Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Mus kokosowy – Inaczej pasta kokosowa, bez dodatków. 100% Zmielonego miąższu kokosa.
Malibu – Jeśli nie macie Malibu lub nie chcecie używać, można zamienić je np. na 3 łyżki śmietanki 30-36% wymieszanej np. z 2-3 kroplami ekstraktu/aromatu kokosowego.
Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.
Sernikobrownie pieczemy ok. 40 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.
Przepis na formę 20x20cm.
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.
“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.