Strona główna PRZEPISYBABKI Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

przez Joanna | Chocololo
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Uwielbiam niepozorne i proste ciasta, które są tak dobre, że nie można się od nich oderwać. To łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe wołało z kuchni, aby przyjść i ukroić sobie kolejny kawałek. Zniknęło jeszcze tego samego dnia, w którym było pieczone. Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Dając pretekst do parzenia kolejnej kawy, ubywało w oczach. Pyszne ciasto, musicie je wpisać na listę do wypróbowania.
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Czekolada do polewy – Gorzka 60-80% i mleczna w równej proporcji.

Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Smacznego!

łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

ŁACIATE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła (ok. 15 g)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wlać maślankę i masło, dodać skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Przesiać mąkę z proszkiem i sodą do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać ostudzoną czekoladę i energicznie wymieszać do połączenia.
  • Do foremki nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wyrównać i dodatkowo wymieszać ciasto patyczkiem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.

Przygotowanie polewy

  • Do metalowej miseczki dać połamane czekolady i masło, roztopić wszystko w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.
  • Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do ostygnięcia.

Zobacz także:

muffinki czekoladowo-dyniowe
muffinki czekoladowo-dyniowe
łaciaty placek z czereśniami
łaciaty placek z czereśniami
babka czekoladowa
babka czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Małgorzata 27 października 2022 - 17:33

Przepis wygląda ciekawie i prosto.Powstale ciasto musi być pyszne.Tylko mam pytanie w jakim celu smarować foremkę masłem skoro daje Pani papier do pieczenia?

Reply
Joanna | Chocololo 28 października 2022 - 11:57

Żeby się przykleił 😉

Reply
Asia 11 grudnia 2022 - 15:08

Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️

Reply
Asia 11 grudnia 2022 - 15:29

5 stars
Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo