Bezy z kremem czekoladowo-kawowym
Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu. Format tych deserków jest bardzo zwodniczy, są niewielkie, idealne do chwycenia w dłoń, tak na 3 max 4 ugryzienia. To sprawia, że znikają ekspresowo, jedna po drugiej wychodzi z lodówki. Dobrze, że zrobiłam niewiele sztuk, bo ile by nie było – po prostu bym zjadła. Szczęśliwie nie byłam sama. Przepis koniecznie wypróbujcie, mocno kawowy krem, kruche bezy, coś wspaniałego.
Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - wskazówki
Bezy.
Białka jaj – Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość żółtek spowoduje, że beza nie wyjdzie.
Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.
Cukier – Drobny, biały cukier.
Dodajemy cukier łyżka po łyżce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana.
Bezy suszyłam 3 godziny w temperaturze 90 stopni C, następnie wystudziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Bezy można przygotować dzień wcześniej. Zapakować szczelnie do pudełka lub do worka strunowego (szczelnego). Nałożyć krem w dniu podania.
Dobrze ubitą, gęstą i lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 2A). Na papierze do pieczenia można odrysować ołówkiem kółka o średnicy 6 cm, następnie przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić z bezowej piany gniazdka. Najpierw wypełnić okrąg, zrobić ślimaczkiem jego spód, następnie dookoła, przy krawędzi wycisnąć okręgi, jakbyśmy kładli opony, jedna na drugiej.
Krem.
Przygotowana śmietanka z czekoladą i kawą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 % zawartości kakao.
Kawa – Do przygotowania kremu użyłam kawy instant w saszetkach, bez żadnych dodatków. 1 Saszetka to 2 g, czyli jedna płaska łyżeczka.
Krem nakładamy zaraz przed podaniem lub ok. 30 minut wcześniej, beza powoli będzie mięknąć od kremu.
Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).
Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - przechowywanie
Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo w ciągu kilku godzin (pamiętając, że z czasem będą miękły od kremu). Od momentu wyłożenia kremu, o ile nie jemy ich od razu przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie nabrały innych zapachów. Spożyć w ciągu 1 dnia, maksymalnie do następnego.
Smacznego!
BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na bezy
- 2 białka
- 100 g cukru drobnego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem
- 150 ml śmietanki 36%
- 60 g mascarpone
- 40 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (2 g)
- 15 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie bez
- Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem 7 okręgów o średnicy 6 cm.
- Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
- Na koniec, ciągle miksując dodać 3-4 krople cytryny. Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć pianę tak, aby powstały gniazdka.
- Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę, wymieszać i gdy się rozpuści dodać połamaną w kostki czekoladę.
- Ponownie wymieszać całość, aż powstanie gładki sos. Odstawić go do ostudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin, najlepiej przez noc.
- Do miski przesiać cukier puder, dodać mascarpone i miksować chwilkę (mikser, końcówki do ubijania), tylko aż się połączą. Dodać schłodzony sos czekoladowy (będzie gęsty) i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Krem przenieść do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i napełnić nim bezy.