Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Pamiętajcie żeby dobrze wysmarować i obsypać mąką formę na muffiny. To ważne, bo po wystudzeniu kubeczki łatwiej z niej wychodzą. Warto też przed wyjęciem przejechać dookoła nożem między babeczką a formą (tak jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu).
Wgłębienia robimy w ciepłych babeczkach, 2-3 minuty po wyjęciu z piekarnika.
Nie pieczemy babeczek dłużej niż 20 minut, mogą być wtedy za suche i twarde. Powinny być wilgotne, maziste i nawet lekko gumowate po ostudzeniu.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Konfitura – Użyłam Czekośliwki, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej konfitury np. z malin, truskawek czy brzoskwiń.
Przyprawa do piernika – Można ją pominąć jeśli nie macie ochoty lub nie lubicie piernikowych smaków.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Ciasteczko korzenne nie jest konieczne, ale pysznie komponuje się z piernikową babeczką i czekośliwką.
Przepis na 12 kubeczków brownie.
Należy przechowywać kubeczki w lodówce, w szczelnym pojemniku żeby krem nie przeszedł innymi zapachami. Będą smaczne 2-3 dni.
Same kubeczki, bez śmietany i konfitury mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Czy można je upiec w silikonowych formach do mufinek bo nie posiadam metalowej?
Nie piekłam nigdy w silikonowych, ale jak zwykłe babeczki w nich wychodzą i trzymają kształt to pewnie te też:)
Po skorzystaniu z tego przepisu rodzice powiedzieli, że jestem mistrzynią babeczek. Polecam 😉
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?
Nie, zwykłe ustawienie piekarnika góra-dół. Pozdrawiam!