Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Jajko do ciasta – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.
Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Ponadto:
– Roztopione masło do ciasta koniecznie musi przestygnąć, nie można ubijać ciepłego masła.
– Przy ubijaniu roztopionego masła z cukrem trzeba być cierpliwym. Masa zrobi się jaśniejsza i gęstsza. Potrzeba jednak kilku minut.
– Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 11-12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia puszystym kremem.
Przepis na 7 sporych ciastek przełożonych kremem.
Ze względu na krem ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3 dni. Przed podaniem najlepiej wyjąć je na ok. 20 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.
Kruche ciasteczka maślane z wgłębieniem. A w nim pyszny sos z krówek, czekolada i solone orzeszki ziemne.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Jaki inny krem mogę użyć żeby nie dodawać masła?
Może domowa nutella? -> Domowa nutella