Trufle z Nutellą i precelkami

Newsletter
-
Pingback: Krem czekoladowo-orzechowy - Chocololo.pl - czekoladowy blog
-
Pingback: Fit czekoladki z daktylami i orzechami - Chocololo.pl - czekoladowy blog
– 1,5 szklanki precelków (solonych)
– 0,5 szklanki nutelli
– 1 czubata łyżka miękkiego masła
– 1 łyżka cukru pudru
– 150 g czekolady
– kilka precelków do ozdoby
Precelki wsypać do woreczka i pokruszyć, lub posiekać na desce (muszą być drobne okruszki i nieco większe kawałeczki). Niewielką tacę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce dobrze wymieszać nutellę, masło i cukier. Wsypać pokruszone precle i wymieszać. Formować w dłoniach kuleczki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i układać na przygotowanym papierze. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy widelczyków zanurzać trufle w czekoladzie i odkładać z powrotem na tackę. Posypać trufle pokruszonymi preclami lub jak na zdjęciu wbić w nie lekko połówki precli.
Schłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje.
Przepis na trufle pochodzi ze strony browneyedbaker z moimi małymi zmianami.
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.