami

TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne słodko-słone i chrupkie trufle z Nutellą i precelkami.
Przepis na ok. 16 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 70 g precelków
  • 160 g Nutelli
  • 20 g masła (miękkiego)
  • 12 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 100 g czekolady do polania (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • kilka pokruszonych precelków do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Precelki wsypać do woreczka i pokruszyć, lub posiekać na desce (muszą być drobne okruszki i nieco większe kawałeczki). Niewielką tacę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce dobrze wymieszać nutellę, masło i cukier. Wsypać pokruszone precle i wymieszać. Formować w dłoniach kuleczki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i układać na przygotowanym papierze. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy widelczyków zanurzać trufle w czekoladzie i odkładać z powrotem na tackę. Posypać trufle pokruszonymi preclami.
  • Schłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje.

Zobacz także:

korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
trufle mleczno-orzechowe
trufle mleczno-orzechowe

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo