Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

  • 2 marca 2023
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Total
45
Shares
0
0
45

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

Ciasto Michałek, ponieważ krem nawiązuje smakiem do popularnych cukierków. Chociaż, jak dla mnie jest o wiele lepszy. W dodatku w połączeniu z cudownie czekoladowym i delikatnym ciastem smakuje rewelacyjnie. Czekoladowe ciasto Michałek należy do cięższych i słodkich ciast, dlatego z porzeczką jest mu bardzo po drodze. Słodki, gęsty krem i kwaśna, czarna porzeczka kontrastują smakiem i uzupełniają nawzajem. Niewielkie ciasto, trochę przypomina brownie, ale jest lżejsze i co może ucieszyć wszystkich unikających glutenu – nie zawiera grama mąki. Pychota.
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - wskazówki

Ciasto.

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 20-23 minuty wystarczą. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta.

Krem.        

Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez min 8 godzin.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.

Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne. Posiekane należy podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.

Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.

Przepis na formę 20×20 cm.

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - przechowywanie

Ciasto Michałek należy przechowywać w lodówce, w pojemniku na lub zabezpieczone folią, aby nie przeszło innymi zapachami. Najlepiej spożyć je w ciągu 3–4 dni.

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Smacznego!

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

CZEKOLADOWE CIASTO MICHAŁEK Z PORZECZKĄ

Joanna | chocololo.pl
Obłędnie czekoladowe ciasto Michałek z gęstym kremem czekoladowym i czarną porzeczką.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekoladowy gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 40 g mleka w proszku
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • kakao do posypania ciasta
  • cukierki do ozdoby (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 20-22 minuty, wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Podgrzać ją na małym ogniu prawie do wrzenia.
  • Dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować 1-2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Przygotowanie ciasta

  • Na cieście rozsmarować cienko dżem. Na dżem równomiernie wyłożyć gęsty krem i delikatnie rozsmarować.
  • Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, następnie posypać kakao i pokroić na kawałki. Można je udekorować pokrojonymi cukierkami.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
45
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 45
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • mleko w proszku
  • orzechy ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
sernik oreo z kajmakową pianką
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Wielkanoc

Sernik Oreo z kajmakową pianką

  • 25 lutego 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

  • 7 marca 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności