Cofnij
ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami

CIASTO Z CZEKOLADĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe, czekoladowa polewa, krem z mascarpone i truskawki.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 60 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¼ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • truskawki (ok. 200 g)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół), tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę połamać i wrzucić do masła, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i sodą, odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 6-7 minut, powinny być dobrze ubite). Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki, kakao i sody. Delikatnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąc z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto przenieść na talerz, na którym będzie podawane.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć polewę, wystygnie, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polać ciasto polewą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut do stężenia polewy.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, wlać śmietankę. Miksować (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Schłodzić jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, krem z mascarpone, truskawki