Muffiny dyniowe z czekoladą

– 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100 g masła
– 2 jajka
– 0,5 szklanki drobnego cukru brązowego
– 1/3 szklanki mleczka kokosowego
– 100 g czekolady białej
– 100 g czekolady gorzkiej ( najlepiej 80%)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Formę do muffinek, lub jednorazowe aluminiowe foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do garnuszka z grubym dnem dać masło i białą czekoladę, podgrzać na małym ogniu aż składniki się roztopią, wymieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać puree z dyni, jajka, mleczko kokosowe i cukier. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cynamon i szczyptę soli.
Do mieszanki z puree stopniowo wlewać wystudzone masło z czekoladą jednocześnie mieszając. Wsypać suche składniki i wymieszać.
Gorzką czekoladę pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką.
Wypełnić ciastem formy do muffinek. Można wypełnić do poziomu ¾, ja wypełniłam po brzegi i wyrosły ładnie z górką.
Piec 30-35 minut, lub do suchego patyczka.
Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.
Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz