Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BEZY
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

  • 2 czerwca 2022
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
Total
64
Shares
1
0
63

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu. Format tych deserków jest bardzo zwodniczy, są niewielkie, idealne do chwycenia w dłoń, tak na 3 max 4 ugryzienia. To sprawia, że znikają ekspresowo, jedna po drugiej wychodzi z lodówki. Dobrze, że zrobiłam niewiele sztuk, bo ile by nie było – po prostu bym zjadła. Szczęśliwie nie byłam sama. Przepis koniecznie wypróbujcie, mocno kawowy krem, kruche bezy, coś wspaniałego.
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - wskazówki

Bezy.

Białka jaj – Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość  żółtek spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Drobny, biały cukier.

Dodajemy cukier łyżka po łyżce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana.

Bezy suszyłam 3 godziny w temperaturze 90 stopni C, następnie wystudziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Bezy można przygotować dzień wcześniej. Zapakować szczelnie do pudełka lub do worka strunowego (szczelnego). Nałożyć krem w dniu podania.

Dobrze ubitą, gęstą i lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 2A). Na papierze do pieczenia można odrysować ołówkiem kółka o średnicy 6 cm, następnie przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić z bezowej piany gniazdka. Najpierw wypełnić okrąg, zrobić ślimaczkiem jego spód, następnie dookoła, przy krawędzi wycisnąć okręgi, jakbyśmy kładli opony, jedna na drugiej.

Krem.

Przygotowana śmietanka z czekoladą i kawą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 % zawartości kakao.

Kawa – Do przygotowania kremu użyłam kawy instant w saszetkach, bez żadnych dodatków. 1 Saszetka to 2 g, czyli jedna płaska łyżeczka.

Krem nakładamy zaraz przed podaniem lub ok. 30 minut wcześniej, beza powoli będzie mięknąć od kremu.

Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - przechowywanie

Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo w ciągu kilku godzin (pamiętając, że z czasem będą miękły od kremu). Od momentu wyłożenia kremu, o ile nie jemy ich od razu  przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie nabrały innych zapachów. Spożyć w ciągu 1 dnia, maksymalnie do następnego.

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Smacznego!

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM

Joanna | chocololo.pl
Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu.
Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 60 g mascarpone
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (2 g)
  • 15 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem 7 okręgów o średnicy 6 cm.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Na koniec, ciągle miksując dodać 3-4 krople cytryny. Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć pianę tak, aby powstały gniazdka.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę, wymieszać i gdy się rozpuści dodać połamaną w kostki czekoladę.
  • Ponownie wymieszać całość, aż powstanie gładki sos. Odstawić go do ostudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin, najlepiej przez noc.
  • Do miski przesiać cukier puder, dodać mascarpone i miksować chwilkę (mikser, końcówki do ubijania), tylko aż się połączą. Dodać schłodzony sos czekoladowy (będzie gęsty) i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i napełnić nim bezy.

Zobacz także:

pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
64
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 63
Tweet 0
Podobne składniki
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

  • 31 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernikobrownie z malinami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernikobrownie z malinami

  • 6 czerwca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności