Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół), tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę połamać i wrzucić do masła, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao i sodą, odłożyć.
W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 6-7 minut, powinny być dobrze ubite). Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Do masy przesiać mieszankę mąki, kakao i sody. Delikatnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąc z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto przenieść na talerz, na którym będzie podawane.