Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Muffiny dyniowe z czekoladą

Muffiny dyniowe z czekoladą

przez Joanna | Chocololo
najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1
Rozpoczęła się jesień, a co za tym idzie sezon na dynie. Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.
Składniki:

– 1 i 1/3 szklanki puree z dyni

– 2 szklanki mąki pszennej

– 100 g masła

– 2 jajka

– 0,5 szklanki drobnego cukru brązowego

– 1/3 szklanki mleczka kokosowego

– 100 g czekolady białej

– 100 g czekolady gorzkiej ( najlepiej 80%)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Przygotowanie:

Formę do muffinek, lub jednorazowe aluminiowe foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do garnuszka z grubym dnem dać masło i białą czekoladę, podgrzać na małym ogniu aż składniki się roztopią, wymieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia.

W misce wymieszać puree z dyni, jajka, mleczko kokosowe i cukier. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cynamon i szczyptę soli.

Do mieszanki z puree stopniowo wlewać wystudzone masło z czekoladą jednocześnie mieszając. Wsypać suche składniki i wymieszać.

Gorzką czekoladę pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką.

Wypełnić ciastem formy do muffinek. Można wypełnić do poziomu ¾, ja wypełniłam po brzegi i wyrosły ładnie z górką.

Piec 30-35 minut, lub do suchego patyczka.

Smacznego!
najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1
najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1

Zobacz także:

Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.

bezglutenowe babeczki bananowe z nutellą

Muffinki bananowe z nutellą

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo