Czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance

Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie, puszyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją czekolady. To takie ciasto, kiedy chce nam się domowego, czekoladowego ciacha, ale nie chcemy zbyt dużo stać w kuchni. Tutaj mieszamy składniki w temperaturze pokojowej, pieczemy i po przestudzeniu możemy je polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem i kroić. Gorąco polecam, proste i pyszne!
czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - wskazówki

Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.

Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Smacznego!

czekoladowe ciasto na maślance

CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE

Joanna | chocololo.pl
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie i puszyste.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.

Zobacz także:

ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

19 komentarzy

Olga 21 kwietnia 2022 - 17:49

Właśnie zrobiłam to ciasto i jest genialne! Robiłam je jednocześnie rozmawiając przez telefon, takie jest proste. W smaku niesamowite – miekkie, czekoladowe, wilgotne. Polalam rozpuszczona czekolada. Dziękuję za przepis 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 21 kwietnia 2022 - 18:44

Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!

Reply
Joanna Żywczak 16 kwietnia 2023 - 18:48

Ciasto rewelacja, polecam.

Reply
Beata 19 września 2023 - 17:22

Witam. Kawa rozpuszczlna? Jaka mocna?

Reply
Joanna | Chocololo 19 września 2023 - 17:57

Dzień dobry. Jak najmocniejszą akurat można dać 😉 Może być espresso świeżo parzone lub łyżeczka kawy instant rozmieszana w 80 ml wrzątku. Sama używałam chyba Nescafe intenso. Ale jeśli da Pani trochę słabszą też będzie ok 🙂

Reply
Kasia 7 października 2023 - 14:44

Czym można zastąpić kawę?

Joanna | Chocololo 8 października 2023 - 12:32

Można pominąć lub dodać mleko 🙂

Sylwia 16 sierpnia 2022 - 16:33

Świetny przepis 🙂 robię to ciasto często. Znika w 2 dni. Domownicy, w tym dzieciaki są zachwycone smakiem 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 16 sierpnia 2022 - 17:39

Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Ela 13 listopada 2022 - 12:36

Upiekłam. Wyszedł bardzo dobry.

Reply
Patrycja 12 grudnia 2022 - 19:14

Czy ciasto, można upiec w tortownicy?

Reply
Joanna | Chocololo 12 grudnia 2022 - 20:52

Jasne, na podaną ilość składników potrzebna będzie większa tortownica, tak 28 cm będzie ok.

Reply
Karola 22 marca 2023 - 16:02

5 gwiazdek
Fajne, wilgotne, miękkie ciasto 🙂 szukałam jakiegoś przepisu do wykorzystania otwartej maślanki i ten przepis sprawdził się idealnie!

Reply
Pati 10 sierpnia 2023 - 12:18

Super przepis, czy ciasto może być wykorzystane do tortu czy jest za bardzo delikatne?

Reply
Joanna | Chocololo 10 sierpnia 2023 - 15:58

Jest delikatne i miękkie, do tortu raczej go nie polecam bo może być mało stabilne. Na blogu jest Mocno czekoladowe ciasto do tortu . Ono jest super do tortów 🙂

Reply
Katy 6 lipca 2024 - 05:20

5 gwiazdek
Pyszne ciasto , miekkie i wilgotne. Dziekuje za przepis.

Reply
Bronislawa 12 lipca 2024 - 16:10

Upiekłam dzisiaj
W smaku bardzo dobre wilgotne ale nie wyrosło jak na zdjěciu. Może być że to lekki zakalec?W przepisie jest że mokre składniki wymieszać?Nie trzeba jajek ubić?

Reply
Joanna | Chocololo 13 lipca 2024 - 11:52

Dzień dobry! Nie powinien wyjść zakalec, to puszyste i wilgotne ciasto. Może było za długo/krótko mieszane lub jakaś drobna pomyłka przy przygotowaniu? Np.brak proszku/sody lub źle odmierzone składniki?

Reply
Adriana 2 listopada 2024 - 11:33

Zrobiłam dzisiaj to ciasto i jest rewelacyjne,takie mokre,wilgotne w środku,puszyste,aż ciężko się powstrzymać,żeby nie zjeść wszystkiego. Zrobiłam bez polewy,bo nie mam czekolady,bo ciasto tak spontanicznie wyszło i z polewą to wogole musi być rewelacja. Następnym razem dodam trochę mniej cukru i zrobię mocniejsze expresso. Ciekawe czy wyszloby,żeby dodać do środka dżemu pozeczkowego przed pieczeniem.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo