Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Tarta czekoladowo-orzechowa

  • 20 października 2022
tarta czekoladowo-orzechowa
tarta czekoladowo-orzechowa
Total
31
Shares
1
0
30

Tarta czekoladowo-orzechowa

Prosta i smaczna tarta czekoladowo-orzechowa, która smakuje fantastycznie z bitą śmietaną lub gałką lodów. Bez podpiekania spodu. Kruche ciasto kakaowo-orzechowe wypełnia delikatna masa czekoladowa z orzechami laskowymi. Jest podobna do brownie, ale bardziej puszysta i lepka przez dodatek cukru muscovado. Do tego odrobina czekoladowych groszków z mlecznej czekolady. Tarta pięknie pachnie orzechami podczas pieczenia, nie będziecie mogli doczekać się krojenia jej na kawałki.
tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa - wskazówki

Ciastko kruche.

Masło i żółtko do kruchego ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.

Ciastem wylepiamy formę na tartę i chłodzimy w lodówce ok. 45-60 minut.

Mielone orzechy – Jeśli mielicie orzechy sami, warto wymieszać je z częścią mąki (odmierzonej do ciasta). Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania pasty orzechowej. Oczywiście dotyczy to ciasta, bo do masy potrzebujemy samych orzechów.

Masa czekoladowo-orzechowa.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.

Cukier –  W przepisie użyłam cukru muscovado, nadaje on głębszego i wyraźnego smaku. Jest też bardziej lepki i wilgotny. Można go zastąpić cukrem brązowym, choć smak będzie się nieco różnił.


Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa - przechowywanie

Tartę można przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą i w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Można przechowywać ją w lodówce, pamiętajcie, że będzie twardsza. Ale z lodówki tez jest smaczna (sprawdzone).

 

tarta czekoladowo-orzechowa
tarta czekoladowo-orzechowa

Smacznego!

tarta czekoladowo-orzechowa

TARTA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA

Joanna | chocololo.pl
Prosta i smaczna tarta czekoladowo-orzechowa, która smakuje fantastycznie z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 70 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
  • 60 g cukru pudru

Składniki na masę czekoladowo-orzechową

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 70 g cukru muscovado
  • 70 g cukru brązowego
  • 80 g masła
  • 50 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
  • 60 g mlecznej czekolady (pokrojonej w kosteczki lub czekoladowe groszki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciastem dokładnie i równo wylepić formę do tarty. Schłodzić spód przez 45-60 minut w lodówce.

Przygotowanie tarty

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
  • Do metalowej miseczki dać połamaną gorzką czekoladę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę (z cukrem muscovado będzie ciemniejsza), zamie to 4-5 minut. Powoli do jajek wlewać ostudzoną czekoladę z masłem, miksować ciągle na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Wmieszać delikatnie szpatułką mielone orzechy i wylać masę na schłodzony spód. Posypać połową czekoladowych, mlecznych groszków.
  • Piec 45 minut (nie dłużej, będzie zbyt suche). Wyjąć z piekarnika, posypać gorące resztą mlecznej czekolady i zostawić w formie. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Zobacz także:

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
31
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 30
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

  • 18 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy chlebek bananowy
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowy chlebek bananowy

  • 25 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.