Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Ciasto przygotowane trochę inaczej niż do tej pory, gdyż ubijamy z cukrem masło roztopione, a nie miękkie. Konsystencja przez to jest trochę inna, zresztą co ja tam będę pisać, sami spróbujcie przepis. Obficie przełóżcie kremem.
ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1aa

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym- wskazówki

Jajko do ciasta – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.

Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.

Ponadto:

Roztopione masło do ciasta koniecznie musi przestygnąć, nie można ubijać ciepłego masła.

Przy ubijaniu roztopionego masła z cukrem trzeba być cierpliwym. Masa zrobi się jaśniejsza i gęstsza. Potrzeba jednak kilku minut.

Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 11-12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia puszystym kremem.

Przepis na 7 sporych ciastek przełożonych kremem.

ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym1

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym - przechowywanie

Ze względu na krem ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3 dni. Przed podaniem najlepiej wyjąć je na ok. 20 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.

ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1a
Smacznego!
ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1a

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 100 g masła
  • 70 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g orzeszków ziemnych
  • 80-90 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 160 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia. Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć.
  • Wlać masło do miski i wsypać cukier, miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie jasna, puszystsza masa. Zajmie to ok. 5-6 minut.
  • Dodać jajko i sól, miksować dalej. Wsypać przesianą mąkę z sodą i proszkiem, zmiksować krótko do powstania ciasta.
  • Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko szpatułką.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe i układać w odstępach na blaszce.
  • Piec 9-11 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia na blaszce.

Przygotowanie kremu kakaowego

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec dodając śmietankę.
  • Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.

Zobacz także:

ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Kruche ciasteczka maślane z wgłębieniem. A w nim pyszny sos z krówek, czekolada i solone orzeszki ziemne.

ciasteczka z oreo i czekoladą 1

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

Obserwuj Chocololo:

2 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Ola 11 marca 2023 - 10:07

Jaki inny krem mogę użyć żeby nie dodawać masła?

Reply
Joanna | Chocololo 11 marca 2023 - 15:11

Może domowa nutella? -> Domowa nutella

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo