Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.
Składniki:
– 200 g mąki pszennej (typ 550)
– 100 g mielonych migdałów
– 2 jajka ( w temperaturze pokojowej)
– 0,5 szklanki tłustego jogurtu
– 100 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 szklanka borówek
– 50 g białej czekolady
– skórka otarta z jednej cytryny (żółta część)
Składniki na kruszonkę:
– 1 łyżka zimnego masła
– 1 czubata łyżka cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mielonych migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Roztopić masło w garnuszku i odłożyć do wystygnięcia. Borówki umyć i osuszyć.
W misce wymieszać mąkę, migdały, cukier, proszek i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt, wystudzone masło, skórkę z cytryny i połączyć składniki.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać borówki i posiekaną czekoladę, wymieszać delikatnie.
Przygotować kruszonkę. W miseczce połączyć wszystkie składniki, najlepiej palcami, aż powstaną małe grudki.
Ciasto nałożyć do papilotek, posypać odrobiną kruszonki. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć blaszkę z muffinkami z piekarnika, po 5 minutach przenieść je do ostudzenia na kratkę.
Smaczego!
