Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Czekoladowe ciasto cappuccino

  • 16 maja 2023
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
Total
46
Shares
0
0
46

Czekoladowe ciasto cappuccino

Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino. Zdecydowanie będzie to jedno z  moich najulubieńszych ciast. W sumie już jest! Czekoladowe ciasto z wiórkami czekolady, mus czekoladowo-kawowy i krem z mascarpone. Na wierzchu włoskie, migdałowe ciasteczka Amaretti. Bardzo udane połączenie. Jeśli nie macie Amaretti – trudno, ale te ciastka naprawdę świetnie tu pasują i warto poukładać je na wierzchu. Ciasto cappuccino polecam gorąco, jestem pewna, że będzie Wam smakować.
czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappucino - wskazówki

Poniżej znajdziecie wszystkie wskazówki, które pozwolą Wam bez problemu przygotować czekoladowe ciasto cappuccino. Przeczytajcie je w razie wątpliwości co do sposobu przygotowania lub składników.

Ciasto czekoladowe.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.

Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

Czekolada – Potrzebna jest czekolada o zawartości kakao min. 60%. Musi być ona starta na tarce o małych oczkach. Nie może być posiekana, a tym bardziej pokrojona na kawałki. Podczas pieczenia mogą one opaść na spód ciasta ponieważ jest ono delikatne. Z tartą czekoladą nie ma tego problemu, a ciasto będzie intensywniej czekoladowe.

Z tego przepisu ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, prawie nie rośnie i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.

Mus czekoladowo-kawowy.

Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. Powinna być dobrze schłodzona, ale szczególnie 300 ml, które ubijamy i dodajemy do czekolady.

Kawa – Do musu czekoladowo-kawowego potrzebna jest kawa instant (tak samo jak do ciasta). Dobrze, żeby była to mocna kawa i bez żadnych dodatków np. 2w1. Można dodać 3 łyżeczki kawy lub 3 małe saszetki (np. espresso po 2 gramy).

Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Krem z mascarpone.

Śmietanka 36% i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Ciasteczka Amaretti – Te małe, włoskie i chrupkie ciasteczka idealnie pasują do czekoladowego ciasta cappuccino  i warto ułożyć je na wierzchu. Przełamują one smak, mają piękny aromat i z kawowym musem są super. Jeśli takich nie posiadacie, ciasto oczywiście będzie dobre, a wierzch można posypać kakao.

Przepis na formę 20×20 cm.

czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappuccino - przechowywanie

Ciasto ze względu na mus i krem przechowujemy w lodówce. Można w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. O ile nie zniknie szybciej, może być przechowywanie do 3 dni.

czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino

Smacznego!

czekoladowe ciasto cappuccino

CZEKOLADOWE CIASTO CAPPUCCINO

Joanna | chocololo.pl
Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g tartej czekolady gorzkiej

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki kawy instant
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru
  • 1½ łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120-140 g ciasteczek Amaretti

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu ostrożnie wmieszać czekoladę, najlepiej szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
  • Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowo-kawowy. Na wierzchu ułożyć ciasteczka Amaretti. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Keyword cappuccino, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, kawa, mascarpone, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy

Zobacz także:

lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
46
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 46
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  • 11 maja 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka brownie z truskawkami
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasteczka brownie z truskawkami

  • 23 maja 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

  1. Ola pisze:
    16 maja 2023 o 13:39

    Przepiekne cappuccino. Jeśli chce użyć tortownicy to jakiej wielkości ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 maja 2023 o 17:49

      Dziękuję! tortownica 20-22 cm. W 20 wyjdzie trochę wyższe, a 22 będzie idealna 🙂

      Odpowiedz
  2. IZA pisze:
    16 maja 2023 o 18:43

    o ile trzeba zwiększyć składniki na formę 38*25

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      17 maja 2023 o 10:08

      Spora blacha, więc wszystkie składniki x2,5 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta pisze:
    19 maja 2023 o 19:11

    Wydaje mi sie, ze w opisie przygotowania musu brakuje wpisu kiedy dodac kawe ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 maja 2023 o 19:17

      Tak! Już dopisałam kiedy dodać kawę, dziękuję za czujność:)

      Odpowiedz
      1. Marta pisze:
        19 maja 2023 o 19:23

        Niestety zapomniałam o tym i dodałam kiedy juz rozpuściła sie czekolada. I nie wiem chyba zabardzo nie czuć tej kawy. Jakies rady ?

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          19 maja 2023 o 20:02

          To nie powinno mieć znaczenia, jeśli się rozpuściła jest ok. Proszę poczekać do następnego dnia, jak stężeje powinno się przegryźć. Może też kawa była słabsza (mi wystarczyły 3 łyżeczki i było ją całkiem mocno czuć).

          Odpowiedz
  4. Bożena pisze:
    28 maja 2023 o 18:54

    Piękne przepisy.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      28 maja 2023 o 20:13

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.