Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

  • 23 stycznia 2021
ciasteczka z czekoladą i kremem
ciasteczka z czekoladą i kremem
Total
113
Shares
19
0
94

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Ciasto przygotowane trochę inaczej niż do tej pory, gdyż ubijamy z cukrem masło roztopione, a nie miękkie. Konsystencja przez to jest trochę inna, zresztą co ja tam będę pisać, sami spróbujcie przepis. Obficie przełóżcie kremem.
ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1aa

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym- wskazówki

Jajko do ciasta – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.

Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.

Ponadto:

– Roztopione masło do ciasta koniecznie musi przestygnąć, nie można ubijać ciepłego masła.

– Przy ubijaniu roztopionego masła z cukrem trzeba być cierpliwym. Masa zrobi się jaśniejsza i gęstsza. Potrzeba jednak kilku minut.

– Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 11-12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia puszystym kremem.

Przepis na 7 sporych ciastek przełożonych kremem.

ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym1

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym - przechowywanie

Ze względu na krem ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3 dni. Przed podaniem najlepiej wyjąć je na ok. 20 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.

ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1a
Smacznego!
ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1a

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 100 g masła
  • 70 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g orzeszków ziemnych
  • 80-90 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 160 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia. Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć.
  • Wlać masło do miski i wsypać cukier, miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie jasna, puszystsza masa. Zajmie to ok. 5-6 minut.
  • Dodać jajko i sól, miksować dalej. Wsypać przesianą mąkę z sodą i proszkiem, zmiksować krótko do powstania ciasta.
  • Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko szpatułką.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe i układać w odstępach na blaszce.
  • Piec 9-11 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia na blaszce.

Przygotowanie kremu kakaowego

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec dodając śmietankę.
  • Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.

Zobacz także:

ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Kruche ciasteczka maślane z wgłębieniem. A w nim pyszny sos z krówek, czekolada i solone orzeszki ziemne.

ciasteczka z oreo i czekoladą 1

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.

proste ciasteczka z czekoladą 1aa

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
113
Shares
Udostępnij 19
Przypnij 94
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • orzechy ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • kremy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowe ciasto toffi z bezami

  • 20 stycznia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie na jasnym spodzie a
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie na jasnym spodzie

  • 26 stycznia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Ola pisze:
    11 marca 2023 o 10:07

    Jaki inny krem mogę użyć żeby nie dodawać masła?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      11 marca 2023 o 15:11

      Może domowa nutella? -> Domowa nutella

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.