Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Czekolada do polewy – Gorzka 60-80% i mleczna w równej proporcji.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Przepis wygląda ciekawie i prosto.Powstale ciasto musi być pyszne.Tylko mam pytanie w jakim celu smarować foremkę masłem skoro daje Pani papier do pieczenia?
Żeby się przykleił 😉
Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️
Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️