Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

  • 27 października 2022
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Total
29
Shares
7
0
22

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Uwielbiam niepozorne i proste ciasta, które są tak dobre, że nie można się od nich oderwać. To łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe wołało z kuchni, aby przyjść i ukroić sobie kolejny kawałek. Zniknęło jeszcze tego samego dnia, w którym było pieczone. Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Dając pretekst do parzenia kolejnej kawy, ubywało w oczach. Pyszne ciasto, musicie je wpisać na listę do wypróbowania.
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Czekolada do polewy – Gorzka 60-80% i mleczna w równej proporcji.

Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Smacznego!

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

ŁACIATE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła (ok. 15 g)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wlać maślankę i masło, dodać skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Przesiać mąkę z proszkiem i sodą do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać ostudzoną czekoladę i energicznie wymieszać do połączenia.
  • Do foremki nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wyrównać i dodatkowo wymieszać ciasto patyczkiem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.

Przygotowanie polewy

  • Do metalowej miseczki dać połamane czekolady i masło, roztopić wszystko w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.
  • Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do ostygnięcia.

Zobacz także:

muffinki czekoladowo-dyniowe
muffinki czekoladowo-dyniowe
łaciaty placek z czereśniami
łaciaty placek z czereśniami
babka czekoladowa
babka czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
29
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 22
Tweet 0
Podobne składniki
  • maślanka
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
czekoladowy chlebek bananowy
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowy chlebek bananowy

  • 25 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

  • 31 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Małgorzata pisze:
    27 października 2022 o 17:33

    Przepis wygląda ciekawie i prosto.Powstale ciasto musi być pyszne.Tylko mam pytanie w jakim celu smarować foremkę masłem skoro daje Pani papier do pieczenia?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      28 października 2022 o 11:57

      Żeby się przykleił 😉

      Odpowiedz
  2. Asia pisze:
    11 grudnia 2022 o 15:08

    Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️

    Odpowiedz
  3. Asia pisze:
    11 grudnia 2022 o 15:29

    5 stars
    Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności