Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

przez Joanna | Chocololo
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Zniknęły ekspresowo, były słodkie i pyszne – kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone. To mocno czekoladowe babeczki brownie z lekkim wgłębieniem na pyszną niespodziankę. Zrobiłam je w lekko zimowej wersji. Do ciasta na brownie dodałam przyprawę do piernika, a środki wypełniłam Czekośliwką. Na pewno powstanie ich kolejna wersja w bardziej letnim wydaniu. Już nie mogę się doczekać, a Was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - wskazówki

Pamiętajcie żeby dobrze wysmarować i obsypać mąką formę na muffiny. To ważne, bo po wystudzeniu kubeczki łatwiej z niej wychodzą. Warto też przed wyjęciem przejechać dookoła nożem między babeczką a formą (tak jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu).

Wgłębienia robimy w ciepłych babeczkach, 2-3 minuty po wyjęciu z piekarnika.

Nie pieczemy babeczek dłużej niż 20 minut, mogą być wtedy za suche i twarde. Powinny być wilgotne, maziste i nawet lekko gumowate po ostudzeniu.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Konfitura – Użyłam Czekośliwki, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej konfitury np. z malin, truskawek czy brzoskwiń.

Przyprawa do piernika – Można ją pominąć jeśli nie macie ochoty lub nie lubicie piernikowych smaków.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Ciasteczko korzenne nie jest konieczne, ale pysznie komponuje się z piernikową babeczką i czekośliwką.

Przepis na 12 kubeczków brownie.

kubeczki brownie kolaż

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - przechowywanie

Należy przechowywać kubeczki w lodówce, w szczelnym pojemniku żeby krem nie przeszedł innymi zapachami. Będą smaczne 2-3 dni.

Same kubeczki, bez śmietany i konfitury mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 3 dni.

kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Smacznego!

kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

KUBECZKI BROWNIE Z KONFITURĄ I KREMEM Z MASCARPONE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe babeczki wypełnione konfiturą i kremem ze śmietanki i mascarpone.
Przepis na 12 sztuk.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na kubeczki brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 160 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 15 g cukru pudru

Dodatkowo

  • słoiczek konfitury śliwkowej
  • kilka ciastek korzennych do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kubeczków brownie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, formę na muffinki dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawą, odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to kilka minut mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy w 2 turach przesiać mąkę z proszkiem i przyprawą, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • Formę na muffiny napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut i wyjąć z piekarnika. Po 2-3 minutach delikatnie wcisnąć np. dno małej szklanki czy kieliszka w każdą babeczkę, tak żeby powstał niewielki dołek. Zostawić je do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzone babeczki delikatnie podważyć nożem i wyciągnąć z formy.
  • W każdy dołek włożyć dużą łyżkę konfitury.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać schodzone mascarpone, cukier puder i śmietankę. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minut, do uzyskania puszystego kremu.
  • Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i wyłożyć krem na przygotowane babeczki. Ozdobić każdy kubeczek ciastkiem.

Zobacz także:

korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

You may also like

5 komentarzy

Nasturcja 22 grudnia 2021 - 22:15

Czy można je upiec w silikonowych formach do mufinek bo nie posiadam metalowej?

Reply
Joanna | Chocololo 23 grudnia 2021 - 19:50

Nie piekłam nigdy w silikonowych, ale jak zwykłe babeczki w nich wychodzą i trzymają kształt to pewnie te też:)

Reply
Nicka 5 listopada 2022 - 21:17

5 gwiazdek
Po skorzystaniu z tego przepisu rodzice powiedzieli, że jestem mistrzynią babeczek. Polecam 😉

Reply
Nowicjusz 2 marca 2023 - 00:50

Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?

Reply
Joanna | Chocololo 2 marca 2023 - 10:00

Nie, zwykłe ustawienie piekarnika góra-dół. Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo