Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

  • 25 kwietnia 2023
sernikobrownie z kokosem i wiśniami
sernikobrownie z kokosem i wiśniami
Total
46
Shares
0
0
46

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Odkąd powstał e-book „Brownie Idealne”, na blogu nie pojawił się żaden nowy przepis na brownie. Jak to możliwe? Sama nie wiem, a przecież brownie można przygotować w ogromnej ilości wariantów smakowych. Jak tylko się zorientowałam, że tak długo na czekoladowym blogu nie było najbardziej czekoladowego ciasta, od razu przystąpiłam do pieczenia. Padło na sernikobrownie z kokosem i wiśniami, czyli połączenie sernika i brownie. Masa serowa ma dodatek musu kokosowego i Malibu. Smakuje przepysznie. Dla przełamania słodyczy dodałam podduszone wcześniej i ostudzone wiśnie. Możecie też dodać maliny, jak w sernikobrownie z malinami. Pycha!
sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - wskazówki

Brownie.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Mus kokosowy – Inaczej pasta kokosowa, bez dodatków. 100% Zmielonego miąższu kokosa.

Malibu – Jeśli nie macie Malibu lub nie chcecie używać, można zamienić je np. na 3 łyżki śmietanki 30-36% wymieszanej np. z 2-3 kroplami ekstraktu/aromatu kokosowego.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną. Powinna być dość gęsta, mus kokosowy też dodatkową ją zagęści.
Wiśnie – Wykorzystałam mrożone wiśnie. Były duszone na patelni, aż większość soku się zredukowała. Jeśli wiśnie bardzo się rozpadną, nic nie szkodzi, również ich użyjcie.

Sernikobrownie pieczemy ok. 40 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne  i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.

Przepis na formę 20x20cm.

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

 

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Smacznego!

sernikobrownie z kokosem i wiśniami

SERNIKOBROWNIE Z KOKOSEM I WIŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne sernikobrownie z kokosową masą serową i wiśniami.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 80 g musu kokosowego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki Malibu

Dodatkowo

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie wrzucić na małą patelnie/do garnuszka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, następnie gotować dalej aż będą miękkie, a sok zredukuje się chociaż o połowę.
  • Gotowe wiśnie zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy serowej

  • W niewielkim garnuszku podgrzać razem mus kokosowy i malibu. Krótko, tylko żeby mus nabrał jednolitej konsystencji. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać twaróg, cukier puder, ostudzony mus kokosowy i jajko. Odłożyć.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w różnych miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu wyłożyć wiśnie.
  • Piec 40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
slutty brownies
slutty brownies
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Masz ochotę na więcej brownie?

okładka Brownie idealne

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Kup teraz
Total
46
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 46
Tweet 0
Podobne składniki
  • mus kokosowy
  • twaróg
  • wiśnie
Poprzedni artykuł
lekki mus czekoladowo-kawowy
  • Desery
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Lekki mus czekoladowo-kawowy

  • 20 kwietnia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami

  • 27 kwietnia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności