Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
Zniknęły ekspresowo, były słodkie i pyszne – kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone. To mocno czekoladowe babeczki brownie z lekkim wgłębieniem na pyszną niespodziankę. Zrobiłam je w lekko zimowej wersji. Do ciasta na brownie dodałam przyprawę do piernika, a środki wypełniłam Czekośliwką. Na pewno powstanie ich kolejna wersja w bardziej letnim wydaniu. Już nie mogę się doczekać, a Was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - wskazówki
Pamiętajcie żeby dobrze wysmarować i obsypać mąką formę na muffiny. To ważne, bo po wystudzeniu kubeczki łatwiej z niej wychodzą. Warto też przed wyjęciem przejechać dookoła nożem między babeczką a formą (tak jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu).
Wgłębienia robimy w ciepłych babeczkach, 2-3 minuty po wyjęciu z piekarnika.
Nie pieczemy babeczek dłużej niż 20 minut, mogą być wtedy za suche i twarde. Powinny być wilgotne, maziste i nawet lekko gumowate po ostudzeniu.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Konfitura – Użyłam Czekośliwki, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej konfitury np. z malin, truskawek czy brzoskwiń.
Przyprawa do piernika – Można ją pominąć jeśli nie macie ochoty lub nie lubicie piernikowych smaków.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Ciasteczko korzenne nie jest konieczne, ale pysznie komponuje się z piernikową babeczką i czekośliwką.
Przepis na 12 kubeczków brownie.
Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - przechowywanie
Należy przechowywać kubeczki w lodówce, w szczelnym pojemniku żeby krem nie przeszedł innymi zapachami. Będą smaczne 2-3 dni.
Same kubeczki, bez śmietany i konfitury mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
Smacznego!
KUBECZKI BROWNIE Z KONFITURĄ I KREMEM Z MASCARPONE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kubeczki brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 160 g masła
- 160 g cukru
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
Składniki na krem z mascarpone
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 15 g cukru pudru
Dodatkowo
- słoiczek konfitury śliwkowej
- kilka ciastek korzennych do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kubeczków brownie
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, formę na muffinki dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawą, odstawić.
- Do dużej miski wbić jajka i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to kilka minut mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
- Do masy w 2 turach przesiać mąkę z proszkiem i przyprawą, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- Formę na muffiny napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut i wyjąć z piekarnika. Po 2-3 minutach delikatnie wcisnąć np. dno małej szklanki czy kieliszka w każdą babeczkę, tak żeby powstał niewielki dołek. Zostawić je do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone babeczki delikatnie podważyć nożem i wyciągnąć z formy.
- W każdy dołek włożyć dużą łyżkę konfitury.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać schodzone mascarpone, cukier puder i śmietankę. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minut, do uzyskania puszystego kremu.
- Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i wyłożyć krem na przygotowane babeczki. Ozdobić każdy kubeczek ciastkiem.
5 komentarzy
Czy można je upiec w silikonowych formach do mufinek bo nie posiadam metalowej?
Nie piekłam nigdy w silikonowych, ale jak zwykłe babeczki w nich wychodzą i trzymają kształt to pewnie te też:)
Po skorzystaniu z tego przepisu rodzice powiedzieli, że jestem mistrzynią babeczek. Polecam 😉
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?
Nie, zwykłe ustawienie piekarnika góra-dół. Pozdrawiam!