Czekoladowe ciasto na maślance
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie, puszyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją czekolady. To takie ciasto, kiedy chce nam się domowego, czekoladowego ciacha, ale nie chcemy zbyt dużo stać w kuchni. Tutaj mieszamy składniki w temperaturze pokojowej, pieczemy i po przestudzeniu możemy je polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem i kroić. Gorąco polecam, proste i pyszne!
Czekoladowe ciasto na maślance - wskazówki
Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.
Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Czekoladowe ciasto na maślance - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 ml oleju
- 80 ml ciepłej kawy
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
- Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.
19 komentarzy
Właśnie zrobiłam to ciasto i jest genialne! Robiłam je jednocześnie rozmawiając przez telefon, takie jest proste. W smaku niesamowite – miekkie, czekoladowe, wilgotne. Polalam rozpuszczona czekolada. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Ciasto rewelacja, polecam.
Witam. Kawa rozpuszczlna? Jaka mocna?
Dzień dobry. Jak najmocniejszą akurat można dać 😉 Może być espresso świeżo parzone lub łyżeczka kawy instant rozmieszana w 80 ml wrzątku. Sama używałam chyba Nescafe intenso. Ale jeśli da Pani trochę słabszą też będzie ok 🙂
Czym można zastąpić kawę?
Można pominąć lub dodać mleko 🙂
Świetny przepis 🙂 robię to ciasto często. Znika w 2 dni. Domownicy, w tym dzieciaki są zachwycone smakiem 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Upiekłam. Wyszedł bardzo dobry.
Czy ciasto, można upiec w tortownicy?
Jasne, na podaną ilość składników potrzebna będzie większa tortownica, tak 28 cm będzie ok.
Fajne, wilgotne, miękkie ciasto 🙂 szukałam jakiegoś przepisu do wykorzystania otwartej maślanki i ten przepis sprawdził się idealnie!
Super przepis, czy ciasto może być wykorzystane do tortu czy jest za bardzo delikatne?
Jest delikatne i miękkie, do tortu raczej go nie polecam bo może być mało stabilne. Na blogu jest Mocno czekoladowe ciasto do tortu . Ono jest super do tortów 🙂
Pyszne ciasto , miekkie i wilgotne. Dziekuje za przepis.
Upiekłam dzisiaj
W smaku bardzo dobre wilgotne ale nie wyrosło jak na zdjěciu. Może być że to lekki zakalec?W przepisie jest że mokre składniki wymieszać?Nie trzeba jajek ubić?
Dzień dobry! Nie powinien wyjść zakalec, to puszyste i wilgotne ciasto. Może było za długo/krótko mieszane lub jakaś drobna pomyłka przy przygotowaniu? Np.brak proszku/sody lub źle odmierzone składniki?
Zrobiłam dzisiaj to ciasto i jest rewelacyjne,takie mokre,wilgotne w środku,puszyste,aż ciężko się powstrzymać,żeby nie zjeść wszystkiego. Zrobiłam bez polewy,bo nie mam czekolady,bo ciasto tak spontanicznie wyszło i z polewą to wogole musi być rewelacja. Następnym razem dodam trochę mniej cukru i zrobię mocniejsze expresso. Ciekawe czy wyszloby,żeby dodać do środka dżemu pozeczkowego przed pieczeniem.