Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappuccino

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappuccino

Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino. Zdecydowanie będzie to jedno z  moich najulubieńszych ciast. W sumie już jest! Czekoladowe ciasto z wiórkami czekolady, mus czekoladowo-kawowy i krem z mascarpone. Na wierzchu włoskie, migdałowe ciasteczka Amaretti. Bardzo udane połączenie. Jeśli nie macie Amaretti – trudno, ale te ciastka naprawdę świetnie tu pasują i warto poukładać je na wierzchu. Ciasto cappuccino polecam gorąco, jestem pewna, że będzie Wam smakować.
czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappucino - wskazówki

Poniżej znajdziecie wszystkie wskazówki, które pozwolą Wam bez problemu przygotować czekoladowe ciasto cappuccino. Przeczytajcie je w razie wątpliwości co do sposobu przygotowania lub składników.

Ciasto czekoladowe.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.

Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

Czekolada – Potrzebna jest czekolada o zawartości kakao min. 60%. Musi być ona starta na tarce o małych oczkach. Nie może być posiekana, a tym bardziej pokrojona na kawałki. Podczas pieczenia mogą one opaść na spód ciasta ponieważ jest ono delikatne. Z tartą czekoladą nie ma tego problemu, a ciasto będzie intensywniej czekoladowe.

Z tego przepisu ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, prawie nie rośnie i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.

Mus czekoladowo-kawowy.

Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. Powinna być dobrze schłodzona, ale szczególnie 300 ml, które ubijamy i dodajemy do czekolady.

Kawa – Do musu czekoladowo-kawowego potrzebna jest kawa instant (tak samo jak do ciasta). Dobrze, żeby była to mocna kawa i bez żadnych dodatków np. 2w1. Można dodać 3 łyżeczki kawy lub 3 małe saszetki (np. espresso po 2 gramy).

Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Krem z mascarpone.

Śmietanka 36% i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Ciasteczka Amaretti – Te małe, włoskie i chrupkie ciasteczka idealnie pasują do czekoladowego ciasta cappuccino  i warto ułożyć je na wierzchu. Przełamują one smak, mają piękny aromat i z kawowym musem są super. Jeśli takich nie posiadacie, ciasto oczywiście będzie dobre, a wierzch można posypać kakao.

Przepis na formę 20×20 cm.

czekoladowe ciasto cappuccino

Czekoladowe ciasto cappuccino - przechowywanie

Ciasto ze względu na mus i krem przechowujemy w lodówce. Można w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. O ile nie zniknie szybciej, może być przechowywanie do 3 dni.

czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino

Smacznego!

czekoladowe ciasto cappuccino

CZEKOLADOWE CIASTO CAPPUCCINO

Joanna | chocololo.pl
Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g tartej czekolady gorzkiej

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki kawy instant
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120-140 g ciasteczek Amaretti

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu ostrożnie wmieszać czekoladę, najlepiej szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
  • Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowo-kawowy. Na wierzchu ułożyć ciasteczka Amaretti. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Keyword cappuccino, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, kawa, mascarpone, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy

Zobacz także:

lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

14 komentarzy

Ola 16 maja 2023 - 13:39

Przepiekne cappuccino. Jeśli chce użyć tortownicy to jakiej wielkości ?

Reply
Joanna | Chocololo 16 maja 2023 - 17:49

Dziękuję! tortownica 20-22 cm. W 20 wyjdzie trochę wyższe, a 22 będzie idealna 🙂

Reply
IZA 16 maja 2023 - 18:43

o ile trzeba zwiększyć składniki na formę 38*25

Reply
Joanna | Chocololo 17 maja 2023 - 10:08

Spora blacha, więc wszystkie składniki x2,5 🙂

Reply
Marta 19 maja 2023 - 19:11

Wydaje mi sie, ze w opisie przygotowania musu brakuje wpisu kiedy dodac kawe ?

Reply
Joanna | Chocololo 19 maja 2023 - 19:17

Tak! Już dopisałam kiedy dodać kawę, dziękuję za czujność:)

Reply
Marta 19 maja 2023 - 19:23

Niestety zapomniałam o tym i dodałam kiedy juz rozpuściła sie czekolada. I nie wiem chyba zabardzo nie czuć tej kawy. Jakies rady ?

Reply
Joanna | Chocololo 19 maja 2023 - 20:02

To nie powinno mieć znaczenia, jeśli się rozpuściła jest ok. Proszę poczekać do następnego dnia, jak stężeje powinno się przegryźć. Może też kawa była słabsza (mi wystarczyły 3 łyżeczki i było ją całkiem mocno czuć).

Reply
Bożena 28 maja 2023 - 18:54

Piękne przepisy.

Reply
Joanna | Chocololo 28 maja 2023 - 20:13

Dziękuję bardzo 🙂

Reply
Katarzyna Wozniak 26 czerwca 2023 - 12:47

5 stars
Ciasto przepyszne 🙂 Czy w skladnikach na spód jest tylko jedno jajko czy więcej? Ja dodałam jedno jajko i ciasto długo było mokre w piekarniku,musiałam wydłużyć czas pieczenia. W opisie przygotowania spodu jest ,,ubić jajka z cukrem”

Reply
Joanna | Chocololo 26 czerwca 2023 - 14:55

Tylko jedno. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ale ono jest takie trochę lepkie i wilgotne. Na patyczku mogą pozostać okruszki, ale nie surowe, lejące ciasto. Już poprawiam przepis 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! 🙂

Reply
Magd 29 września 2023 - 12:51

Czy do musu trzeba dodać cukier puder? Jest w składnikach, ale nie dostrzegam dalej w przepisie kiedy go dodać. 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 29 września 2023 - 13:43

Tak, ubijamy go ze śmietanką 🙂 Już dopisałam! Pozdrawiam serdecznie:-)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo