Tarta czekoladowo-orzechowa
Prosta i smaczna tarta czekoladowo-orzechowa, która smakuje fantastycznie z bitą śmietaną lub gałką lodów. Bez podpiekania spodu. Kruche ciasto kakaowo-orzechowe wypełnia delikatna masa czekoladowa z orzechami laskowymi. Jest podobna do brownie, ale bardziej puszysta i lepka przez dodatek cukru muscovado. Do tego odrobina czekoladowych groszków z mlecznej czekolady. Tarta pięknie pachnie orzechami podczas pieczenia, nie będziecie mogli doczekać się krojenia jej na kawałki.
Tarta czekoladowo-orzechowa - wskazówki
Ciastko kruche.
Masło i żółtko do kruchego ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.
Ciastem wylepiamy formę na tartę i chłodzimy w lodówce ok. 45-60 minut.
Mielone orzechy – Jeśli mielicie orzechy sami, warto wymieszać je z częścią mąki (odmierzonej do ciasta). Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania pasty orzechowej. Oczywiście dotyczy to ciasta, bo do masy potrzebujemy samych orzechów.
Masa czekoladowo-orzechowa.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.
Cukier – W przepisie użyłam cukru muscovado, nadaje on głębszego i wyraźnego smaku. Jest też bardziej lepki i wilgotny. Można go zastąpić cukrem brązowym, choć smak będzie się nieco różnił.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta czekoladowo-orzechowa - przechowywanie
Tartę można przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą i w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Można przechowywać ją w lodówce, pamiętajcie, że będzie twardsza. Ale z lodówki tez jest smaczna (sprawdzone).
Smacznego!
TARTA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kruche ciasto
- 100 g masła (zimnego)
- 1 żółtko (zimne)
- 150 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 70 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
- 60 g cukru pudru
Składniki na masę czekoladowo-orzechową
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 70 g cukru muscovado
- 70 g cukru brązowego
- 80 g masła
- 50 g orzechów laskowych mielonych (pieczonych i bez skórki)
- 60 g mlecznej czekolady (pokrojonej w kosteczki lub czekoladowe groszki)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruchego ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciastem dokładnie i równo wylepić formę do tarty. Schłodzić spód przez 45-60 minut w lodówce.
Przygotowanie tarty
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
- Do metalowej miseczki dać połamaną gorzką czekoladę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę (z cukrem muscovado będzie ciemniejsza), zamie to 4-5 minut. Powoli do jajek wlewać ostudzoną czekoladę z masłem, miksować ciągle na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
- Wmieszać delikatnie szpatułką mielone orzechy i wylać masę na schłodzony spód. Posypać połową czekoladowych, mlecznych groszków.
- Piec 45 minut (nie dłużej, będzie zbyt suche). Wyjąć z piekarnika, posypać gorące resztą mlecznej czekolady i zostawić w formie. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Zobacz także: