Szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą

Nie jest konieczne by składniki były w temperaturze pokojowej.
Pączki można usmażyć na głębokiej patelni lub w garnuszku. Oleju wystarczy na głębokość 3-4 cm. Ja smażyłam na głębokiej patelni, pączki prawie dotykały dna, wyszły idealnie.
Nutella – aby łatwiej przełożyć krem do rękawa cukierniczego, można go odrobinę podgrzać. W tym celu trzeba włożyć słoiczek Nutelli do miski z gorącą wodą na ok. 20 minut.
Przed formowaniem kuleczek ręce nasmarować obficie olejem, dzięki temu ciasto nie będzie się do nich kleić i będzie się łatwo formować.
Zanim wrzucimy na tłuszcz pierwszy pączek można wrzucić odrobinę ciasta, aby zobaczyć czy olej jest dobrze rozgrzany. Jeżeli ciasto zacznie się intensywnie smażyć i tłuszcz wokół będzie „bąbelkował”, można wrzucać pączki.
Przepis na ok. 20 małych pączków.
Pączuszki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, najlepiej byłoby je zjeść jeszcze tego samego dnia. Z czasem stają się trochę twardsze, choć dalej smaczne. Można je spakować do pojemnika, albo papierowego woreczka na następny dzień, jednak najlepsze są zaraz po usmażeniu i nadzianiu, jeszcze ciepłe.
Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej.
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.