Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • 19 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Total
6
Shares
1
0
5

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Inspirowałam się bezmącznym ciastem czekoladowym, które pojawiło się już na blogu w kilku wariantach. Uwielbiam je. Teraz pora na bezmączne babeczki. Upieczone opadają i dodatkowo trzeba je delikatnie docisnąć np. małym kieliszkiem lub głębszą łyżeczką (jak na zdjęciach poniżej). W powstałe wgłębienie wlewamy sos kawowy z białą czekoladą, a na wierzch wędruje spora łyżka bitej śmietany i odrobina kakao. Babeczki skradną Wasze serca, są delikatne, cudownie czekoladowo-kawowe. Trudno poprzestać na jednej.
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Babeczek nie piec zbyt długo bo będą za suche, 18-20 minut wystarczy. Babeczki urosną z górką, która zapadnie się podczas studzenia.

Kawa – mocna kawa instant. Do przepisu potrzeba 1,5 łyżeczki kawy (3 gramy).

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 10-11 babeczek.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 2-3 dni.

Babeczki bez sosu i kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Smacznego!

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

CZEKOLADOWE BABECZKI CAPPUCCINO (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Z sosem kawowym i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na 10-11 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na polewę kawową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 75 g czekolady białej
  • 1½ łyżeczki kawy instant (3 gramy)

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 7 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia. Babeczki opadną.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać kawę i podgrzać prawie do wrzenia, mieszając aby kawa dobrze się rozpuściła. Zdjąć gorącą śmietankę z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odłożyć go do ostudzenia (ma pozostać płynny i lekko zgęstnieć).
  • Babeczki wyjąć z formy i położyć na talerzu. Przy pomocy małego kieliszka lub głębszej łyżki lekko dociskać ich wierzch, by powstało wgłębienie na sos kawowy.
  • Sos kawowy wlać we wgłębienia babeczek i schłodzić je ok. 20-30 minut w lodówce.
  • Po tym czasie ubić (mikser; końcówki do ubijania) w misce mascarpone, śmietankę i cukier puder na puszysty, gęsty krem.
  • Krem nakładać łyżką na babeczki, na końcu posypać je odrobiną kakao.

Zobacz także:

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
6
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 5
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • biała czekolada
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
mini serniczki black forest
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • 12 stycznia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • 26 stycznia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 18 grudnia 2022
  1. Ola pisze:
    8 lutego 2023 o 10:53

    Przepiekne i ten kremik kawowy pycha. Czy mogę użyć foremek silikonowych, z nich zapewne łatwiej wydostanie babeczki♥️

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 lutego 2023 o 16:54

      Dziękuję:) Może Pani, ale od papierowych papilotek też ładnie odchodzą. Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności