Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Inspirowałam się bezmącznym ciastem czekoladowym, które pojawiło się już na blogu w kilku wariantach. Uwielbiam je. Teraz pora na bezmączne babeczki. Upieczone opadają i dodatkowo trzeba je delikatnie docisnąć np. małym kieliszkiem lub głębszą łyżeczką (jak na zdjęciach poniżej). W powstałe wgłębienie wlewamy sos kawowy z białą czekoladą, a na wierzch wędruje spora łyżka bitej śmietany i odrobina kakao. Babeczki skradną Wasze serca, są delikatne, cudownie czekoladowo-kawowe. Trudno poprzestać na jednej.
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Babeczek nie piec zbyt długo bo będą za suche, 18-20 minut wystarczy. Babeczki urosną z górką, która zapadnie się podczas studzenia.

Kawa – mocna kawa instant. Do przepisu potrzeba 1,5 łyżeczki kawy (3 gramy).

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 10-11 babeczek.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 2-3 dni.

Babeczki bez sosu i kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Smacznego!

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

CZEKOLADOWE BABECZKI CAPPUCCINO (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Z sosem kawowym i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na 10-11 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na polewę kawową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 75 g czekolady białej
  • łyżeczki kawy instant (3 gramy)

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 7 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia. Babeczki opadną.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać kawę i podgrzać prawie do wrzenia, mieszając aby kawa dobrze się rozpuściła. Zdjąć gorącą śmietankę z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odłożyć go do ostudzenia (ma pozostać płynny i lekko zgęstnieć).
  • Babeczki wyjąć z formy i położyć na talerzu. Przy pomocy małego kieliszka lub głębszej łyżki lekko dociskać ich wierzch, by powstało wgłębienie na sos kawowy.
  • Sos kawowy wlać we wgłębienia babeczek i schłodzić je ok. 20-30 minut w lodówce.
  • Po tym czasie ubić (mikser; końcówki do ubijania) w misce mascarpone, śmietankę i cukier puder na puszysty, gęsty krem.
  • Krem nakładać łyżką na babeczki, na końcu posypać je odrobiną kakao.

Zobacz także:

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Ola 8 lutego 2023 - 10:53

Przepiekne i ten kremik kawowy pycha. Czy mogę użyć foremek silikonowych, z nich zapewne łatwiej wydostanie babeczki♥️

Reply
Joanna | Chocololo 8 lutego 2023 - 16:54

Dziękuję:) Może Pani, ale od papierowych papilotek też ładnie odchodzą. Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo