Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

  • 16 grudnia 2021
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
Total
54
Shares
1
0
53

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Zniknęły ekspresowo, były słodkie i pyszne – kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone. To mocno czekoladowe babeczki brownie z lekkim wgłębieniem na pyszną niespodziankę. Zrobiłam je w lekko zimowej wersji. Do ciasta na brownie dodałam przyprawę do piernika, a środki wypełniłam Czekośliwką. Na pewno powstanie ich kolejna wersja w bardziej letnim wydaniu. Już nie mogę się doczekać, a Was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - wskazówki

Pamiętajcie żeby dobrze wysmarować i obsypać mąką formę na muffiny. To ważne, bo po wystudzeniu kubeczki łatwiej z niej wychodzą. Warto też przed wyjęciem przejechać dookoła nożem między babeczką a formą (tak jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu).

Wgłębienia robimy w ciepłych babeczkach, 2-3 minuty po wyjęciu z piekarnika.

Nie pieczemy babeczek dłużej niż 20 minut, mogą być wtedy za suche i twarde. Powinny być wilgotne, maziste i nawet lekko gumowate po ostudzeniu.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Konfitura – Użyłam Czekośliwki, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej konfitury np. z malin, truskawek czy brzoskwiń.

Przyprawa do piernika – Można ją pominąć jeśli nie macie ochoty lub nie lubicie piernikowych smaków.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Ciasteczko korzenne nie jest konieczne, ale pysznie komponuje się z piernikową babeczką i czekośliwką.

Przepis na 12 kubeczków brownie.

kubeczki brownie kolaż

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone - przechowywanie

Należy przechowywać kubeczki w lodówce, w szczelnym pojemniku żeby krem nie przeszedł innymi zapachami. Będą smaczne 2-3 dni.

Same kubeczki, bez śmietany i konfitury mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 3 dni.

kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Smacznego!

kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

KUBECZKI BROWNIE Z KONFITURĄ I KREMEM Z MASCARPONE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe babeczki wypełnione konfiturą i kremem ze śmietanki i mascarpone.
Przepis na 12 sztuk.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na kubeczki brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 160 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 15 g cukru pudru

Dodatkowo

  • słoiczek konfitury śliwkowej
  • kilka ciastek korzennych do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kubeczków brownie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, formę na muffinki dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawą, odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to kilka minut mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy w 2 turach przesiać mąkę z proszkiem i przyprawą, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • Formę na muffiny napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut i wyjąć z piekarnika. Po 2-3 minutach delikatnie wcisnąć np. dno małej szklanki czy kieliszka w każdą babeczkę, tak żeby powstał niewielki dołek. Zostawić je do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzone babeczki delikatnie podważyć nożem i wyciągnąć z formy.
  • W każdy dołek włożyć dużą łyżkę konfitury.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać schodzone mascarpone, cukier puder i śmietankę. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minut, do uzyskania puszystego kremu.
  • Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i wyłożyć krem na przygotowane babeczki. Ozdobić każdy kubeczek ciastkiem.

Zobacz także:

korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
54
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 53
Tweet 0
Podobne składniki
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

  • 14 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

  • 21 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022
  1. Nasturcja pisze:
    22 grudnia 2021 o 22:15

    Czy można je upiec w silikonowych formach do mufinek bo nie posiadam metalowej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      23 grudnia 2021 o 19:50

      Nie piekłam nigdy w silikonowych, ale jak zwykłe babeczki w nich wychodzą i trzymają kształt to pewnie te też:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności