Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Ciasto dyniowe z czekoladą

  • 7 października 2021
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
Total
53
Shares
7
0
46

Ciasto dyniowe z czekoladą

Uwielbiam ciasto dyniowe z czekoladą, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczne, a to przez dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu. Do tego urocze, małe groszki gorzkiej czekolady. No po prostu idealne! I ten śliczny kolor, który działa energetyzująco w jesienne, chłodne dni. To jest przepis, który trzeba wykorzystać jak najszybciej.
ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej) i Hokkaido, mniej więcej w proporcji 1:1.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 400 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 850 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Cukier – Warto użyć cukru brązowego dla smaku, ale nic się nie stanie jak użyjecie samego białego.

Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

ciasto dyniowe z czekoladą

Smacznego!

ciasto dyniowe z czekoladą

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ciasto dniowe jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
Przepis na formę keksówkę 24×11cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 400 g puree z dyni
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • + 30 gram czekolady gorzkiej do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać olej kokosowy, kiedy będzie płynny zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Czekoladę do ciasta i do posypania posiekać, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do miski dać puree dyniowe, jajka i cukry. Wymieszać dokładnie. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i wystudzony olej, ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo. Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i posypać wierzch czekoladą. Piec ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek można wbić po 45 minutach, jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to piec ciasto kolejne 5 minut i sprawdzić ponownie.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Zobacz także:

sernik dyniowy z oreo 1
sernik dyniowy z oreo
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
czekoladowe ciasto z cukinią
czekoladowe ciasto z cukinią

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
53
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 46
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
  • olej kokosowy
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
blok czekoladowy
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Blok czekoladowy

  • 30 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bajaderki czekoladowe
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bajaderki czekoladowe

  • 10 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

  • Joanna | Chocololo
  • 30 czerwca 2022
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 23 czerwca 2022
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 czerwca 2022
łaciaty placek z czereśniami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Łaciaty placek z czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 16 czerwca 2022
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

  • Joanna | Chocololo
  • 14 czerwca 2022
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

  • Joanna | Chocololo
  • 9 czerwca 2022
sernikobrownie z malinami
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernikobrownie z malinami

  • Joanna | Chocololo
  • 6 czerwca 2022
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
Zobacz przepis
  • BEZY
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

  • Joanna | Chocololo
  • 2 czerwca 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
    Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
    • 30 czerwca 2022
  • czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
    Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)
    • 23 czerwca 2022
  • ciasteczka z czereśniami i czekoladą
    Ciasteczka z czereśniami i czekoladą
    • 21 czerwca 2022
  • łaciaty placek z czereśniami
    Łaciaty placek z czereśniami
    • 16 czerwca 2022
  • babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
    Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym
    • 14 czerwca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.