Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

  • 9 maja 2021
muffinki z truskawkami i białą czekoladą
muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Total
22
Shares
3
0
19

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste.  W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - wskazówki

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Smacznego!

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Do tego chrupiąca kokosowa kruszonka.
Przepis na12 średniej wielkości muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek+ 1 łyżka mąki pszennej (świeżych)
  • 100 g czekolady białej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła (zimnego z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • W misce zagnieść szybko pokrojone w kostkę zimne masło z mąką, cukrem i wiórkami. Powstanie sypka kruszonka. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w rondelku i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i zostawić na sicie do osuszenia. Można osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę pokroić w kosteczki, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać dokładnie (mikserem, końcówki do ubijania; lub trzepaczką) śmietanę z jajkami i cukrami. Ciągle mieszając wlewać ostudzone masło.
  • W trzech turach przesiać do mokrych składników mąkę i wymieszać dokładnie. Ciasto będzie dość gęste.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać szpatułką. Do pokrojonych truskawek wsypać łyżkę mąki, wymieszać je i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Nakładać ciasto do papilotek zostawiając 0,5 - 1 cm miejsca do krawędzi. Posypać obficie kruszonką. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka (może być mokry od truskawek, ale nie powinno być na nim surowego ciasta). Chwilę ostudzić w formie i przełożyć na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 1

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku. Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza. Na wierzchu pokrojone świeże truskawki i odrobina czekoladowych wiórków. Koniecznie spróbujcie.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
22
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 19
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kwaśna śmietana
  • truskawki
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
mini serniczki czekoladowe z oreo
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki czekoladowe z Oreo

  • 6 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

  • 11 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Magda pisze:
    29 kwietnia 2022 o 16:50

    Robiłam i wyszły pyszne Będę robić drugi raz urodzinowe do pracy

    Odpowiedz
  2. Magdalena pisze:
    1 lipca 2022 o 14:25

    Najlepsze muffinki jakie jadłam. Wszystkim smakują. Mi wychodzi więcej, ponieważ mam mniejsze foremki.
    Dziękuję za super przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.