Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste.  W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - wskazówki

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Smacznego!

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Do tego chrupiąca kokosowa kruszonka.
Przepis na12 średniej wielkości muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek+ 1 łyżka mąki pszennej (świeżych)
  • 100 g czekolady białej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła (zimnego z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • W misce zagnieść szybko pokrojone w kostkę zimne masło z mąką, cukrem i wiórkami. Powstanie sypka kruszonka. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w rondelku i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i zostawić na sicie do osuszenia. Można osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę pokroić w kosteczki, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać dokładnie (mikserem, końcówki do ubijania; lub trzepaczką) śmietanę z jajkami i cukrami. Ciągle mieszając wlewać ostudzone masło.
  • W trzech turach przesiać do mokrych składników mąkę i wymieszać dokładnie. Ciasto będzie dość gęste.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać szpatułką. Do pokrojonych truskawek wsypać łyżkę mąki, wymieszać je i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Nakładać ciasto do papilotek zostawiając 0,5 - 1 cm miejsca do krawędzi. Posypać obficie kruszonką. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka (może być mokry od truskawek, ale nie powinno być na nim surowego ciasta). Chwilę ostudzić w formie i przełożyć na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 1

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku. Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza. Na wierzchu pokrojone świeże truskawki i odrobina czekoladowych wiórków. Koniecznie spróbujcie.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Magda 29 kwietnia 2022 - 16:50

Robiłam i wyszły pyszne Będę robić drugi raz urodzinowe do pracy

Reply
Magdalena 1 lipca 2022 - 14:25

Najlepsze muffinki jakie jadłam. Wszystkim smakują. Mi wychodzi więcej, ponieważ mam mniejsze foremki.
Dziękuję za super przepis

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo