Czekoladowe ciasto cappuccino
Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino. Zdecydowanie będzie to jedno z moich najulubieńszych ciast. W sumie już jest! Czekoladowe ciasto z wiórkami czekolady, mus czekoladowo-kawowy i krem z mascarpone. Na wierzchu włoskie, migdałowe ciasteczka Amaretti. Bardzo udane połączenie. Jeśli nie macie Amaretti – trudno, ale te ciastka naprawdę świetnie tu pasują i warto poukładać je na wierzchu. Ciasto cappuccino polecam gorąco, jestem pewna, że będzie Wam smakować.
Czekoladowe ciasto cappucino - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.
Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Czekolada – Potrzebna jest czekolada o zawartości kakao min. 60%. Musi być ona starta na tarce o małych oczkach. Nie może być posiekana, a tym bardziej pokrojona na kawałki. Podczas pieczenia mogą one opaść na spód ciasta ponieważ jest ono delikatne. Z tartą czekoladą nie ma tego problemu, a ciasto będzie intensywniej czekoladowe.
Mus czekoladowo-kawowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. Powinna być dobrze schłodzona, ale szczególnie 300 ml, które ubijamy i dodajemy do czekolady.
Kawa – Do musu czekoladowo-kawowego potrzebna jest kawa instant (tak samo jak do ciasta). Dobrze, żeby była to mocna kawa i bez żadnych dodatków np. 2w1. Można dodać 3 łyżeczki kawy lub 3 małe saszetki (np. espresso po 2 gramy).
Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.
Krem z mascarpone.
Śmietanka 36% i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Ciasteczka Amaretti – Te małe, włoskie i chrupkie ciasteczka idealnie pasują do czekoladowego ciasta cappuccino i warto ułożyć je na wierzchu. Przełamują one smak, mają piękny aromat i z kawowym musem są super. Jeśli takich nie posiadacie, ciasto oczywiście będzie dobre, a wierzch można posypać kakao.
Przepis na formę 20×20 cm.
Czekoladowe ciasto cappuccino - przechowywanie
Ciasto ze względu na mus i krem przechowujemy w lodówce. Można w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. O ile nie zniknie szybciej, może być przechowywanie do 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO CAPPUCCINO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 80 g cukru drobnego
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy instant
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g tartej czekolady gorzkiej
Składniki na mus czekoladowo-kawowy
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki kawy instant
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 20 g cukru pudru
- 1½ łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na krem z mascarpone
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 20 g cukru pudru
Dodatkowo
- 120-140 g ciasteczek Amaretti
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu ostrożnie wmieszać czekoladę, najlepiej szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego
- Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
- Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
- Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
- Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie kremu z mascarpone
- Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
- Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowo-kawowy. Na wierzchu ułożyć ciasteczka Amaretti. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
14 komentarzy
Przepiekne cappuccino. Jeśli chce użyć tortownicy to jakiej wielkości ?
Dziękuję! tortownica 20-22 cm. W 20 wyjdzie trochę wyższe, a 22 będzie idealna 🙂
o ile trzeba zwiększyć składniki na formę 38*25
Spora blacha, więc wszystkie składniki x2,5 🙂
Wydaje mi sie, ze w opisie przygotowania musu brakuje wpisu kiedy dodac kawe ?
Tak! Już dopisałam kiedy dodać kawę, dziękuję za czujność:)
Niestety zapomniałam o tym i dodałam kiedy juz rozpuściła sie czekolada. I nie wiem chyba zabardzo nie czuć tej kawy. Jakies rady ?
To nie powinno mieć znaczenia, jeśli się rozpuściła jest ok. Proszę poczekać do następnego dnia, jak stężeje powinno się przegryźć. Może też kawa była słabsza (mi wystarczyły 3 łyżeczki i było ją całkiem mocno czuć).
Piękne przepisy.
Dziękuję bardzo 🙂
Ciasto przepyszne 🙂 Czy w skladnikach na spód jest tylko jedno jajko czy więcej? Ja dodałam jedno jajko i ciasto długo było mokre w piekarniku,musiałam wydłużyć czas pieczenia. W opisie przygotowania spodu jest ,,ubić jajka z cukrem”
Tylko jedno. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ale ono jest takie trochę lepkie i wilgotne. Na patyczku mogą pozostać okruszki, ale nie surowe, lejące ciasto. Już poprawiam przepis 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! 🙂
Czy do musu trzeba dodać cukier puder? Jest w składnikach, ale nie dostrzegam dalej w przepisie kiedy go dodać. 🙂
Tak, ubijamy go ze śmietanką 🙂 Już dopisałam! Pozdrawiam serdecznie:-)