Blondie cytrynowo migdałowe z białą czekoladą

– 120 g białej czekolady
– 80 g masła
– 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
– 80 g drobnego białego cukru
– 100 g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki)
– 40 g mąki pszennej
– skórka z całej cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 paski białej czekolady
– skórka z połowy cytryny
Piekarnik nastawić na 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Gdy będzie płynne dodać połamaną białą czekoladę, wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
Do miski wlać masło z czekoladą, skórkę z cytryny, wsypać cukier i wpić jajka, wymieszać wszystko. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i migdały, połączyć składniki pod koniec wlewając sok z cytryny.
Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po 5 minutach przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Polewa. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, płynną czekoladą polać ciasto i posypać skórką z cytryny.
Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie.
Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz