Strona główna PRZEPISYBROWNIE Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

przez Joanna | Chocololo
sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Odkąd powstał e-book „Brownie Idealne”, na blogu nie pojawił się żaden nowy przepis na brownie. Jak to możliwe? Sama nie wiem, a przecież brownie można przygotować w ogromnej ilości wariantów smakowych. Jak tylko się zorientowałam, że tak długo na czekoladowym blogu nie było najbardziej czekoladowego ciasta, od razu przystąpiłam do pieczenia. Padło na sernikobrownie z kokosem i wiśniami, czyli połączenie sernika i brownie. Masa serowa ma dodatek musu kokosowego i Malibu. Smakuje przepysznie. Dla przełamania słodyczy dodałam podduszone wcześniej i ostudzone wiśnie. Możecie też dodać maliny, jak w sernikobrownie z malinami. Pycha!
sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - wskazówki

Brownie.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Mus kokosowy – Inaczej pasta kokosowa, bez dodatków. 100% Zmielonego miąższu kokosa.

Malibu – Jeśli nie macie Malibu lub nie chcecie używać, można zamienić je np. na 3 łyżki śmietanki 30-36% wymieszanej np. z 2-3 kroplami ekstraktu/aromatu kokosowego.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną. Powinna być dość gęsta, mus kokosowy też dodatkową ją zagęści.
Wiśnie – Wykorzystałam mrożone wiśnie. Były duszone na patelni, aż większość soku się zredukowała. Jeśli wiśnie bardzo się rozpadną, nic nie szkodzi, również ich użyjcie.

Sernikobrownie pieczemy ok. 40 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne  i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.

Przepis na formę 20x20cm.

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

 

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Smacznego!

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

SERNIKOBROWNIE Z KOKOSEM I WIŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne sernikobrownie z kokosową masą serową i wiśniami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 80 g musu kokosowego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki Malibu

Dodatkowo

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie wrzucić na małą patelnie/do garnuszka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, następnie gotować dalej aż będą miękkie, a sok zredukuje się chociaż o połowę.
  • Gotowe wiśnie zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy serowej

  • W niewielkim garnuszku podgrzać razem mus kokosowy i malibu. Krótko, tylko żeby mus nabrał jednolitej konsystencji. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać twaróg, cukier puder, ostudzony mus kokosowy i jajko. Odłożyć.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w różnych miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu wyłożyć wiśnie.
  • Piec 40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
slutty brownies
slutty brownies
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Masz ochotę na więcej brownie?

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo