Tarta czekoladowo-orzechowa

Masło i żółtko do kruchego ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.
Ciastem wylepiamy formę na tartę i chłodzimy w lodówce ok. 45-60 minut.
Mielone orzechy – Jeśli mielicie orzechy sami, warto wymieszać je z częścią mąki (odmierzonej do ciasta). Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania pasty orzechowej. Oczywiście dotyczy to ciasta, bo do masy potrzebujemy samych orzechów.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.
Cukier – W przepisie użyłam cukru muscovado, nadaje on głębszego i wyraźnego smaku. Jest też bardziej lepki i wilgotny. Można go zastąpić cukrem brązowym, choć smak będzie się nieco różnił.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tartę można przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą i w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Można przechowywać ją w lodówce, pamiętajcie, że będzie twardsza. Ale z lodówki tez jest smaczna (sprawdzone).
Zobacz także:
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.