Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

  • 5 sierpnia 2021
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
Total
742
Shares
40
0
702

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało coś niesamowicie pysznego. Ciasto rozpływa się w ustach i jest niebywale czekoladowe. Na wierzchu dla przełamania smaku ułożyłam  lekko kwaśne jeżyny, ale idealnie będą tu pasować maliny czy truskawki. Nie jest to trudne do przygotowania ciasto i nie trzeba długo czekać, aby ukroić sobie pierwszy kawałek. A to niewątpliwie ogromna zaleta. No to czas mielić migdały…
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Czekolada – Gorzka, pomiędzy 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - przechowywanie

Ciasto po przygotowaniu może cały dzień spędzić poza lodówką, zapakowane do pojemnika lub zabezpieczone folią, ale później trzeba je schować do lodówki.

Najlepsze będzie przez  2 dni. Przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby się ociepliło i lekko zmiękło.

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Smacznego!

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE CIASTO MIGDAŁOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g migdałów mielonych
  • 60 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na czekoladowy ganache

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • duża garść owoców jeżyny, maliny lub truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleko i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 7 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie ganache

  • W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
  • Ganache powinien delikatnie przestygnąć i lekko zgęstnieć, aby łatwiej go było rozsmarować i żeby bardzo nie spływał z ciasta.

Przygotowanie ciasta cd.

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Delikatnie przenieść jeden blat (spód) na talerz lub paterę, na której będzie podawane ciasto.
  • Na przygotowany blat wyłożyć część czekoladowej masy (trochę mniej niż połowę) i delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • Na ciasto wyłożyć pozostały ganache. Posmarować także boki. Ciasto włożyć na 30-60 minut do lodówki, żeby ganache stężał. Następnie na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można kroić.

Zobacz także:

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze.

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.

torcik czekoladowo-porzeczkowy

Torcik czekoladowo-porzeczkowy

Wspaniałe połączenie czekolady i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki. Torcik czekoladowo-porzeczkowy, podobnie jak poprzedni brzoskwiniowo-kokosowy jest bardzo delikatny. Składa się z czekoladowego ciasta, które zawiera w sobie sporo migdałów. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Do tego krem-mus z czarnej porzeczki, o pięknym kolorze i pysznym smaku.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
742
Shares
Udostępnij 40
Przypnij 702
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • migdały
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
mini serniczki potrójnie czekoladowe
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki potrójnie czekoladowe

  • 28 lipca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

  • 7 sierpnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Agnieszka pisze:
    13 listopada 2021 o 18:55

    Baardzo kusząco wygląda to ciasto, szczególnie z jeżynami 😉 Chętnie wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Anet pisze:
    10 grudnia 2021 o 17:12

    Proszę o informację czy 30% śmietanka może być?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      10 grudnia 2021 o 17:33

      Tak, może być.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności