Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Pyszności!Przepis na formę 28x23 cm.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie masy budyniowej
Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka (250 ml), wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią na jasną, prawie białą masę. Następnie stopniowo, ciągle miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń.
Biszkopt nasączyć kawą.
Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu toffi
Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc.
Do miski wlać schłodzone mascarpone, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.
Słowo kluczowe bezy, biszkopt czekoladowy, biszkopt kakaowy, budyń, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, czekolada gorzka, kakao, krówki